Labels

Saturday, February 7, 2009

"Και τι θα πει σ' αγαπάω;" Κυκλοφορεί προσεχώς από τον εκδοτικό οργανισμό Λιβάνη


Το καινούριο βιβλιαράκι μου "Και τι θα πει σ' αγαπάω;" βρίσκεται στο τυπογραφείο. Μέσα στην εβδομάδα θα στεγνώσει, θα δεθεί στο βιβλιοδετείο και θα κυκλοφορήσει με το καλό την Παρασκευή.

Οι παλιότεροι φίλοι αυτού του μπλογκ γνωρίζουν το κείμενο μιας και ήταν μία από τις πρώτες του αναρτήσεις. Σκέφτομαι τώρα πως καμιά φορά ο προορισμός ενός κειμένου προδιαγράφεται από τα πρώτα του βήματα κι ας μην έχουμε καμία συνείδηση επ' αυτού. Ίσως και ο προορισμός ενός ανθρώπου να λειτουργεί συχνά παρομοίως. Το λέω αυτό γιατί όταν ανέβασα αυτό το κείμενο εδώ πριν περίπου δύο χρόνια -δεν τα πάω καλά με τον χρόνο- παράλληλα είχα νιώσει την ανάγκη να το ζωγραφίσω κι έτσι πάρα πολύ απλοϊκά με το ποντίκι είχα κάνει κάποιες ζωγραφιές. Τίποτα δεν μου έλεγε τότε πως μετά από καιρό αυτό το κείμενο θα έβγαινε σε βιβλίο και μάλιστα σ' ένα βιβλίο που θα το ζωγράφιζα η ίδια και όχι κάποιος επαγγελματίας εικονογράφος. Έτσι όμως έγινε στ' αλήθεια κι έγινε χωρίς να το καταλάβω καλά καλά, χωρίς να είναι στο εκδοτικό πρόγραμμα που είχαμε σχεδιάσει με τους εκδότες μου όπου προηγούνταν άλλα κείμενα.

Εδώ θα κάνω μια μικρή εξομολόγηση απ' αυτές που δεν συνηθίζω, γιατί κάπου κάποιες λέξεις καλό είναι να αποθηκεύονται και γιατί όχι, να μοιράζονται κιόλας.
Μετά την έκδοση του βιβλίου "Σε Τέμπο Κόκκινο" που έγραφα για δέκα χρόνια ένιωσα την ανάγκη για λίγο να σταματήσω το γράψιμο. Τα στάδια που ακολούθησαν την έκδοση αυτού του μεγάλου μου βιβλίου ήταν πρώτα ένας μεγάλος πόνος αποκόλλησης της ίδιας μου της σάρκας, -μιας και περιέχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του είναι μου-, μετά μια χαρά απέραντη που κάποτε συμβαίνει να δοκιμάζουμε ύστερα από την απελευθέρωση από το παρελθόν μας, τον εαυτό μας όταν το παρέχουμε στους άλλους και τη λύτρωση από το σώμα που κουβαλούμε όταν το χαρίζουμε. 
Ήρθε, λοιπόν, μέσα στα πλαίσια αυτής της απολυτρωτικής χαράς το αίσθημα του βρέφους που γεννιέται απο την αρχή. Νέο, ολοζώντανο, γεμάτο υγεία και βρέφος ολότελα.
Μέρα με τη μέρα, μέσα στις αρχές αυτού τουφθινοπώρου που μας πέρασε και καθώς το βρέφος γινόταν παιδί, σαν παιδί διακατεχόμουν από την ανάγκη να ζωγραφίσω και όχι να γράψω, γιατί βέβαια τα παιδιά πάντα προτιμούν να παίζουν και να ζωγραφίζουν και όχι να γράφουν. Κι έτσι άρχισα να ζωγραφίζω αυτό το μικρό διαλογικό κειμενάκι, χωρίς μάλιστα να ελπίζω κιόλας πως θα βγει προς έκδοση. Μπήκα άνευ όρων μέσα στο παιχνίδι της χαράς των χρωμάτων και της σκέψης του πώς εικονίζονται τα λόγια και τα αισθήματα.

