Labels

Friday, December 31, 2010

Καλή χρονιά!!!



Τι είναι μια χρονιά; Σχεδόν αστειευόμενη με την ερώτηση που θέτω στον εαυτό μου, απαντώ: μια λέξη ανάμεσα σε αναρίθμητες άλλες.
Και μετά συνειδητοποιώ πως ο αστεϊσμός μου δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα.
Μια χρονιά είναι όντως μια λέξη ανάμεσα σε αναρίθμητες άλλες, μια συμπύκνωση στιγμών κλεισμένων -ή και ελεύθερων- σ' ένα (ή από) μικρό κέλυφος στα αναρίθμητα σημεία του Σύμπαντος. 

Μια χρονιά είναι σαν ένα σημείο, που διέτρεξε φως και σκοτάδι τη ζωή μας και που μοιάζει να έκανε τον κύκλο του πυροδοτώντας το νέο σημείο, τη συνέχειά του. Οπωσδήποτε, μια εφεύρεση του ανθρώπινου εγκεφάλου, ψευδή και απατηλή, προκειμένου να οριοθετήσει την πραγματικότητα που βιώνει, ή μάλλον τις πολλαπλές πραγματικότητες, ώστε να μπορεί να κάνει το αφηρημένο συγκεκριμένο, υποβοηθώντας τη μνήμη του παρελθόντος που ολισθαίνει ανυπότακτο.

Συνηθίζονται οι απολογισμοί τέτοιες ώρες. Δεν προτίθεμαι να συνταχτώ στο κυρίαρχο κλίμα του απολογισμού κι αυτό γιατί ανοίγοντας σήμερα το πρωί τα μάτια μου, ένιωσα πως οτιδήποτε πασχίσω να μαζέψω στο τρύπιο δίχτυ του χρόνου για να αντικρίσω ξανά αυτό που πέρασε και τάχα να το αξιολογήσω, έχει τόσο μεγάλη σχέση με τη στιγμή που το επιχειρώ, όσο και ο καιρός την ώρα που ο ψαράς ψαρεύει στη θάλασσα. Εκεί είναι η θάλασσα και τα ψάρια εκεί είναι, μα ο καιρός, σαν την στιγμή, δεν είναι στο χέρι του, και ό, τι μαζέψει δεν εναπόκειται απλώς και μόνον στο χάρισμά του ή στην διάθεσή του, αλλά και σ' αυτόν τον καιρό που δεν τον ορίζει. 

Αν είμαι χαρούμενη θα θυμηθώ όλες τις καλές στιγμές του περασμένου χρόνου, αν είμαι θλιμμένη, όλες τις στεναχώριες. Όπως και να 'χει, άπειρες στιγμές θα γλιστρήσουν και από τις δύο προσπάθειες που θα κάνω και θα εμφανιστούν όταν αυτές το αποφασίσουν ή δεν θα εμφανιστούν και ποτέ, προτιμώντας να εργάζονται μυστικά στα παρασκήνια της συνείδησης.  Έτσι παραιτήθηκα από την διαδικασία στην οποία, ομολογώ πως, έμπαινα κάθε χρόνο τέτοια μέρα.

Είτε ο χρόνος είναι ένας και αδιάσπαστος από κτίσεως κόσμου, είτε δεν υπάρχει καθόλου, η ενότητά του Είναι ή του μη Είναι, δεν διασπάται σε χρονολογίες. Μια διαρκής γέννηση κι ένας ακατάπαυστος θάνατος στιγμών που η μια ανασταίνει την άλλη διαρκώς και όλα ρέουν, ρέουν, ρέουν πορευόμενα στην αιωνιότητα. Ένα πλήθος δοκιμασιών, λαθών, τραυμάτων πλάι σ' ένα πλήθος θαυμάτων, ονείρων, παραμυθιών, χέρι με χέρι συμπορεύονται. Είμαστε ζωντανοί και προχωράμε πλάι στους κεκοιμημένους. Είμαστε θνητοι που πορευόμαστε στην αθανασία. Άλλοτε τρέχοντας, άλλοτε βαριανασαίνοντας, άλλοτε κοιμισμένοι, άλλοτε σερνάμενοι κι άλλοτε πετώντας. Είμαστε το ορατό μέρος ενός αόρατου κόσμου που μας περιθάλπει και μας οδηγεί. Με τα σκοτάδια μας πορευόμαστε προς το φως. Όλα είναι ένα και προς το ένα προχωρούν ακάθεκτα.

