Labels

Saturday, April 2, 2011

2 Απριλίου 2011, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου



2 Απριλίου σήμερα, ημέρα γέννησης του μεγάλου ποιητή, θεατρικού συγγραφέα, δοκιμιογράφου, ζωγράφου Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, που έμεινε γνωστός κυρίως ως συγγραφέας παιδικών παραμυθιών. Χρόνια πολλά σε όλους όσους γράφουν, εικονογραφούν, εκδίδουν αλλά και διαβάζουν Παραμύθια!


Ο Χανς-Κρίστιαν Άντερσεν, είναι ίσως ο πιο πολυδιαβασμένος "παραμυθάς" όλων των εποχών. Γεννήθηκε στις 2 Απριλίου 1805 στην Οντένσε, της Δανίας. Ο πατέρας του που ήταν παπουτσής, πέθανε πολύ νέος, αφήνοντας το γιο του το Χανς ορφανό. Η μητέρα του, που δούλευε σαν πλύστρα, στην αρχή το έριξε στο πιοτό και αργότερα ξαναπαντρεύτηκε.
Ο Χ.Κ. Αντερσεν ήταν ένα ιδιαίτερο παιδί με εξαιρετική φαντασία. Αν και προσπάθησε να μάθει την τέχνη του πατέρα του και αργότερα την τέχνη του ράφτη, δεν τα κατάφερε. Αντίθετα, έδειχνε εξαιρετικό ενδιαφέρον για το θέατρο, την μουσική και την ποίηση. Σε ηλικία 14 χρονών, εγκατέλειψε το σπίτι και την ιδιαίτερη πατρίδα του και πήγε στην Κοπεγχάγη (1819) για να αναζητήσει την τύχη του. 'Εφθασε στην Κοπεγχάγη, με ελάχστα χρήματα, με σκοπό να γίνει ηθοποιός. Έδωσε εξετάσεις στη Βασιλική Σχολή θεάτρου, αλλά η άσχημη εξωτερική του εμφάνιση, στάθηκε η αιτία να απορριφθεί. Στράφηκε τότε στη σπουδή της μουσικής, αλλά μετά από μια ασθένεια έχασε τη φωνή του. Τότε ζήτησε στήριγμα στην ποίηση. Το λυρικό του ποίημα "Το παιδί που πεθαίνει" είχε ιδιαίτερη επιτυχία και προκάλεσε το ενδιαφέρον του κόσμου, αλλά και των ειδικών. Το ποίημα εκδίδεται τρεις φορές και ξαναδίνει στο Χ.Κ. Αντερσεν, αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Κατόπιν στέλνει στο διευθυντή του θεάτρου Κόλεϊ μερικά από τα δράματά του, στα οποία το έμπειρο μάτι του ειδικού διέκρινε το ταλέντο του και τον βοήθησε να συμπληρώσει τις σπουδές του. Ο Χ.Κ. Αντερσεν ήταν 19 χρονών, όταν επέστρεψε στα μαθητικά θρανία.
Στα 23 χρόνια του κερδίζει μια κυβερνητική υποτροφία και γράφεται στο πανεπιστήμιο. Την πρώτη ποιητική του συλλογή τη δημοσίευσε το 1829. Ακολούθησαν και άλλα έργα. Ο Άντερσεν αναγνωρίζεται και προκαλεί την προσοχή του βασιλιά της Δανίας Φρειδερίκου Στ΄. Αυτός του παραχωρεί τα οικονομικά μέσα για να περιηγηθεί στις ευρωπαϊκές χώρες και να μελετήσει τη φιλολογία τους. Ταξίδεψε στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αγγλία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Τουρκία.
Εκδίδει πολλά έργα και αποκτά αναγνώριση με αποκορύφωμα την υποδοχή που του επεφύλαξε η ιδιαίτερη πατρίδα του, όταν τον κάλεσε εκεί το 1867.
Θα γράψει συνολικά 168 παραμύθια ως το 1872 με πιο γνωστά, «Τα κόκκινα Παπούτσια», «Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι», «Η βασίλισσα του χιονιού», «Το ασχημόπαπο», «Το μολυβένιο στρατιωτάκι», «Το μικρό έλατο», «Η μικρή γοργόνα», «Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα», «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» και «Η Τοσοδούλα». Τα παραμύθια του είναι από τα πιο πολυμεταφρασμένα έργα σ' όλη την ιστορία της λογοτεχνίας.
Την άνοιξη του 1872, ο Άντερσεν έπεσε από το κρεβάτι του και χτύπησε σοβαρά. Δεν ξανάγινε ποτέ τελείως καλά και στις 4 Αυγούστου του 1875 πέθανε, σε ηλικία 70 ετών.
(πηγές: Wikipedia, sansimera.gr, bibliosasi.gr)


2 comments:

  1. Αιωνία του η μνήμη...

    ReplyDelete
  2. Nαι Χρήστο, αιωνία η μνήμη του...
    Καλή βδομάδα!

    ReplyDelete

Σχόλια