Labels

Friday, April 27, 2012

Θερμότατη υποδοχή για τους "Εν Χορδαίς" στη Γερμανία -Deutsche Welle




Το μουσικό σχήμα «Εν Χορδαίς» το οποίο ασχολείται με την παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας και της Μεσογείου ολοκληρώνει την περιοδεία του σε Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο.
«Εν Χορδαίς» - «Ένα εργαστήρι ήχου της καθ’ ημάς Ανατολής με έδρα τη Θεσσαλονίκη». Έτσι αυτοσυστήνεται η μουσική ομάδα των πέντε Ελλήνων μουσικών που στόχο έχουν τη μελέτη της ελληνικής μουσικής παράδοσης, τόσο λόγιας όσο και λαϊκής καθώς και την μελέτη και προώθηση της μουσικής παράδοσης της Μεσογείου.
Έχουν ταξιδέψει πολύ σε όλο τον κόσμο, από το Χονγκ Κονγκ μέχρι τα ΗΑΕ, και έχουν διακριθεί εξίσου. Είχαν την τύχη να παίξουν σε σημαντικούς συναυλιακούς χώρους όπως είναι η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, η εκκλησία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία, το Τheatre de la Ville στο Παρίσι. Από τις αρχές Απριλίου ξεκίνησαν ένα μεγάλο κύκλο συναυλιών στη Γερμανία αλλά και στην Ολλανδία και το Βέλγιο.
Όπου και να έπαιξαν οι αίθουσες ήταν γεμάτες. Όσο για τη μουσική που επέλεξαν να παρουσιάσουν ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης, ο οποίος είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ομάδας δήλωσε στην Deutsche Welle:
«Μεγάλο μέρος του ρεπερτορίου μας προέρχεται από την τελευταία μας δισκογραφική δουλειά που κυκλοφόρησε από τη γαλλική ραδιοφωνία, από το France Occora και έχει ως θέμα της τα τραγούδια και τους σκοπούς της Μικράς Ασίας. Ακούγονται και δικές μας συνθέσεις που πατάνε στα ίχνη της παράδοσης, όπως ένα παλιό μεταβυζαντινό τραγούδι που προέρχεται από ένα παλιό χειρόγραφο της μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους».
Οι Γερμανοί καταχειροκρότησαν
Έμπνευση από τις μουσικές της Μεσογείου
Το μουσικό σχήμα «Εν Χορδαίς» συστήθηκε το 1993 και έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 400 εμφανίσεις. Σε αυτή την περιοδεία στη Γερμανία να αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένες πόλεις που εμφανίστηκε όπως για παράδειγμα το Άαχεν, την Κολωνία, το Χαμ, το Ντίσελντορφ αλλά και στις Βρυξέλλες και το Άμστερνταμ. Όπου και να εμφανίστηκαν τους υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό, ακόμα και σε αυτό το τεταμένο -για λόγους άσχετους βεβαίως με την τέχνη- ελληνογερμανικό κλίμα:
«Η ανταπόκριση του κόσμου είναι ιδιαίτερα θερμή, αν λάβει κανείς υπόψιν του το γεγονός ότι το 70% και σε κάποιες περιπτώσεις το 100% είναι μη Έλληνες. Αυτό για εμάς ήταν μια πάρα πολύ ευχάριστη έκπληξη και έρχεται σε αντιδιαστολή με τα μηνύματα που φθάνουν για την Ελλάδα για το αρνητικό κλίμα που έχουμε ως Έλληνες. Εμείς είχαμε μια παρά πολύ, πάρα πολύ θερμή υποδοχή από το κοινό. Τόσο από πλευράς προσέλευσης του κόσμου όσο και τα encore και τα cd μας που αγοράζουν. Είχαμε μια πολύ θερμή υποδοχή».
Το συγκρότημα «Εν Χορδαίς» ολοκληρώνει τις συναυλίες του στις 30 Απριλίου με τελευταίο σταθμό στο Μπέβερεν του Βελγίου.

Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθυνος σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος

2 comments:

Σχόλια