Labels

Wednesday, December 18, 2013

Κυκλοφορεί το νέο cd του Κυριάκου Καλαϊτζίδη: Musical Voyages of Marco Polo - συνέντευξη του δημιουργού στο site toportal.gr



Με αφορμή τη μεγάλη μουσική παράσταση “Τα μουσικά ταξίδια του Μάρκο Πόλο”, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου, toportal έχει τη χαρά να συνομιλεί με τον δημιουργό της, Κυριάκο Καλαϊτζίδη. 

- Κυριάκο, σε καλωσορίζουμε. Ο πρώτος σου προσωπικός δίσκος ήταν η «Προσμονή» το 1997, ο δεύτερος η «Εξορία» το 2005, ο τρίτος «Το παραμύθι της μουσικής» το 2009. Και οι τρεις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις «Εν Χορδαίς». Αυτή την εβδομάδα, μαζί με τη συναυλία της Στέγης, περιμένουμε και τον τέταρτο ψηφιακό σου δίσκο «Τα μουσικά ταξίδια του Μάρκο Πόλο» που κυκλοφορεί από την World Village - Harmonia Mundi. Υπάρχει κάτι κοινό σ’ αυτές τις δουλειές σου;

- Το κοινό στοιχείο που συνδέει αυτούς τους τέσσερις κύκλους των συνθέσεων είναι η θεματολογία τους. Με απασχόλησαν και εξακολουθούν να με απασχολούν θέματα και ερωτήματα ίσως ασυνήθιστα στη δισκογραφία. Το ένα έχει να κάνει με τα έσχατα, -τόσο τα προσωπικά του καθενός μας, όσο και τα συλλογικά μας, το άλλο κυρίως με το χρόνο που ζούμε ως ενήλικες και λιγότερο με τον τόπο, και το τρίτο ακουμπάει στα παιδικά μας χρόνια.
Η αφορμή για τη μουσική της “Προσμονής” ήταν η «Αποκάλυψη του Ιωάννη» που ανέβηκε σε μορφή αναλογίου από το ΚΘΒΕ. Για την “Εξορία” ήταν η ανθρώπινη περιπέτεια της μετανάστευσης, της προσφυγιάς και της εξορίας, ενώ για το “Παραμύθι της μουσικής” η ιστορία της τυφλής αρχοντοπούλας από το ομώνυμο παραμύθι της Βασιλικής Νευροκοπλή. Στα “Μουσικά ταξίδια του Μάρκο Πόλο” η αφορμή υποδηλώνεται ξεκάθαρα από τον τίτλο. Ωστόσο, εκτός από το ίδιο το ταξίδι, με απασχόλησαν και οι ποικίλες συνισταμένες του.

- Το γεγονός ότι ο ίδιος ταξιδεύεις διαρκώς σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης για να δώσεις συναυλίες, συνδέεται με τη νέα σου δουλειά και τον προβληματισμό που τη γέννησε;

- Προφανώς, αλλά δεν είμαι ο μόνος που ταξιδεύω. Το ερώτημα που έθεσα στον εαυτό μου ήταν Τι θα ακούγαμε σήμερα εάν ο Μάρκο Πόλο είχε μαζί στα ταξίδια του ένα μηχάνημα ηχογράφησης, αλλά και πώς θα αξιοποιούσε όλο αυτό τον ηχητικό πλούτο αν ήταν ο ίδιος συνθέτης.

- Ποιον αναζητάς γράφοντας μουσική, τον εαυτό σου ή τον άλλον;

- Προσπαθώ ν’ αναζητήσω τον εαυτό μου και να εκφράσω μέσω της μουσικής αυτά που μ’ απασχολούν βαθιά, αλλά και να επικοινωνήσω με τον «άλλον», τον γνωστό ή άγνωστο «άλλον». Είναι μια επώδυνη διαδικασία εσωστρέφειας, αλλά και εξωστρέφειας ταυτόχρονα.

- Η μεγάλη συναυλιακή σου δραστηριότητα στο εξωτερικό, από την Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία μέχρι την Κίνα, τι σου αποκόμισε ως άνθρωπο και ως μουσικό;

- Απαντώ με λόγια δανεικά: «ευτυχισμένος που έκανε το ταξίδι του Οδυσσέα». Ευτυχισμένος και ευγνώμων και ως άνθρωπος και ως μουσικός.

- Η μουσική υπερέχει του λόγου, τουλάχιστον ως προς το ότι δε χρειάζεται μετάφραση. Είναι μια παγκόσμια γλώσσα. Εσύ αισθάνεσαι πως αποκτάς συγγενείς που δε φαντάστηκες ποτέ συναντώντας τους ξένους ακροατές σου;

- Ναι, έχω νιώσει πάρα πολλές φορές φεύγοντας πως έχω αφήσει κομμάτια της καρδιάς μου σε διάφορους τόπους. Είναι μαγικές οι στιγμές πάνω στη σκηνή όταν βλέπεις στο ημίφως χαμογελαστά και συγκινημένα πρόσωπα που δε γνωρίζεις, ίσως δε θα ξανασυναντήσεις ποτέ, αλλά νιώθεις πως εκείνη την ώρα έγινες ένα μαζί τους.

