Labels

Sunday, February 14, 2010

"Tα μουσικά ταξίδια του Μάρκο Πόλο"


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟ ΠΟΛΟ
21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ (21:00)
            Τη μουσική διαδρομή του “Δρόμου του Μεταξιού” μέσα από παραδοσιακά ακούσματα -μεσαιωνική μουσική από τη Βενετία, ψαλτικά μέλη από την Ιερουσαλήμ, ασίκικες παραδόσεις της Μ. Ασίας, λόγια περσική μουσική, αλλά και κλασική κινεζική μουσική- και σύγχρονες συνθέσεις του Κυριάκου Καλαϊτζίδη θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό στην παράσταση “Τα Μουσικά Ταξίδια του Μάρκο Πόλο”, στις 21 Φεβρουαρίου, στις 21:00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Συμμετέχουν το μουσικό σχήμα «Εν Χορδαίς» (Κυριάκος Πέτρας- βιολί, Κυριάκος Καλαϊτζίδης -ούτι, Δρόσος Κουτσόκωστας- τραγούδι, Άλκης Ζοπόγλου- κανονάκι, Πέτρος Παπαγεωργίου- κρουστά, Ηλίας Ανδρεουλάκης- πολίτικη & κρητική λύρα) και οι προσκεκλημένοι Ghada Shbeir (Λίβανος – τραγούδι), Özlem Özdil (Tουρκία – σάζι & τραγούδι), Marco Rosa Salva (Ιταλία – φλάουτο με ράμφος ή ρεκόρντερ), Pietro Prosser (Ιταλία – μεσαιωνικό λαούτο), Cristiano Contadin (Ιταλία -βιόλα ντα γκάμπα), Bijan Chemirani (Ιράν – τομπέκ), Liu Fang (Κίνα– pipa, πίπα). Στα κείμενα – αναγνώσεις είναι η Βασιλική Νευροκοπλή, η επιμέλεια της προβολής είναι του Νίκου Τερψιάδη και οι φωτισμοί της Μελίνας Μάσχα. Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης.

            Πρόκειται για μια παράσταση μουσικής, εικόνας και λόγου εμπνευσμένη από το “Le Livre des Merveilles” ή “Τα ταξίδια του Μάρκο Πόλο”, που θα ταξιδέψει τους θεατές από την καρδιά της Ευρώπης έως την Άπω Ανατολή, συνθέτοντας ένα γοητευτικό μουσικό ψηφιδωτό. Το έργο « Τα μουσικά ταξίδια του Μάρκο Πόλο» ήταν παραγγελία του Leisure and Cultural Services Department και παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα στο Silk Road Music Festival του Hong Kong στις 31 Οκτωβρίου 2009.

            Ήταν στα τέλη του 13ου αι., που ο Μάρκο Πόλο ξεκινάει από τη Βενετία και διαμέσου της Ιερουσαλήμ, της Κύπρου, της Μ. Ασίας και της Περσίας φτάνει μέχρι την Κίνα σε ένα ταξίδι εξερεύνησης, αλλά και εσωτερικής αναζήτησης. Σταθμοί του πολλοί διαφορετικοί τόποι, ενώ έρχεται σε επαφή και με διαφορετικούς ανθρώπους και πολιτισμούς.

Μετά από μία διαμάχη Βενετών και Γενοβέζων ο Μάρκο βρέθηκε αιχμάλωτος των τελευταίων. Κατά τη φυλάκισή του, μοιράστηκε το ίδιο κελί με το γνωστό συγγραφέα της εποχής από την Πίζα, τον Ρουστιτσέλο, και του διηγήθηκε την περιπετειώδη ιστορία του. Απελευθερώθηκε σχετικά σύντομα και συνέχισε τη ζωή του στη Βενετία, όπου τον βρήκε ένας ήσυχος θάνατος τον Ιανουάριο του 1324. Το βιβλίο με τα ταξίδια του Μάρκο Πόλο αντιγράφηκε σε αμέτρητα χειρόγραφα και γρήγορα διαδόθηκε σε όλη την Ευρώπη. Διαβάστηκε με πάθος, εξάπτοντας τη φαντασία των αναγνωστών με τις απίστευτες για την εποχή του διηγήσεις. Στη συνέχεια, το κείμενο προσέλκυσε το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, που με το πέρασμα του χρόνου πέτυχε να επαληθεύσει σε μεγάλο βαθμό τις μυθικές περιγραφές του μεγάλου ταξιδευτή.
           
Ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης εξηγεί για τη δομή της παράστασης: “Στη σημερινή μας παράσταση ιχνηλατούμε τους «Δρόμους του Μεταξιού» μέσα από παραδοσιακές μουσικές που ακούγονταν στα τέλη του 13ου και τις αρχές του 14ου αι. στον αχανή γεωγραφικά χώρο που διέσχισε ο Μάρκο Πόλο. Παράλληλα, ακούγονται μουσικές που συνέθεσα ειδικά για την παράσταση, εμπνευσμένες από τις ποικίλες εσωτερικές διαδρομές του Βενετού ταξιδευτή, όπως αυτές αντικατοπτρίζονται στις αγωνίες του σύγχρονου ανθρώπου. Στο ίδιο κλίμα κινούνται και οι νησίδες λόγου της Βασιλικής Νευροκοπλή και οι προβολές διαφανειών του Νίκου Τερψιάδη συνθέτοντας μαζί με τις μουσικές μία μαγευτική περιπλάνηση στο χώρο και το χρόνο”.
           
Σχετικά με τα ιδιαίτερα όργανα που χρησιμοποιούν ο ίδιος προσθέτει: “Ο Μάρκο Πόλο πορεύτηκε στους αρχαίους δρόμους  του μεταξιού. Διαδρομές, που σαν λεπτές μετάξινες κλωστές έφεραν κοντά για αιώνες ανθρώπους, πολιτισμούς, ήθη, έθη και μουσικά όργανα. Μία τέτοια διαδρομή, για παράδειγμα, συνδέει τρία από τα μουσικά όργανα της σημερινής συναυλίας: την pipa από την κλασική μουσική της Κίνας, το λαούτο της Μεσαιωνικής Δύσης και το ούτι της Ανατολικής Μεσογείου. Δεν είναι της παρούσης να διερευνήσουμε τις πιθανές σχέσεις των τριών οργάνων, ωστόσο, οι μορφολογικές ομοιότητες προσφέρουν ενδιαφέρουσες αφορμές. Και τα τρία παρουσιάζουν κοινά μορφολογικά χαρακτηριστικά με κυριότερο, το σώμα τους, γεγονός που τα κατατάσσει στην οικογένεια των λαουτοειδών.”
            Η προπώληση εισιτηρίων γίνεται αποκλειστικά από τα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και από τα εκδοτήρια του ΟΜΜΘ, στην πλατεία Αριστοτέλους. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 30 25 20 και 15€
Με την παράκληση να δημοσιευθεί ή να μεταδοθεί

3 comments:

  1. Αναλυτικότατη και όμορφη παρουσίαση της πρόσκλησης....
    με το καλό, και σε άλλα...
    καλή επιτυχία...
    (πολύ ωραία και η αφίσα...)

    ReplyDelete
  2. Ευχαριστούμε, ευχαριστούμε!!! Μακάρι να μπορούσες να έρθεις... είναι ό,τι πρέπει για σένα... Κι εμένα μου άρεσε η αφίσα πολύ!!! Φιλιάάάά!!!!!!

    ReplyDelete
  3. Βασιλική, έχοντας μόλις επιστρέψει από την έκ-σταση των "Μουσικών Ταξιδιών του Μάρκο Πόλο", στέλνω αδελφικούς και εγκάρδιους χαιρετισμούς σε όλους τους συντελεστές της τόσο ωραίας αυτής εκδήλωσης. Αυτό που λέμε ανατολίτικα "μεράκι" φάνηκε με τον καλύτερο τρόπο στη δουλειά όλων σας. Ευχαριστούμε!

    ReplyDelete

Σχόλια