Labels

Friday, January 20, 2017

Ως την άκρη του νερού στην Ροδομηλιά - 17/01/17


Φτάνεις σ' έναν λόφο και ατενίζεις από ψηλά όλο το Ηράκλειο, τον ουρανό του και τη θάλασσά του. Δεν χορταίνεις να βλέπεις κήπους, παιδικές χαρές, κολυμβητήριο, έναν ονειρεμένο παιδικό σταθμό κι ένα νηπιαγωγείο που χαρίζουν γενναιόδωρα το όνειρο στα παιδιά και το πραγματοποιούν με το μαγικό ραβδάκι της αγάπης και της άμετρης προσφοράς. Μπαίνεις στην είσοδο του σχολείου μεγάλος και γίνεσαι αίφνης πεντάχρονο που θέλει να μείνει εκεί για πάντα. Αυτό είναι η Ροδομηλιά που φέτος κλείνει τα εικοσιπέντε της χρόνια.
Γονείς και παιδιά προσέρχονται στο εξαγωνικό της αίθριο το απόγευμα της Τρίτης για να 
παρακολουθήσουν την αφήγηση του παραμυθιού. Νηπιαγωγοί, η Χριστίνα από το βιβλιοπωλείο "Ο παπουτσωμένος λύκος" και η μητέρα του θαύματος της Ροδομηλιάς, Όλγα Ανδρεδάκη με τον σύζυγό της, Γιώργη, ακρογωνιαίο λίθο του θαύματος, και τα δυο παιδιά τους, την Ειρήνη και τον Μιχάλη που σιγά σιγά ετοιμάζονται να αναλάβουν τα ινία.
Η αφήγηση προχωρά, τα μικρά παιδιά όμως κουράζονται. "Κυρία, έφτασαν επιτέλους τα παιδιά στον καταρράκτη;" με ρωτούν. "Στον καταρράκτη; Ποιον καταρράκτη;" "Ε, στον καταρράκτη δε θέλουν να πάνε;" Τότε συνειδητοποιώ για πρώτη φορά πως πράγματι η άκρη του νερού, δεν μπορεί παρά να είναι το χείλος του καταρράκτη. Πως τα μικρά παιδιά βλέπουν καθαρά αυτό που εγώ δεν είδα. Πως αυτά ξέρουν καλύτερα  από μένα που έγραψα αυτό το παραμύθι, περί τίνος πρόκειται, έχοντας άμεση, σαφή και βαθιά σχέση με τον κόσμο των πραγμάτων, της φύσης και των στοιχείων της.
Συντομεύω την αφήγηση να μην τα κουράσω άλλο. Λάμπουν τα πρόσωπα μικρών και μεγάλων. Η Ροδομηλιά ανθίζει μέσα στο καταχείμωνο, γιατί έτσι είναι φτιαγμένη. Να ανθίζει κάθε φορά που ένα παραμύθι την ποτίζει, ένα παιχνίδι φυσά στο πρόσωπό της ένα ανοιξιάτικο αεράκι, ένα χαμόγελο την αγκαλιάζει.






Ξεκινήσαμε το Σεπτέμβρη του 1992,στο Ηράκλειο Κρήτης, σε ιδιόκτητο οικόπεδο 8 στρεμμάτων, να λειτουργούμε τον Παιδικό Σταθμό-Νηπιαγωγείο «Ροδομηλιά».
Το κτίριο: Δημιουργήσαμε ένα «κυψελωτό», πολυεπίπεδο κτίριο
800 τ. μ., ακολουθώντας τις σύγχρονες προδιαγραφές τόσο στις εγκαταστάσεις όσο και στον εξοπλισμό.
Στόχο μας τόσο η ασφάλεια όσο και η πνευματική και σωματική ανάπτυξη των παιδιών που φιλοξενούμε.
Η φιλοσοφία κατασκευής του κτιρίου είχε ως άξονα την κατάρριψη του τετραγώνου. Δημιουργήσαμε εξάγωνες αίθουσες 65 τ. μ. ώστε να δίνουν στο παιδί που αναπτύσσεται και εξελίσσεται, τον ορίζοντα, την προοπτική και παράλληλα τη ζεστασιά του ήλιου που αγκαλιάζει τους χώρους τόσο από το αίθριο όσο και από τα διαφορετικά ανοίγματα-παράθυρα των αιθουσών που το περιτριγυρίζουν.

Οι αίθουσες: Κάθε αίθουσα έχει τα δικά της αρχιτεκτονικά στοιχεία που την κάνουν μοναδική και αυτόνομη. Επίσης έχει τις δικές της τουαλέτες και μια μικρή αποθήκη υλικών.
Τα οπτικά και αισθητικά ερεθίσματα των χώρων βοηθούν τα παιδιά, δίνοντάς τους πολύπλευρες επιλογές για ότι αφορά τις γωνιές δραστηριοτήτων. Παράλληλα οι αυτόνομοι χώροι υγιεινής αποτρέπουν η ελαχιστοποιούν την μετάδοση των ιώσεων.

Ο κήπος: Με άπλετη θέα στο Κρητικό πέλαγος από τη μια πλευρά και τον Ψηλορείτη από την άλλη. 
Ο ήλιος, ο καθαρός αέρας και η πλούσια βλάστηση που περιστοιχίζουν το κτίριο φέρνουν και τις ευωδιαστές μυρωδιές από τον κήπο. Οι εξωτερικοί χώροι εναρμονίζονται με τους εσωτερικούς έτσι ώστε τα παιδιά να νιώθουν το αίσθημα της ελευθερίας και της επαφής με τη φύση, γεγονός που τα ηρεμεί, τα δυναμώνει και τα κάνει χαρούμενα!

Το θέατρο «Σοφία Γιαλουράκη»: Μέσα στο καταπράσινο κήπο δημιουργήσαμε ένα πέτρινο θέατρο όπου μπορούν τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες να ξεδιπλώνουν τις θεατρικές τους επιδώσεις...
http://rodomilia.gr/site/component/content/article/80-arxikh/71-to-ksekinhma

No comments:

Post a Comment

Σχόλια