Labels

Friday, October 28, 2016

Σου γράφω, παιδί μου, για την παρέλαση....


Αγαπημένο μου παιδί,
Σου γράφω μετά την παρέλαση που σήμερα για πρώτη φορά παρακολούθησα στη Θεσσαλονίκη. Τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση που σαν παιδί είδα πολλές φορές από την τηλεόραση των γονιών μου και σαν μητέρα σου, δε σε πήρα ποτέ από το χέρι για να πάμε να τη δεις κι εσύ, μιας και τηλεόραση στο σπίτι δεν ποτέ δεν είχαμε. Έπρεπε να μεγαλώσεις τόσο, ώστε να φύγεις απ' το σπίτι, για να έρθω εγώ σήμερα εδώ. Έπρεπε να μεγαλώσω τόσο κι εγώ, ώστε να αφήσω το σπίτι και τις έννοιες του για να ζήσω από κοντά αυτό που όταν ήσουν μικρό αρνήθηκα να σου δώσω. Δεν βρήκα το χρόνο, δεν το πίστεψα, δεν το θεώρησα τόσο σημαντικό για την ανατροφή σου; Δεν ξέρω. Σήμερα όμως ξέρω πως λάθεψα. Και σου γράφω για να με συγχωρέσεις. Το γράμμα αυτό είναι η συγνώμη που σου ζητώ...
Αυτή η παρέλαση που πολλοί τη θεωρούν φολκλόρ, άλλοι πεταμένα λεφτά ενόψει μάλιστα οικονομικής κρίσης, άλλοι γελοιότητα ή καρικατούρα και άλλοι καλλιέργεια φιλοπόλεμων διαθέσεων, είναι κάτι τόσο σοβαρό όσο η γενιά μας, τόσο ζωογόνο όσο τα πνευμόνια μας, τόσο αναγκαίο όσο η μνήμη μας.

Έβλεπα τους φαντάρους μας, τους μαυροσκούφηδες, τους πεζοναύτες. Αυτούς τους λεβέντες που σε μια κρίσιμη στιγμή θα αγωνσιτούν για να σώσουν τη χώρα μας. Έβλεπα τα τανκς που έκαναν τη γη να τρέμει, να περνούν γυαλισμένα, και τους στρατιώτες πάνω απ' τα πολυβόλα τους να κοιτούν ίσια μπροστά. Εκεί που παραφυλάει ο εχθρός. Ο εχθρός που σε καιρό ειρήνης γίνεται τόσο αόρατος ώστε να σε εξαπατά πως δεν υπάρχει και όσο πιο αόρατος γίνεται τόσο περισσότερο υπάρχει. Σε σημείο να μπαίνει μέσα σου και να μην το παίρνεις είδηση. Να γίνεται ο εαυτός σου και να μάχεται ό,τι ακριβότερο φωλιάζει στην καρδιά σου. 
Είδα τους καταδρομείς να πηδούν με τα αλεξίπτωτα από τα ελικόπτερα και να πέφτουν στον Θερμαϊκό και κόντεψα να λυποθημήσω, παιδί μου, από τη συγκίνηση. Θα γελάς ίσως, τώρα. Ίσως θα λες η μάνα μου χάζεψε, γερνάει και παραμιλάει. Κι όμως, βλέποντας όλα αυτά τα παλικάρια ο νους μου στο πρόσωπό τους ζωντάνευε εκείνα που κάποτε ξεκίνησαν με ρούχα καθαρά σαν και τούτων και βρέθηκαν λίγο μετά στο μέτωπο λεκιασμένοι, ξεσχισμένοι, παγωμένοι, πληγωμένοι, γεμάτοι ψείρες και πεινασμένοι να πολεμούν για σένα και για μένα. Για τούτα τα παιδιά που παρελαύνουν περήφανα και κάποιοι την ιδια στιγμή τα κοροϊδεύουνε γιατί οι ίδιοι είναι μαλθακοί, καλοπερασάκηδες, καριερίστες, ιδεολόγοι του τίποτα.

Πέρασαν τα αεροπλάνα και σκέφτηκα πως η μνήμη είναι πράγμα πολύ ακριβό. Τόσο ακριβό όσο το θάρρος απέναντι στον θάνατο. Όσο το να παίζεις τη ζωή σου κορώνα γράμματα για τη λευτεριά.

