Labels

Wednesday, August 3, 2011

"Θαλασσομαχίες", κείμ. Βασιλική Νευροκοπλή, εικ. Αγγελική Ρελάκη, από το Σάββατο 8/08/11 στους Ερευνητές της Καθημερινής



Όλα ξεκίνησαν από μία παρουσίαση των βιβλιων μου σ' ένα σχολείο. Ένα μικρό αγόρι με ρώτησε:
Σε όλα σας τα βιβλία γράφετε για την αγάπη, δεν υπάρχουν άλλα θέματα;
Γέλασα και του απάντησα: Γιατί εσύ νομίζεις πως υπάρχουν;
Και βέβαια, μου απάντησε. Οι πειρατές!

Κράτησα τα λόγια του μικρού. Δεν γράφω μόνο για να εκφράσω αυτά που έχω στο νου και στην καρδιά μου. Γράφω και για να δίνω χαρά στα παιδιά. Αν έστω ένα παιδί διψάει για κάτι άλλο κατά κάποιον τρόπο το αισθάνομαι σαν χρέος να του το δώσω. Κάπως έτσι ξεκίνησε αυτή η ιστορία με τον τίτλο: Θαλασσομαχίες.

Πρόκειται για ένα πολλαπλό στοίχημα με τον εαυτό μου. Καταρχάς ένα θέμα απ' αυτά με τα οποία δεν θα καταπιανόμουν ποτέ αυθόρμητα. Κατά δεύτερον, μια ιστορία σε συνέχειες, κάτι τελείως έξω από από τη φόρμα του αυτόνομου παραμυθιού που χειρίζομαι. Κατά τρίτον, ένα παντελώς διαφορετικό ύφος γραφής που είναι γεμάτο δράση, πολλούς ήρωες, χιούμορ και ξέφρενη φαντασία.

Οι Θαλασσομαχίες είναι λοιπόν μια πειρατική ιστορία που θα ολοκληρωθεί σε πέντε συνέχειες και θα φιλοξενηθεί στο παιδικό ένθετο των Ερευνητών της εφημερίδας Καθημερινής του Σαββάτου. Την εικονογράφηση έχει κάνει η Αγγελική Ρελάκη.

Για να σας προϊδεάσω λίγο πρέπει να σας πω πως στις μεγάλες θάλασσες αρμενίζουν τριών ειδών πειρατές: οι Φοβερά Κανονικοί, οι Φοβερά Πικροί και οι Φοβερά Γλυκείς. Η πρώτη ομάδα θα εμφανιστεί στο τελευταίο επεισόδιο, οι άλλες δύο, οι Πικρότατοι και οι Γλυκύτατοι έχουν το λόγο. Όπως πιθνανόν υποψιάζεστε είναι μια ιστορία συνυφασμένη με την... μαγειρικήπου λατρεύω!




Οι Πικρότατοι με καπετάνιο τον Πιπερόσα από τη μια και βασικούς πρωταγωνιστές τους: Φατούζ, Λεμόντσο, Μπουκώφ, Τσουσκ και Μπαχαριάν - τον Πικρότατο μάγειρα- στο τρικάταρτο "Μπίττερ", και από την άλλη οι Γλυκύτατοι με καπετάνιο τον Σουγκαρόσα και πρωταγωνιστές τους: Σοκολέζ, Σουφλέρ, Ζα Χάρι, γερο Μπαντ και Τατλί -τον Γλυκύτατο μάγειρα- στο τρικάταρτο "Σουίτι". Κάθε ήρωας και μια εθνικότητα, κάθε ομάδα και τα όπλα της, -πικρά ή γλυκά-, και το δικό της όνειρο. Οι Πικρότατοι θέλουν να βρουν τον μεγάλο θησαυρό του τρομερού Μπαρμπαρόσα για να τον φάνε σε τρικούβερτα γλέντια, οι Γλυκύτατοι γυρεύουν τον ίδιο θησαυρό, αλλά όχι για να τον φάνε, μα για να τον μοιράσουν στις φτωχές χώρες του πλανήτη.




1ο επεισόδιο: "Πειρατές με... ανησυχίες"
2ο επεισόδιο: "Σύγκρουση!"
3ο επεισόδιο: "Για ένα σουφλέ!"
4ο επεισόδιο: "Ντέιντζερ"
5ο επεισόδιο: "Η Μεγάλη Ανακωχή"


Από το ερχόμενο Σάββατο, και για άλλα τέσσερα Σάββατα, οι Θαλασσομαχίες στους Ερευνητές της Καθημερινής.


4 comments:

  1. καλοτάξιδες οι "θαλασσομαχίες" σου... μας προϊδέασες για κάτι διαφορετικό, μας μετέδωσες ενθουσιασμό, ανυπομονούμε για το αποτέλεσμα!

    ReplyDelete
  2. Μπάμπης ΑνδρεάδηςAugust 4, 2011 at 9:43 PM

    καλά ταξίδια, Βασιλική μας!

    http://www.youtube.com/watch?v=UzKAyyDjO04

    ReplyDelete
  3. Σταυροδρόμι!!!!! Σε πεθύμησα!!!!! Λοιπόν, το αυριανό τεύχος είναι ας πούμε εισαγωγικό και πρέπει να το κρατήσετε για να μη χάσετε το μπούσουλα στη συνέχεια με το ποιος είναι ποιος... Είναι το πλέον καθαρόαιμο παιδικό που έχω γράψει και σκέφτομαι να το συνεχίσω για να βγει ένα μεγάλο βιβλιο, θα δούμε... Περιμένω εντυπώσεις...

    ReplyDelete
  4. Ε, καλά δεν παίζεσαι Μπάμπη μου! Το σωστό τραγούδι! Ευχαριστώ πολύ!

    ReplyDelete

Σχόλια