- Από την αρχή της σταδιοδρομίας σου αποζήτησες τις συνεργασίες με ξένους μουσικούς. Γιατί;

- Η αναζήτηση αυτή είναι γεγονός και εστιάστηκε σε μουσικούς προερχόμενους από συγγενικές παραδόσεις της Ανατολής. Ένιωθα την ανάγκη να συμπληρώσω, κατά το δυνατόν, τη θρυμματισμένη εικόνα που είχαμε για τη μουσική μας κληρονομιά, αλλά και πολλές και σημαντικές ψηφίδες που απωλέσαμε ή και εγκαταλείψαμε στο πέρασμα του χρόνου και διασώθηκαν, ευτυχώς, από τους κοντινούς ή μακρινούς μας γείτονες να τις επανασυνθέσω.

- Ίσως το πιο βασικό χαρακτηριστικό του Μάρκο Πόλο είναι το γεμάτο αγάπη βλέμμα του απέναντι σε ό,τι ξένο συναντά. Αισθάνεσαι συγγένεια μ’ αυτό το βλέμμα συναντώντας ξένους συναδέρφους σου, και σου προσθέτει κάτι σ’ αυτό που ήδη είσαι;

- Πάντα προσθέτει, ακόμα κι όταν κάποιες ελάχιστες φορές η συνάντηση που περιγράφεις είναι μία όχι και τόσο ευχάριστη έκπληξη. Είναι πλούτος εμπειριών τόσο σε καλλιτεχνικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Αισθάνομαι τη συγγένεια με τον Μάρκο Πόλο φτάνοντας κάθε φορά σ’ έναν άλλο τόπο με τη χαρά να σβήνει κάθε ίχνος κούρασης από το ταξίδι.

- Τι περιλαμβάνει, τι είναι ο νέος σου δίσκος;

- Κατά κύριο λόγο συνθέσεις που έγραψα εμπνεόμενος από τα ταξίδια του Μάρκο Πόλο και τις ποικίλες εσωτερικές διαδρομές του.

- Και η συναυλία στη Στέγη τι θα περιέχει;

- Θα ταξιδέψουμε στο Δρόμο του Μεταξιού, με ήχους που ανιχνεύονται στο 13ο και 14ο αιώνα, στον αχανή γεωγραφικά χώρο που διέσχισε ο Μάρκο Πόλο: Κλασική κινεζική μουσική, ουζμπεκικά τραγούδια, ινδικές παραδόσεις, λόγια περσική μουσική, βυζαντινό μέλος, μεσαιωνική μουσική από τη Βενετία. Παράλληλα, θα ακουστούν οι δικές μου συνθέσεις, γραμμένες ειδικά για την παράσταση και εμπνευσμένες από τις ποικίλες εσωτερικές διαδρομές του Βενετού ταξιδευτή, όπως αυτές αντικατοπτρίζονται στις αγωνίες του σύγχρονου ανθρώπου. Ο Μάρκο Πόλο πορεύτηκε στις αρχαίες διαδρομές του μεταξιού, διαδρομές που σαν λεπτές μετάξινες κλωστές έφεραν κοντά για αιώνες ανθρώπους, πολιτισμούς, ήθη, έθη και μουσικά όργανα.

- Να μας αναφέρεις και όλους τους συμμετέχοντες;

- Βεβαίως. Η Βασιλική Νευροκοπλή θα διαβάσει το κείμενο που έχει γράψει για την παράσταση.
Την επιμέλεια των προβολών έχει ο Νίκος Τερψιάδης, την ηχοληψία ο Λεωνίδας Παλάσκας.
Η Μαρία Φαραντούρη συμμετέχει με ένα τραγούδι, τον “Ξένο”.

Το βασικό σχήμα της παράστασης είναι το «Εν Χορδαίς» : ο Κυριάκος Πετράς στο βιολί, ο Δρόσος Κουτσοκώστας στο τραγούδι, ο Άλκης Ζοπόγλου στο κανονάκι, ο Πέτρος Παπαγεωργίου τουμπελέκι, μπεντίρ, κι εγώ στο ούτι.
Προσκεκλημένοι μουσικοί (από Ιταλία, Ιράν, Κίνα και Μογγολία)
Kiya Tabassian: setar, τραγούδι
Ziya Tabassian: tombak, daf
Changwei Chen: pipa
Marco Rosa Salva: φλάουτο με ράμφος
Pierre-Yves Martel: βιόλα ντα γκάμπα
Amartuvshin Baasandorj: τραγούδι, tobshuur
- Καλή επιτυχία! Θα είμαστε εκεί να απολαύσουμε το ταξίδι του Μάρκο Πόλο στο δρόμο του μεταξιού!
- Ευχαριστώ θερμά!


- See more at: http://www.toportal.gr/?i=toportal.el.politismos&id=1395#sthash.5CionTcI.TJm5ooSm.dpuf

No comments:

Post a Comment

Σχόλια