Κακό πράγμα ο πόλεμος, παιδί μου. Κακό, μα αληθές. Κακό πράγμα ο εχθρός. Ποιος τον θέλει; Κι όμως, τον θέλει, δεν τον θέλει, υπάρχει. Έξω μας; Μέσα μας; Υπάρχει πάντα ο εχθρός κι όποιος δεν τον αντιλαμβάνεται, όποιος δεν τον αναγνωρίζει, είναι κιόλας δέσμιος και υποτελής του.
Είδα τους πεζοναύτες και τους βατραχανθρώπους. Θυμήθηκα αυτούς που ανατίναξαν εχθρικά υποβρύχια, που μετέφεραν νάρκες και χειροβομβίδες ακροβατώντας πάνω απο τον Άδη.
Κακό πράγμα ο πόλεμος, παιδί μου. Πόσοι δε χάθηκαν, πόσων ο νους δε σάλεψε, πόσοι δεν έμειναν άταφοι, πόσοι απ' αυτούς που γύρισαν δε γνώρισαν μια νύχτα δίχως εφιάλτες; Κι όμως, χάρη σ' αυτούς εγώ τώρα κάθομαι και σου γράφω. Χάρη σ' αυτούς μετανιώνω και σου ζητώ συγνώμη που δε σε έφερα ποτέ στην παρέλαση. Δε σου μίλησα ποτέ για τον εχθρό και την εγρήγορση που οφείλουμε να έχουμε για να τον αναγνωρίσουμε, να τον πολεμήσουμε και να τον νικήσουμε. Αν σήμερα ανασαίνω κι ανασαίνεις, σ' αυτούς χρωστούμε την ανάσα μας. Αν κάποιοι μπορούν σήμερα να λοιδωρούν τούτα τα παλικάρια που τώρα περνούν σ' εκείνους το χρωστούνε. Γιατί να ξοδεύονται τόσα χρήματα, λένε, για τις επιδείξεις των στρατιωτικών αεροπλάνων και των τανκς; Η ερώτηση θυμίζει την ερώτηση του Ιούδα όταν η πόρνη ξοδεύοντας πολλά αργρύρια αγόρασε μύρο να αλείψει τα πόδια του Χριστού. Γιατί να τα ξοδέψει στο μύρο, ρώτησε ο Ιούδας, ενώ θα μπορούσαμε να τα δώσουμε στους φτωχούς; Μοιάζει τόσο λογικό το ερώτημα, μα υπάρχουν πράγματα πολυτιμότερα από τη λογική. Ας μην ξεχνούμε πως αυτά τα λόγια τα είπε αυτός που έκλεβε από το ταμείο των μαθητών. Αυτός που πούλησε τον Διδάσκαλο για τριάντα αργύρια. Τους φτωχούς, είπε ο Χριστός, θα τους έχετε πάντοτε, εμένα όμως όχι. Η κατ' αναλογίαν απάντηση σήμερα θα ήτανε: τους φτωχούς θα τους έχετε πάντοτε, μα αν λησμονήσετε το παρελθόν σας, θα χαθείτε ολότελα κι εσείς κι οι φτωχοί σας. Γιατί η μνήμη δεν είναι μόνο λόγια γραμμένα σε βιβλία ή εκφωνούμενα από εξέδρες. Στη μνήμη συμμετέχουν όλες οι αισθήσεις. Και η στρατιωτική παρέλαση είναι μια βουιτιά στη μνήμη σαν αυτή των καταδρομέων στο νερό. Βλέπεις, ακούς, μοιρίζεις. Και το παρελθόν ζωντανεύει μέσα από το σαρκωμένο παρόν του.

Πολλές φορές, παιδί μου, σήμερα στην παρέλαση βούρκωσα. Ναι, ίσως και να γίνομαι μια γριά ευσυγκίνητη που κλαίει με το παραμικρό. Είναι όμως παραμικρό πράγμα να τάζεις τον εαυτό σου υπερασπιστή της πατρίδας σου, όπως κάνουν όλα αυτά τα νεαρά παιδιά; Είναι παραμικρό να συμπεριφέρεσαι σαν άρχοντας κι ενώ πεινάς, να λες ΟΧΙ ακόμα και σ' αυτήν την σκλαβιά της πείνας; Ακόμα και σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή να κάνεις μια τέτοια παρέλαση για να υπενθυμίσεις αυτό που οι περισσότεροι σου ζητούν να λησμονήσεις για να σε κάνουν υποχείριό τους;

Ο εχθρός, παιδί μου, αλλάζει πρόσωπο. Μα ο λύκος, μένει πάντα λύκος, κι ας φορεί προβιά. Ας προσπαθούν οι ανόητοι να προπαγανδίζουν πως εχθρός δεν υπάρχει. Πως δεν υπάρχει καλό και κακό. Αυτά μόνο το κακό ισχυροποιούν και τον εχθρό ενδυναμώνουν. Και πνευματικοί εχθροί υπάρχουν και υπαρξιακοί και του μυαλού μας και της ψυχής μας και της πατρίδας μας.

