Labels

Sunday, January 5, 2014

O ΄Αγιος Ιωάννης προετοιμάζει το δρόμο του Ιησού - Αρχιμανδρίτη Ανανία Κουστένη


Κυριακή προ των Φώτων η σημερινή, αγαπητοί μου. Ευχόμεθα Καλή Χρονιά. Αφήνοντας τα άγια Χριστούγεννα πηγαίνουμε για τα Φώτα, για τα Θεοφάνεια, για τη Βάπτιση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο στον Ιορδάνη ποταμό και η Εκκλησία μάς προετοιμάζει καταλλήλως, η Ορθόδοξη και Αγία μας Εκκλησία.
Και μας λέει με το στόμα του Ευαγγελιστού Μάρκου: 
"Αρχή του Ευαγγελίου του Ιησού Χριστού του Υιού του Θεού έγινε και υπήρξε ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, ο μέγιστος των Προφητών". Και είναι ο μόνος Προφήτης ο οποίος προφητεύτηκε από άλλους πριν απ' αυτόν προφήτες για το έργο του και την αποστολή του.

Και ο προφήτης Μαλαχίας μιλάει για τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Ο Θεός Πατέρας, απευθυνόμενος στον Θεό Λόγο, που αργότερα θα ενανθρωπήσει, Του λέει ότι: 
"Να, εγώ στέλνω πριν από Σένα τον άγγελό μου -ήταν απεσταλμένος του Θεού ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος- να προετοιμάσει το δρόμο Σου".
Και ο προφήτης Ησαϊας λέει για τον Άγιο Ιωάννη ότι είναι "Φωνή βοώντος εν τη ερήμω, που φωνάζει και λέει: 
"Να ετοιμάσετε τον δρόμο του Κυρίου και να κάνετε ίσες και ευθείες και απλές τις καρδιές να Τον δεχθούν". 
Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος έλαβε εντολή απ' τον Κύριο και βγήκε στον Ιορδάνη ποταμό από την έρημο της Ιουδαίας, κι εκεί βάπτιζε "βάπτισμα μετανοίας" και κήρυττε πάλι το ίδιο βάπτισμα, προετοιμάζοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τους ανθρώπους για να δεχθούν τον Χριστό και να λάβουν από Εκείνον την άφεσιν των αμαρτιών τους από Εκείνον που είναι "Ο Αμνός του Θεού ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου". Και πήγαιναν από κει πάρα πολλοί, αμέτρητοι, και από την Ιερουσαλήμ, και από τα περίχωρα, και από όλο εκεί τον τόπο. Τόση ανάγκη έχει ο άνθρωπος να συγχωρεθεί, τόση ανάγκη έχει ο άνθρωπος να ελευθερωθεί από την αμαρτία και την πλάνη, τόση ανάγκη έχει ο άνθρωπος να βρει το φως του.

Και ο Άγιος Ιωάννης ζούσε ασκητικά, λιτά και απέριττα. Πρώτο μέλημά του: ο Θεός και η ψυχή του, τα πνευματικά. Στα υλικά έδινε λίγο τόπο, όσο για να ζει. Και φορούσε ένδυμα φτιαγμένο από τρίχες καμήλου και είχε ζώνη στη μέση του και έτρωγε ακρίδες και μέλι άγριο. Και κήρυττε κι έλεγε ότι: "Μετά από μένα έρχεται ο ισχυρότερός μου, ο Κύριος Ιησούς Χριστός μας, ο Οποίος είναι ανυπέρβλητος, μοναδικός, κι εγώ δεν είμαι άξιος ούτε να σκύψω και να λύσω τα κορδόνια των παπουτσιών Του. Κι εγώ μεν σας βάφτισα με το νερό του Ιορδάνη, ενώ Αυτός θα σας βαφτίσει με το Πνεύμα το Άγιο". Εδώ θαυμάζουμε την ταπείνωση, τη συναίσθηση και την αυτογνωσία του Αγίου Ιωάννου. Συγκρινόμενος με τον Μεσσία Χριστό, βρίσκει τον εαυτό του ένα τίποτα.

Και όντως ο Χρισός μας είναι το παν. Γι' αυτό ας Τον σκεπτόμαστε, ας Τον επισκεπτόμαστε νοερώς, ψυχικώς και πνευματικώς. Ας καθόμαστε στα πόδια Του κι ας τον παρακαλούμε με τις πρεσβείες και ικεσίες του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου να μας συγχωρεί τις αμαρτίες και να μας βάλει στον Παράδεισο της Αγίας Του Εκκλησίας.




Αρχιμανδρίτη Ανανία Κουστένη, Άγγιγμα ψυχής, Το κήρυγμα της Κυριακής, εφημερίδα Το Πρώτο Θέμα, Κυριακή 5/01/14



Η ευαγγελική περικοπή της ημέρας εδώ: http://aerapatera.wordpress.com/2014/01/05/κυριακή-πρό-των-φώτων/


No comments:

Post a Comment

Σχόλια