Labels

Wednesday, April 22, 2015

Η τέχνη του μακιγιάζ - από το "Πικρούτσικα Πικρούτσικα" του Θάνου Κάππα



Στην απόσταση του χρόνου το παν εξιδανικεύεται. Πρόκειται για γνωστό μηχανισμό της μνήμης αρθρωμένον γύρω από σκηνοθετικές πραγματικότητες όπως οι φωτογραφίες και οι διηγήσεις που τις συνοδεύουν. Ξεναγείσαι στους σταθμούς της ζωής σου υπό τύπον ανεκδοτολογικού  περιστατικού (τότε είπες το ψωμί "μαμάγκα" και την Ανθούλα "θεία-Ντου) ενώ η αγωνία, ο αληθινός πανικός ήταν άλλος: Αν φιλήσω στα χείλη την ξαδέρφη μου θα με συλλάβουν; Αν κρατήσω την αναπνοή μου θα πεθάνω;


Τα παραδείγματα δεν είναι τυχαία αφού ολόκληρη η παιδική ηλικία (στην περίπτωσή μου, τουλάχιστον) πραγματεύεται δύο ζητήματα: πρώτον γιατί δε ζούμε κρυμμένοι κάτω από ένα σεντόνι αγκαλιά με ένα κορίτσι και δεύτερον, γιατί να πεθαίνουμε. Κατά μία έννοια δεν υπήρξε ακόμα ενηλικίωση αφού κανένα ερώτημα δεν απαντήθηκε πειστικά -κουκουλώματα μόνο και υπεκφυγές.



Σκέφτομαι την εικόνα του καλού παιδιού που επιμελώς κατασκεύαζα για χρόνια, βουτηγμένος στην αγωνία ότι από ώρα σε ώρα θα αποκαλυφθεί η περί του αντιθέτου αλήθεια. Οι γονείς θα με κοιτούσαν, υπέθετα, σοβαροί και θα αποφαίνονταν με λύπη:

- Αυτό δεν το περιμέναμε ποτέ από σένα.
Γι' αυτή τη σκηνοθεσια ενός άλλου, είπα τόσα ποιήματα, κατέθεσα τόσα στεφάνια, έκανα τόσες παρελάσεις. Για να κρυφτεί αυτή η ένταση έμαθα τόσες πρωτεύουσες, συγκράτησα τόσες μάχες. Κι επειδή ανάπαυση δεν βρήκα φρόντισα να φορτώσω νέο ψέμα πάνω στο παλιό. Και συνεχίζω ακόμα έτςι, απτόητος.


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

To Booze :UPstairs θα φιλοξενήσει, το Σάββατο στις 25 Απριλίου και ώρα 8μμ, την παρουσίαση του βιβλίου του Θάνου Κάππα με τίτλο "ΠΙΚΡΟΥΤΣΙΚΑ - ΠΙΚΡΟΥΤΣΙΚΑ", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις της ΕΣΤΙΑΣ.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Νίκος Ξυδάκης | αναπληρωτής υπουργός πολιτισμού
Όλια Λαζαρίδου | ηθοποιός
Σπύρος Παπαδόπουλος | μπλόγκερ (το βυτίο)

Αποσπάσπατα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί:
Όλια Λαζαρίδου και Δέσποινα Σαραφείδου

Είκοσι μικρά πεζά για τον τρόπο που η μνήμη επινοεί τη βιογραφία του συναισθήματος. Και άλλα είκοσι πεζά για τη σύγκρουση αυτού του συναισθήματος με μια καθημερινότητα τραγική και φαρσική ταυτόχρονα.


Λίγα λόγια για τον Θάνο...
Ο Θάνος Κάππας γεννήθηκε το 1962 και μέχρι την τετάρτη δημοτικού έζησε στην Αμφιλοχία. Μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή της Θεσσαλονίκης.
Το 2003 δημιούργησε το blog «vita moderna» (υπογράφοντας ως Thas), ενώ κατά την περίοδο 2004-2008 διατηρούσε την ομώνυμη στήλη στην Athens Voice. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά όπως τα Δέκατα, το Μπαχάρ, Η Καθημερινή κ.ά. Συμμετείχε στον διαδικτυακό τόπο Hotel Memory καθώς και στο συλλογικό e-book Ανθολόγιον-Ιστολόγιον. Το θεατρικό του κείμενο «Δίκτυο 4» παρουσιάστηκε στον Φούρνο σε σκηνοθεσία Μελίνας Σάρδη. Εργάζεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για περίπου μια εικοσαετία. Αυτό είναι το πρώτο του βιβλίο.

Πληροφορίες Παρουσίασης:
Χώρος: Booze :UPstairs
Ημερομηνία: Σάββατο 25 Απριλίου
Ώρα: 20.00
Είσοδος: Ελεύθερη
Μέτα την παρουσίαση θα ακολουθήσει πάρτι με guest dj
 

No comments:

Post a Comment

Σχόλια