Με μεγάλη συστολή τα παρουσίασα και μετά την αποδοχή και την ενθάρρυνση γύρισα στο σπίτι και αφού συμβουλεύτηκα τον δάσκαλο και φίλο μου Δημήτρη Μαρτίδη, τα έκανα από την αρχή ακολουθώντας τις συμβουλές του και στοχεύοντας πλέον στην έκδοση. Η χαρά παρέμεινε χαρά και το παιχνίδι άλλαξε απλώς από αυτοσχέδιο παιχνίδι σε ένα παιχνίδι με κανόνες που με βοήθησαν να βελτιώσω το αποτέλεσμα και να ελευθερωθώ εκφραστικά.

Εδώ και δύο βδομάδες, από την μέρα που έγινε το σκανάρισμα των εικόνων στο ατελιέ του εκδοτικού οργανισμού Λιβάνη, δουλεύαμε κάθε μέρα μέσω μέηλ με έναν εξαιρετικό γραφίστα του ατελιέ, τον Ηλία, ο οποίος στάθηκε όχι μόνο πάρα πολύ ικανός στη δουλειά του, αλλά και ένας από τους καλύτερους συνεργάτες που μου έχουν τύχει. Με μεγάλη ευγένεια, διαθεσιμότητα, σεβασμό και ευθικρισία φτάσαμε σ' ένα αποτέλεσμα που μας ικανοποίησε πολύ και τους δύο. Λέω και τους δύο, γιατί τους ανθρώπους που κατέχουν καλά μια δουλειά πάντα τους εμπιστεύομαι περισσότερο από τον εαυτό μου και δεν κάνω τίποτα αν και οι ίδιοι δδν συμφωνήσουν. Τον Ηλία θα ήθελα να τον ευχαριστήσω εδώ και να μείνει εδώ η ευγνωμοσύνη μου για όλα όσα με κόπο και μεράκι, αγόγγυστα και ακούραστα, έκανε γι' αυτό το βιβλίο.
Όσους άλλους φίλους αγαπημένους με βοήθησαν τους περιέχω στις ευχαριστίες του βιβλίου.

Εδώ όμως θα ήθελα να ευχαριστήσω και τους φίλους αυτού του μπλογκ και φίλους μου πολύ αγαπημένους που αγκάλιασαν με μεγάλη θέρμη αυτό το κείμενο και με ώθησαν να το έχω σε μια λίστα αγαπημένων κειμένων, όχι δικών μου αγαπημένων, αλλά δικών τους. Ίσως σ' αυτούς κυρίως να οφείλεται η έκδοσή του σήμερα και το γεγονός ότι καταπιάστηκα ειδικά μ' αυτό και όχι με κανένα άλλο. Για μένα τουλάχιστον έχει καίρια σημασία και αν και δεν θα αναφέρω τα ονόματα εδώ, σας ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά. Εσείς ξέρετε ποιοι είστε.

Τέλος, εύχομαι σε όλους ΚΑΛΟ ΤΡΙΩΔΙΟ!

31 comments:

  1. πως μπορείς και είσαι τόσο εύλογα και έμπρακτα τρυφερή; είναι θαυμάσιο

    ReplyDelete
  2. Όλα σου να πηγαίνουν αισίως! Το αξίζεις!!!



    Ευτυχώς που μού είχες τάξει πως θα λαβαίνω τα βιβλία σου...

    ReplyDelete
  3. Ηλιογραφάκο μου πότε ήρθες; Σαν πεφταστέρι έπεσες! Λοιπόν, που λες, (άσχετο με το σχόλιό σου, αλλά σ' αυτό που λες δεν ξέρω τι να πω, οπότε θα σου πω πως) αφού τα έπαιξε ο προηγούμενος υπολοσιστής μου και -αυτό δεν το γράφω στο ποστ, αλλά έτρεχα να ψάχνω υπολογιστές όλες αυτές τις μέρες για να τσεκάρω κάθε εικόνα που έρχονταν-, αγόρασα ένα Mac που ήταν πια μεγάλο όνειρο και τώρα προσπαθώ να βγάλω άκρη και να τον μάθω, αλλά είναι ένα ποίημα, δεν σου λέω τίποτα! Την έχω καταβρεί!
    Καλό βραδάκι γεμάτο τρυφερότητα!

