Labels

Friday, October 31, 2008

Τα μεγάλα μυστικά των αληθινών παραμυθιών.


... - Τούτο το παλικάρι κυρά, είπε ο γερο-καπετάνιος, θέλει να δει και να γνωρίσει τον κόσμο ολάκερο. Όμως, απ' όσα ξέρω εγώ, αυτό δεν είναι μπορετό να το κατορθώσει ένας άνθρωπος μονάχος, ούτε κι αν ταξιδέψει σ' ολάκερη τη ζωή του....
Η σοφή γερόντισσα... είπε:

... -
Όποιος άκουγε τώρα δα όσα λαχταράς, θα σου 'λεγε πως χάνεις τα χρόνια σου πιστεύοντας σε τρελά όνειρα. Μα εγώ δε σου το λέω γιατί ξέρω καλά πως όνειρα τρελά και απραγματοποίητα δεν υπάρχουν. Υπάρχουν μόνο μεγάλες, μικρές και μικρότερες καρδιές, και τα όνειρα είναι φτιαγμένα για να χωρούν μέσα σ' αυτές. Είμαι σίγουρη πως δεν υπάρχουν όνειρα που γίνονται και όνειρα που δεν γίνονται, μα μεγάλα όνειρα και μικρότερα. Κι όσοι λεν σαν ακούσουν ένα όνειρο πως δε γίνεται, είναι γιατί η δικιά τους καρδιά που τ' ακούει δεν μπορεί να το χωρέσει. Αυτή είναι η αλήθεια για τα όνειρα, η μοναδική Αλήθεια.


Η δικιά σου καρδιά παιδί μου, με το να χωράει ένα τέτοιο τρανό όνειρο, μου 'δειξε πόσο μεγάλη είναι. Γι' αυτό και θα μπορέσει να σηκώσει όλες τις θυσίες που θα χρειαστεί να κάνεις, για να το πραγματοποιήσεις. Γι' αυτό τα μεγάλα όνειρα χρειάζονται μεγάλη καρδιά για να χωρέσουν. Γιατί τα μεγάλα όνειρα θέλουν τρανή καρδιά που να αντέχει τις μεγάλες θυσίες που χρειάζονται για να φτιαχτούν.


Όμως, όλα τούτα που άκουσες εσύ, επειδή είσαι νέος, δεν τα καταλαβαίνεις καλά. Για τούτο εγώ που είμαι γριά και μπορώ να σε βοηθήσω, θα σε φυλάξω από ένα μεγάλο κίνδυνο, που δεν μπορείς τώρα να τον δεις εσύ, μα μήτε κι εγώ να σου τον εξηγήσω. Λοιπόν, σου υπόσχομαι να σε βοηθήσω να πραγματοποιήσεις το όνειρό σου, μόνο αν μου δώσεις όρκο βαρύ, πως το μόνο αντάλλαγμα που δεν θα δώσεις για την πραγματοποίηση του ονείρου σου, θα είναι η Ψυχή σου. Αυτήν θα την κρατήσεις ως το τέλος δική σου....


Απόσπασμα από το παραμύθι: 'Πώς γεννιούνται τα παραμύθια, οι ιστορίες και τα τραγούδια', από το βιβλίο "Παραμύθια Αγάπης και Σοφίας", της Αλίκης Τέλογλου, εκδ. Ζήτρος, Θεσσαλονίκη 1997.

Ένα αριστουργηματικό βιβλίο με τα ωραιότερα και πιο αληθινά παραμύθια που διάβασα ποτέ μου.

Η ζωγραφιά είναι του Goivanni Norri.

10 comments:

  1. Μεγάλες αλήθειες μέσα από τα λόγια της σοφής γριάς. Μεγάλες αλήθειες μέσα από τα καλά παραμύθια, που είναι διαχρονικά σπουδαία μαθήματα για όλη μας τη ζωή.

    ReplyDelete
  2. είναι κάτι όνειρα......:)

    ReplyDelete
  3. Όμορφο απόσπασμα. Μου αρέσουν πολύ τα παραμύθια και οι μύθοι. Ντύνουν αλλιώτικα τη ζωή. Νύχτα καλή

    ReplyDelete
  4. Καλησπέρα και καλό μας μήνα!
    Αυτό το παραμύθι με έχει συγκινήσει πάρα πολύ, μα πάρα πολύ...
    Κατάλαβα γιατί γράφω, με φώτισε μ' ένα πολύ καθαρό τρόπο...
    Ίσως πρέπει κάποια στιγμή να το ανεβάσω σε περίληψη, γιατί είναι μεγάλο, αλλά αξίζει τον κόπο νομίζω.
    Καλό βράδυ Σοτ, και βοήθειά μας η άπαιχτη πεντάδα των αγίων Αφθονίου, Πηγασίου, Ελπιδοφόρου, Ακινδύνου και Ανεμπόδιστου!

    ReplyDelete
  5. Ε, μα, να σου πω, Ηλιογράφε, είναι φορές που όλο το νόημα βρίσκεται κλεισμένο στα αποσιωπητικά μας!
    Καλό μήνα!

    ReplyDelete
  6. Ναι, Λάκη, την ντύνουν μ' ένα ένδυμα φωτοφόρο που την κάνουν και λάμπει και χαίρομαι πάρα πολύ όταν διαβάζω τόσο ωραία παραμύθια και χαίρομαι και όταν γράφω και λέω Δόξα τω Θεώ που μας χαρίζει τόση παρηγοριά...

    ReplyDelete
  7. Τότε αξίζει και να περιμένουμε :)
    Καλό μήνα

    ReplyDelete
  8. Πόση δύναμη μπορεί να αντλήσει μια καρδιά όταν θυμάται να γίνεται πάλι παιδί !

    Καλό μήνα γλυκειά μου :))))

    ReplyDelete
  9. Ίσως θα περιμένετε λίγο παραπάνω, γιατί τώρα προέχουν οι εκδηλώσεις μας: το κοντέρ του Νοέμβρη χτυπάει Κόκκινο! Καλημέρα, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  10. Μπορεί να αντλήσει τόση δύναμη ώστε να αρχίσει να καταπιάνεται με παλιά ξεχασμένα παιχνίδια, σαν αυτό με το οποίο καταπιάνεται τον τελευταίο καιρό, αλλά δεν το μαρτυρώ ακόμα προτού το τελειώσω, το φυλάω έκπληξη!!! Φιλιά! Καλές αντάμωσες!

    ReplyDelete

Σχόλια