Η ευχή μου, λοιπόν, έστω για αυτο το 2011 που ξημερώνει τυπικά αύριο αποτελώντας σάρκα των χιλιάδων χρόνων που προηγήθηκαν, -μιας και αν δεν μπορώ να απολογηθώ για τίποτα για τους λόγους που εξήγησα, μπορώ ωστόσο να ευχηθώ όπως θα το έκανα κάθε μέρα και πολύ παραπάνω σήμερα που οι ευχές είναι στα φόρτε τους-, είναι να κάνουμε όλοι αυτό που μπορούμε. Ό, τι καλύτερο μπορούμε και όσο μπορούμε, για να κυλάει το ποτάμι των ψυχών και των σωμάτων μας όσο γίνεται πιο ανεμπόδιστο στην αιωνιότητα που μας προσδοκά.
Καλή χρονιά!

10 comments:

  1. Xρόνια πολλά με όλα τα καλά στην σήμερα εορτάζουσα αγαπημένη μας Βασιλική,
    καλή χρονιά με ακόμα περισότερες εμπνεύσεις.....με υγεία, με χαρά...
    σε φιλούμε, και του χρόνου ! ! !

    ReplyDelete
  2. Με την ευκαιρία των εορτών το ιστολόγιο “Αθεΐα, η άρνηση της αλήθειας” εύχεται σε όλο τον κόσμο υγεία, ευτυχία και ότι άλλο επιθυμεί ο κάθε ένας μας προσωπικά.

    Θερμές ευχές για ένα ευλογημένο καινούργιο χρόνο για εσάς και τις οικογένειες σας !!!

    ReplyDelete
  3. Καλή χρονιά, πολύχρονη και να πιάσουν όλες σου οι ευχές.

    ReplyDelete
  4. Καλή χρονιά. Με συγκίνησε παρά πολύ η ευχή σου, ναι πραγματικά ας κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε και ας αφήσουμε όλα τα υπόλοιπα στα χέρια του Θεού.
    Να θυμόμαστε σε κάθε στιγμή στη ζωή μας πως ο Θεός δεν θέλει να χαθεί καμιά ψυχή και πως μας αποδέχεται όπως και αν είμαστε και το δώρο Του σε εμάς είναι η αγάπη.
    Αγγελική.

    ReplyDelete
  5. aerapatera μας γλυκύτατε, σ' ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά! Όλα τα καλά, τα αγαθά και τα όμορφα μαζί σου!

    ReplyDelete
  6. Ορθόδοξε, ευλογημένη χρονιά!

    ReplyDelete
  7. Sot, σ' ευχαριστώ πολύ! Όλα τα καλά στην καρδιά σου την πανέμορφη!

    ReplyDelete
  8. Αγγελική μου, γεμάτη χαρές, όνειρα και θαύματα η ζωή σου!

    ReplyDelete
  9. Καλή Χρονιά και ευλογημένη εύχομαι!!!
    Χρόνια πολλά και καλά για την γιορτή σας!!!
    Με υγεία, υπομονή με επιμονή, δύναμη ψυχής, πολύ αγάπη με έμπνευση και αισιόδοξα χαμόγελα!!!
    Χρόνια πολλά!!!

    ReplyDelete
  10. Eυχαριστώ με όλη μου την καρδιά! Εύχομαι και σ' εσάς τα ωραιότερα και ευγενικότερα να πραγματοποιούνται κάθε στιγμή της ζωής σας!

    ReplyDelete

Σχόλια