    ReplyDelete
  4. Τι να πω; Τα παιδικά βιβλία είναι μαγεία, είναι ψυχή, είναι συναίσθημα.
    Χαίρομαι τόσο πολύ με τα λόγια σου. Είμαι σίγουρη πως θα είναι όμορφο, πιο πολύ από όσο μπορώ να το φανταστώ. Περιμένουμε να ανοιχτούν οι κούτες και να μπει στα ράφια των βιβλιοπωλείων, στο σημείο εκείνο που είναι για τις νέες εκδόσεις.
    Συγχαρητήρια και άλλα με υγεία!

    ReplyDelete
  5. Π.Κ μου αυτο λέγεται... μια στο καρφί και μια στο πέταλο!
    Είναι όμως αλήθεια πως άφησα κι εσένα αλλά και άλλους παραπονεμένους, χωρίς να έχω την παραμικρή πρόθεση και γι' αυτό πρέπει να με συγχωρφέσεις κατατάσσοντάς το στα 'εν αγνοία'.
    Είναι τέτοιοι οι ρυθμοί που δουλεύω πια που αφήνω πολλά στην άκρη κι έχω και το μεγάλο κουσούρι όταν κάνω κάτι να ασχολούμαι με απόλυτη αφοσίωση σ' αυτό και να μην κάνω σχεδόν τίποτα άλλο.
    Κανονικά, χρειάζομαι γραμματέα, μαγείρισσα -ποιος εγώ που λατρεύω την μαγειρική!-, για καθαρίστρια δεν το συζητώ και ευτυχώς όχι νταντά γιατί μεγάλωσαν τα παιδιά μου!
    Θα επανορθώσω όμως, Τριώδιο μπαίνει, μη μας μείνει πίκρα στην καρδιά...
    Άντε, καλό Τριώδιο να έχουμε!

    ReplyDelete
  6. librarian, εδώ είσαι κι εσύ βρε ψυχή;
    Καλά, είχα ξεχάσει πως οι άνθρωποι είναι τα βράδια on line!
    Καλά να είσαι πάντα τόσο γενναιόδωρη που είναι η καρδιά σου! Πολύ σ' ευχαριστώ και φιλιά!
    Μακάρι να το χαρείς κι από κοντά όπως κι απο δω!

    ReplyDelete
  7. Οτιδήποτε έχει να κάνει με το χώρο του βιβλίου με κάνει να χαίρομαι.
    Να είσαι καλά κι εσύ για να μας αφηγήσε ιστορίες!
    Εδώ online κάνω βολτίτσες.

    ReplyDelete
  8. Καλοτάξιδο το βιβλιαράκι σου!

    ReplyDelete
  9. Καλή επιτυχία στο βιβλίο σου. Αξίζει να γράφεις για τα παιδιά.

    ReplyDelete
  10. Καλή επιτυχία και στο νέο σου βιβλιαράκι! Χτες παραλάβαμε το παραμύθι της μουσικής, η πρώτη μας ουσιαστική γνωριμία με τη δουλειά σου και είμαστε ενθουσιασμένοι μικροί μεγάλοι.
    Καλή μέρα να έχεις!

    ReplyDelete
  11. Carpe diem σ' ευχαριστώ πολύ!
    Σου αντεύχομαι όλα τα καλά! Και πρώτα πρώτα μια πανέμορφη Κυριακή!

    ReplyDelete
  12. Pandora σ' ευχαριστώ πολύ κι εσένα!
    Μάλλον ο κόσμος μου όσο μεγαλώνω είναι όλο και περισσότερο ο κόσμος των παιδιών και από ότι βλέπω μάλλον δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά...
    Καλή κατάφωτη Κυριακή!