Σήμερα, που ζούμε μια υποδούλωση των αξιών μας στον μηδενισμό, μια υποδούλωση της χώρας μας στα κέρδη των αγορών και των διεθνή συμφερόντων, μια υποδούλωση των σχέσεων στον ατομισμό, της πάλης στην απραγία, της γνώσης στην πληροφορία, της εντοπιότητας στην παγκοσμιοποίηση, της ιδιοπροσωπίας στο απρόσωπο, του εμείς στο εγώ, λοιπόν, ΝΑΙ, μια τέτοια στρατιωτική παρέλαση μπορεί να αφυπνίσει και τουλάχιστον να αναρωτηθείς αν πήρες τη ζωή σου λάθος για ν' αλλάξεις ζωή. 
Συγχώρεσέ με, παιδί μου, που άργησα τόσο, και διόρθωσε εσύ το λάθος μου, αν μπορείς... 
χρόνια πολλά και ελεύθερα!


Πλήρης αγάπης και λαθών

η μητέρα σου




9 comments:

  1. καταπληκτικό!...
    σάς ευχαριστούμε και γι αυτό το κείμενο

    Χρόνια πολλά, ελεύθερα και ειρηνικά!
    Αλεξία
    https://momyof6.wordpress.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κι εγώ σας ευχαριστώ... Χρόνια πολλά!

      Delete
  2. Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία...

    ReplyDelete
  3. Μη ζητάτε συγγνώμη από το παιδί σας κ. Βασιλική...
    τα δικά μου παιδιά, που δεν έπαψαν ποτέ να συμμετέχουν σε όλες τις παρελάσεις πολύ δε περισσότερο και σαν παιδιά στρατιωτικού πατέρα, στην ενηλικιώσή τους απομυθοποίησαν και αμφισβήτησαν όλα αυτά που εκθιάζετε...Τελειώσανε πανεπιστήμια, μορφώθηκαν, ανέπτυξαν την κριτική ικανόπητα!
    και σήμερα ζουν υπεύθυνοι, γνωρίζουν την αξία τους, αγαπούν και προσφέρουν στον συνάνθρωπό τους, μακριά από "σημαίες" και τυμπανοκρουσίες... αγαπούν την ίδια Ελλάδα με σας και ζουν και εργάζονται για το καλό της.Δεν χρειάζεται να παθιάζεται κάποιος για να αποδείξει το ίδιο πράγμα. Δεν ξεγελάς εύκολα τους νέους σήμερα με "ετικέτες" του καλού πατριώτη...
    Πατρίδα είναι όλος ο κόσμος...και δικαίωμα στην ειρήνη και στην ευημερία έχουν όλοι!
    Ο Χριστός, μιας και τον επικαλείστε, μίλησε μόνο για ειρήνη και αγάπη!Ας γεμίσουμε με ειρήνη τις καρδιές μας, ας αγαπήσουμε τον πλησίον μας και δεν θα μας χρειάζονται πια τα τανκς και τα λάβαρα του πολέμου, του διχασμού και του συμφέροντος...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αγαπητέ μου, εάν απο αυτό το κείμενο συμπεράνατε πως υπερασπίζομαι τον πόλεμο, δεν έγινε κατανοητό και σαφές το πνεύμα μου ή αν ήταν σαφές, δεν το αντιληφθήκατε εσείς. Δεν μπορούμε να αγαπάμε τον πόλεμο, μπορούμε μόνο να είμαστε έτοιμοι να τον αντιμετωπίσουμε για να υπερασπίσουμε την πατρίδα μας. Όσοι πολέμησαν δεν ήταν ούτε λογότερο πιστοί από μας ούτε και λιγότερο μορφωμένοι κατ' ανάγκη απο τα παιδιά σας. Είθε, όπως λέτε, να γεμίσουμε τις καρδιές μας με ειρήνη και να αγαπήσουμε τον πλησίον μας, αυτο είναι και η ευχή και ο αγώνας όλων μας. Αλλά αν έρθει ο εχθρός, δε θα του παραδωθούμε από αγάπη...

      Delete
  4. Μπράβο, Βασιλική! Να μην τα ισοπεδώσουμε όλα, ας μείνει και κάτι όρθιο να θυμόμαστε...
    Χρόνια πολλά.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Να είσαι καλά, Αντώνη... Χρόνια πολλά!

      Delete
    2. Αν κ πήγα με τη δίχρονη κόρη μου κι εγώ μετά από καιρό, διότι τα τελευταία χρόνια με τα πολλά μέτρα ασφαλείας η παρέλαση είχε γίνει σκέτη ταλαιπωρία, ένιωσα περίπου αυτά που περιγράφετε. Ενιωσα συγκίνηση ακούγοντας τον εθνικό ύμνο (που είχα να νιώσω από το Λύκειο), είδα τα αγέρωχα βλέμματα και τον κόσμο να συμπλέει. Προσπαθώντας να ερμηνεύσω τι γίνεται γύρω μου και μέσα μου κατέληξα σε αυτό. Είναι η αντίσταση στο μηδενισμό που προβλήθηκε τελευταία ως κυρίαρχη ιδεολογία, αλλά δεν είναι βιώσιμος και το διαπιστώνουμε πια καθαρά. Σας ευχαριστώ για το κείμενο.

      Delete

Σχόλια