Η οικογενειακή μας τούρτα είναι ένα γλυκό που όποιος το γεύτηκε, ζήτησε αμέσως τη συνταγή. Παθαίνεις μαζί της κάτι σαν κεραυνοβόλο έρωτα. Δεν μπορείς να ζήσεις μετά χωρίς αυτήν. Δε μοιάζει με κανένα άλλο γλυκό που γνωρίζετε και οφείλεται κυριώς στο παντεσπανι της. Δοκιμάστε να την φτιάξετε και θα συμφωνήσετε μαζί μου.
Υλικά
Για το παντεσπάνι:
8 κ.σ. σπασμένο καρύδι
5 κ.σ. φρυγανιά σπασμένη (4 φρυγανιές)
4 κ.σ. ζάχαρη
4 αυγά
1 κ.σ. μπέικιν
1 Μερέντα
Για τη σαντιγύ:
1 κουτάκι Μόρφατ (το μεταλλικό)
1 κουτάκι άχνη (δόση όση και η Μόρφατ)
2 ασπράδια αυγών
1 κουβερτούρα Παυλίδης, 125γρ.
1 βανίλια σκόνη
Εκτέλεση:
Ξεκινούμε από το παντεσππάνι.
1. Σε μικρή λεκανίτσα χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη. Όχι υπερβολικό χτύπημα, αλλά πάντως αρκετά επίμονο.
2. Προσθέτουμε, ανακατεύοντας απαλά, το σπασμένο καρύδι. (Όχι πολύ σπασμένο, να νιώθουμε τα καρύδια, να μη γίνουν σκόνη)
3. Στη σκόνη της φρυγανιάς προσθέτουμε την κουταλιά σούπας μπέικιν και μετά τη ρίχνουμε στο μείγμα μας σιγά σιγά, ενώ ανακατεύουμε ταυτόχρονα.
4. Στρώνουμε σ' ένα μικρό ταψάκι αλουμινόχαρτο και μέσα σ' αυτό χύνουμε το μείγμα μας προσεκτικά.
4. Έχουμε προθερμάνει το φούρνο μας στους 180 βαθμούς. Βάζουμε μέσα το ταψάκι μας και περίπου σε 20 λεπτά έχει γίνει. Θα πρέπει να το δούμε να φουσκώνει και να σκουραίνει το ανοιχτόξανθο χρώμα του. Να γίνεται καστανό. Πριν το βγάλουμε βυθίζουμε μια οδοντογλυφίδα για να βεβαιωθούμε πως έχει ψηθεί. Αν η οδοντογλυφίδα μας βγει ολοκάθαρη, τότε το βγάζουμε απ' τον φούρνο.
5. Ξεκολλούμε από το αλουμινόχαρτο το παντεσπάνι που το έχουμε γυρίσει ανάποδα πάνω σε ένα ξύλο κουζίνας.
6. Παίρνουμε ένα μακρύ μαχαίρι χωρίς δόντια και κοβουμε το πατεσπάνι στα δύο, ώστε να προκύψουν δύο ίδια κομμμάτια που θα τα γεμίσουμε όπως ένα σάντουιτς. Το ένα κομμάτι το βάζουμε στην πιατέλα στην οποία θα βάλουμε όλη την τούρτα και το άλλο το αφήνουμε στο ξύλο.
7. Πάνω στο κομμάτι της πιατέλας αλείφουμε Μερέντα, να καλυφτεί η επιφάνεια καλά (δεν αδειάζουμε όλη τη Μερέντα γιατί θα πέσει πολύ) και από πάνω τοποθετουμε το κομμάτι που αφήσαμε στο ξύλο. Δηλαδή έχουμε γεμίςει την καρδιά και την ξανακλείνουμε. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο.
Εκτέλεση σαντιγύς:
1. Αδειάζουμε σε μια λεκανίτσα τη Μόρφατ που την έχουμε έτσι κι αλλιώς σε θερμοκρασία δωματίου.
2. Γεμίζουμε το τενεκεδάκι της Μόρφατ με άχνη, ακριβώς όση ήταν και η Μόρφατ και την αδειάζουμε στη λεκανίτσα μας.
3. Χτυπάμε με το μίξερ τα δύο υλικά πολύ καλά.
4. Προσθέτουμε μετά ένα ένα τα ασπράδια των αυγών και συνεχίζουμε το χτύπημα με το μίξερ.
Στο τέλος προσθέτουμε την βανίλια και δυναμώνουμε το μίξερ να αφρατέψει το μείγμα.
5. Αφαιρούμε περίπου τη μισή σαντυγή και τη βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
6. Από τα 5 κομμάτια της κουβερτούρας Παυλίδη (εκείνης της χοντρής που νομίζω ζυγίζει 125γρ. -εγώ χρησιμοποιώ μεγάλες πλάκες χύμα και κόβω υπολογίζοντας με το μάτι) παίρνουμε τα δύο και τα λιώνουμε ή σε μπεν μαρί ή μέσα σ' ένα πιατάκι στον φούρνο μικροκυμμάτων.
7. Αδειάζουμε τη λιωμένη κουβερτούρα στο υπόλοιπο της σαντιγύς που έμεινε στη λεκανίτσα μας και χτυπάμε με το μίξερ, αφού πρώτα την ανακατέψουμε καλά μ' ενα κουτάλι.
Έτσι προκύπτει η σοκολατένια σατνιγύ. Τη βάζουμε στο ψυγείο και βγάζουμε την λευκή που είχαμε μέσα.
8. Στρώνουμε τη λευκή σαντιγύ πάνω στο παντεσπάνι μας και μετά βγάζουμε απ' το ψυγείο και τη σοκολατένια και τη στρώνουμε επάνω στη λευκή.
9. Τα υπόλοιπα τρία κομμάτια της κουβερτούρας μας, τα τρίβουμε στον τρίφτη και αφού πασπαλίσουμε την τούρτα μας από πάνω, τη βάζουμε στο ψυγείο.
Σημείωση;
Συστήνω να μην επιχειρήσετε αντί για Μερέντα να βάλετε οτιδήποτε άλλο. Έχω κάνει διάφορες δοκιμές και έχουν όλες αποτύχει. Αυτή η τούρτα θέλει οπωσδήποτε Μερέντα.
Καλή επιτυχία!
Χωρίς μίξερ γίνεται; με το σύρμα μόνο;
ReplyDeleteΤο παντεσπάνι γίνεται. Η σαντιγύ νομίζω πως όχι...
Delete