    ReplyDelete
  13. Ω, Margo πόσο χαίρομαι που άρεσε σε όλους σας το Παραμύθι της μουσικής, πάρα πολύ χαίρομαι αλήθεια! Σας φιλώ όλους μικρούς και μεγάλους! Σήμερα ένας πολύ καλός μου φίλος μου έφερε ένα παμπάλαιο βιβλίο με ρωσικά παραμύθια και εξαιρετική εικονογράφηση για να πάρω ιδέες για το επόμενο μικρό που έχω στο πρόγραμμα και είμαι καταχαρούμενη γιατί είναι θαύμα!
    Προχωράμε εν μέσω λιμνών, ποταμών, βουνών και ουρανών και πάμε κι όπου μας βγάλει!

    ReplyDelete
  14. ωχ Βασιλική, τώρα στα γεράματα μάθε γέρο γράμματα με μακ!


    σε design σίγουρα υπερέχουν, τώρα όμως όλα είναι διαφορετικά, αλλά αφού σου αρέσει τόσο πολύ....

    φαντάζομαι θα είναι φορητός

    ReplyDelete
  15. Να 'χει την καλή τύχη των άλλων αδελφιών του, που δεν αμφιβάλλω πως θα την έχει, όταν μάλιστα στ' άλλα προσόντα του προστίθεται μια τόσο όμορφη όψη με τόσο χαρούμενα χρώματα.

    ReplyDelete
  16. το "γέρο" σχήμα λόγου προς χάριν ευφωνίας :) ουδεμία σχέση με την περιρρέουσα νεανική διάθεση και ζωντάνια που σε χαρακτηρίζει :)

    ReplyDelete
  17. Ωχ, Ηλιογράφε... σε όλα έπεσες έξω!
    Πρώτον δεν ξέρω για σένα, αλλά εγώ είμαι νεότατη, ένα παιδί σαράντα χρονών μόνο, απανταχού ερωτευμένο με κάθε τι νέο, όμορφο, κομψό, δημιουργικό και βάλε...
    Δεύτερον, δεν είναι φορητός καθόλου αλλά εγώ στις διακοπές μου θα τον κάνω φορητό με το έτσι θέλω, γι' αυτό ΄και μ' αρέσει πολύ που δεν έχει κουτί, αλλά τα έχει όλα πάνω στην οθόνη του που ζηγίζει μόνον ... 12 κιλά και είναι μια οθονάρα εικοσάρα! Και το πιο τέλειο εκτός από την εκπληκτική ανάλυση των εκατομμυρίων κρυστάλλων που διαθέτει η οθονάρα αυτή είναι πως έχει ένα μαγικό ποντίκι που με ένα του κουμπάκι τα μεγενθύνει όλα όσα θέλω! Έχει και ηχεία καταπληκτικά και ακούω συνέχεια μουσική και τέλος πάντων τώρα το παντρεύτηκα τρελή από έρωτα γι' αυτό, οπότε όπως λένε... στους δύο τρίτος δεν χωρεί!!!

    Ξεκινάω και δωρεάν σεμινάρια που κάνει η Apple και δεν με νοιάζει τίποτα! Αν έβλεπες τις φωτογραφίες σου όπως τις βλέπω τώρα εγώ θα πέθαινες από ζήλια! Ουφ, στα 'πα όλα!

    ReplyDelete
  18. Τώρα εμφανίστηκε το σχόλιό σου περί νεότητας. Έτσι μπράβο!

