Labels

Wednesday, April 11, 2012

The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore (2011)






Στα φετινά Όσκαρ ο βουβός κινηματογράφος είχε την τιμητική του. Η ταινία “The Artist” και η ταινία “Hugo” -που μιλάει για τις βουβές ταινίες- κέρδισαν από πέντε χρυσά αγαλματίδια η κάθε μία. Παρόλα αυτά δεν ήταν οι μοναδικές ταινίες που κέρδισαν χρυσό αγαλματίδιο και αφορούσαν τον βουβό κινηματογράφο. Στην κατηγορία καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους βρισκόταν η ταινία με τίτλο The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore που εξελίσσεται με μία αφήγηση χωρίς διαλόγους, κατακτόντας μάλιστα την κορυφή στην κατηγορία του.
 
Ο σχεδιαστής Brandon Oldenburg και ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων και εικονογράφοςWilliam Joyce σκηνοθέτησαν μαζί την υπέροχη αυτή ιστορία του κυρίου Morris Lessmore, έναν άμοιρο βιβλιοφάγο που φέρει εκπληκτική ομοιότητα με τον ηθοποιό του βουβού κινηματογράφουBuster Keaton μιας και φοράνε και το ίδιο χαρακτηριστικό καπελάκι. Δεν είναι βέβαια σύμπτωση αυτή η ομοιότητα, μιας και ο Joyce που έγραψε και το σενάριο εμπνεύστηκε από τον Keaton και το γλυκόπικρο στιλ του και το ανέμειξε με μερικές δόσεις φαντασίας κατευθείαν από τον Μάγο του Οζ, για να δημιουργήσει έτσι μία συγκινητική ιστορία για το θαύμα των βιβλίων. Μία ιστορία χωρίς καθόλου λόγια.

Παραδόξως, ήταν ο τυφώνας Κατρίνα και οι τρομακτικές συνέπειες του που έδωσαν το κίνητρο στον Joyce να δημιουργήσει μία ιστορία ελπίδας.  Μετά από χρόνια δουλειάς και ένα συνδυασμό κινουμένων σχεδίων, μινιατούρων, CGI, και 2D animation, το αποτέλεσμα είναι το “ The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore ” που αντιλαμβάνεται και μεταφέρει όμορφα το αίσθημα της απώλειας.
 
Αφού εκτοξεύεται μακριά από το σπίτι του και ό,τι άλλο του είναι γνωστό, ο κ. Morris Lessmore παίρνει στην κυριολεξία τα κομμάτια και βρίσκει παρηγοριά στα βιβλία, μια παρηγοριά που μοιράζεται με όλους τους γύρω του, φέρνοντας κυριολεκτικά χρώμα πίσω στη ζωή τους. Είναι μια συγκινητική ιστορία αγάπης κινουμένων σχεδίων που αξίζει σίγουρα 15 λεπτά από το χρόνο σας.
 

No comments:

Post a Comment

Σχόλια