    ReplyDelete
  19. Σοτ μου, πολύ μου άρεσε το περί αδελφών σχόλιο! Ε, κάθε παιδί είναι και πιο βελτιωμένο μοντέλο από τα προηγούμενο, έτσι πρέπει. Είμαι πια μια κανονικά και σύμφωνα με τον νόμο πολύτεκνη μαμά!Γιούπι!
    Είναι καλύτερο από ότι δείχνει εδώ η εικόνα που είναι πολύ χαμηλής ανάλυης. Δόξα τω Θεώ, τίποτα άλλο δεν λέω. Αξιώθηκα κάτι που δεν φανταζόμουν πως με τις παρούσες συνθήκες θα αξιωνόμουν ποτέ. Φαίνεται τελικά πως το υστέρημα καρπίζει θαύματα...
    Φιλιά και καλό βραδάκι και καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  20. Πρώτη φορά εδώ, με τράβηξε ομολογώ ο τίτλος της ανάρτησης σου που είδα στον Ηλιογράφο...
    Μου 'αρεσαν ιδιαίτερα αυτά που διάβασα, καλοτάξιδο το βιβλιαράκι σου, θα το αναζητήσω σίγουρα....

    ReplyDelete
  21. Mariela καλώς ήρθες και χάρηκα που έφτασες ως εδώ μέσω του φίλου μας! Σ' ευχαριστώ και καλό βραδάκι!

    ReplyDelete
  22. A ti wraio...kalotaxido na einai, Vasilikoula mou...
    Kali vdomada na exeis...

    ReplyDelete
  23. "Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη; Τι είναι αυτό; Τι είναι αυτό;" (το τραγουδούσε η Σοφία Λόρεν στα Ελληνικα στο "Παιδί και το Δελφίνι" αλλά το ερώτημα είναι βέβαια παλαιότερο!). Και τι θα πεί σ' αγαπάω; Δεν ξέρω αν μας δίνεις απάντηση στο ερώτημα αλλά οτι ξέρεις ν'αγαπάς αυτό είναι σίγουρο! Διαπιστωμένο! Εύχομαι καλό δρόμο και σ' αυτό το "παιδάκι" σου και καλή συνέχεια, όλο και πιό ευφορη, όλο και πιό πλούσια, όλο και πιό ζουμερή. Αφού "τόχεις" κορίτσι μου, πώς να το κάνουμε δηλαδή; Τόχεις! Και την αγάπη μου την έχεις - και στην στέλνω σήμερα με τον άγιο Νικηφόρο. Είναι και η απόδοσις της Υπαπαντής!

    ReplyDelete
  24. Aertanis μου σ' ευχαριστώ!
    Καλή βδομάδα και σ' εσένα με ποολές χαρές και ομορφιές!

    ReplyDelete
  25. Άρη μου, τι να σου πω;
    Με συγκίνησες πάλι...
    Βοήθειά μας και ο άγιος Νικηφόρος και η απόδοση της αγαπημένης μας Υπαπαντής!

    ReplyDelete
  26. καινούριο τσξίδι ετοίμασες,και μάλιστα διπλό αφού είναι και ταξίδι στα δικά σου χρώματα..
    καλό του δρόμο σtις καρδιές και το μυαλό
    :-)

    ReplyDelete
  27. Ερμία μου σ' ευχαριστώ πάρα πολύ!
    Με το καλό και τα δικά σου πολύχρωμα ταξίδια!

    Σήμερα πήγε βιβλιοδετείο, το έτρεξαν πολύ και μπράβο τους, οπότε θα βγει την Πέμπτη και πρώτα ο Θεός θα το παραλάβω την Παρασκευή που θα τρέξω κοντά του με όλη μου τη λαχτάρα... Δύσκολο πράγμα αυτή η απόσταη, αλλά έχει μετά μια άλλη γλύκα, δε λέω...
    Καλό βραδάκι!

    ReplyDelete
  28. Καλοτάξιδο να'ναι και μακάρι ν' αγγίξει όσο το δυνατόν περισσότερες ψυχές. Μέρα καλή

    ReplyDelete
  29. Γεια σσου βρε Λακη μας με τις ωραίες ευχούλες!Καλημέρα σου και καλή συνέχεια να εχουμε!

    ReplyDelete
  30. Βασιλικούλα,
    Καιρό είχα πάλι να περάσω και μαθαίνω τώρα για το νέο σου βιβλίο.Καλοτάξιδο!

    ReplyDelete
  31. Σ' ευχαριστώ καλό μου, πολύ πολύ!

    ReplyDelete

Σχόλια