Labels

Wednesday, December 14, 2011

"Moυσική της Ανατολής" - 16, 17 και 18 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσ/νίκης σε επιμέλεια Κυριάκου Καλαϊτζίδης






ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ


Δελτίο τύπου

ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Τρεις συναυλίες, που εντάσσονται στον κύκλο «Θεσσαλονίκη, Σταυροδρόμι Πολιτισμών - Μέση Ανατολή» (οικονομική ενίσχυση προγράμματος ΟΠΑΠ) θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει το κοινό της Θεσσαλονίκης στις 16, 17 και 18 Δεκεμβρίου (ώρα έναρξης: 21.00) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό εγχείρημα που πραγματοποιείται σε συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής με τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Εν Χορδαίς». Σκοπός του τριημέρου είναι να αναδείξει την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και τον ιστορικό της ρόλο ως τόπου συνάντησης και διαλόγου ιδεών, θρησκειών και καλλιτεχνικών ρευμάτων ανθρώπων από διαφορετικές εθνότητες.

Το τριήμερο, με τίτλο Μουσική της Ανατολής, επιμελείται ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης. Κατά τη διάρκειά του, θα παρουσιαστούν έργα επιφανών Αράβων συνθετών και δεξιοτεχνών μουσικών, καθώς και οι κοινοί μουσικοί δρόμοι που συνδέουν τους δύο μεγάλους ιστορικούς πολιτισμούς από τα χρόνια του Βυζαντίου μέχρι τις μέρες μας.

Το ούτι και το κανονάκι είναι τα δύο πιο αγαπημένα μουσικά όργανα στον αραβικό κόσμο, κοινά σε χρήση σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου από τους αρχαίους χρόνους. Η συναυλία της 16ης Δεκεμβρίου, με τίτλο Μεγάλοι Άραβες Δεξιοτέχνες (αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» - Μ2), δίνει τη μοναδική ευκαιρία στο κοινό να απολαύσει δύο εξαίρετους δεξιοτέχνες των οργάνων αυτών, σημαντικούς εκπροσώπους των σύγχρονων μουσικών τάσεων.

Η Imane Homsy θεωρείται σήμερα μία από τις κορυφαίες μουσικούς του Λιβάνου και μία από τις σημαντικότερες του αραβικού κόσμου. Εξελίσσοντας τον παραδοσιακό τρόπο εκτέλεσης στο κανονάκι, έχει αναπτύξει μία τεχνική που αξιοποιεί και τα δέκα δάχτυλα. Είναι εδώ και 12 χρόνια μόνιμη στενή συνεργάτης της Fairuz και διδάσκει στο Κονσερβατουάρ της Βηρυτού. Ο JosephTawadros έχει ως έδρα του πλέον το Σύδνεϋ και από εκεί ταξιδεύει στις σημαντικότερες σκηνές του κόσμου, δίνοντας σόλο συναυλίες και συμπράττοντας με τα μεγαλύτερα ονόματα της τζαζ (Jack De Johnette, John Patitucci, John Abercrombie), με ένα ανανεωτικό πνεύμα όσον αφορά το ούτι και την αραβική τέχνη. 

Το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου το κοινό της πόλης θα έχει τη δυνατότητα να «ταξιδέψει» στους Κήπους της Βαβυλώνας (αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» - Μ2). Το μουσικό σχήμα «Εν Χορδαίς» περιοδεύει εδώ και χρόνια ανά τον κόσμο, παρουσιάζοντας την ελληνική μουσική κληρονομιά και τη δημιουργική της συνέχεια σε σχέση με τις συγγενείς παραδόσεις της Μεσογείου. Σε μία από τις σπάνιες πλέον εμφανίσεις του στη Θεσσαλονίκη συμπράττει με την κορυφαία φωνή της Τυνήσιας Dorsaf Hamdani και παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Τρίο των Ιορδανών αδελφών Khoury, που με έδρα το Παρίσι διαπρέπουν στα σημαντικότερα φεστιβάλ του κόσμου. Στην εκδήλωση, θα αναδειχθούν οι σχέσεις, συνάφειες και αλληλεπιδράσεις της ελληνικής και της αραβικής μουσικής και θα παρουσιαστεί μελοποιημένη αραβική ποίηση σε ελληνική μετάφραση.

Μια μυσταγωγική βραδιά, με τίτλο Αντηχήσεις από τη Χριστιανική Ανατολή, θα κλείσει το τριήμερο αυτό, στις 18 Δεκεμβρίου (αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» - Μ2). Η Σύρια ψάλτρια Noma Omran, η Λιβανέζα τραγουδίστρια Ghada Shbeir (Βραβείο BBC 2007), το μουσικό σχήμα «David» από την Κοπτική Εκκλησία της Αιγύπτου και η χορωδία του Αγ. Ρωμανού του Μελωδού της Βηρυτού θα ερμηνεύσουν ύμνους και τραγούδια των Χριστιανών του Λιβάνου, της Συρίας, της Παλαιστίνης και της Αιγύπτου.

Συχνά ο αραβικός κόσμος ταυτίζεται λανθασμένα αποκλειστικά με το Ισλάμ. Ωστόσο, σημαντικό κομμάτι των αραβικών κοινωνιών αποτέλεσαν οι Άραβες Χριστιανοί, που έως και σήμερα συνιστούν σημαντική παράμετρο του αραβικού κόσμου. Ιδιαίτερα από τις Σταυροφορίες και μετά διαμορφώθηκε ένα μωσαϊκό αραβικών χριστιανικών κοινοτήτων, των οποίων οι λατρευτικές μουσικές παραδόσεις συνδυάζουν τις αρχαϊκές καταβολές των πρώτων εκκλησιών με τις μεταγενέστερες επιρροές από Ανατολή και Δύση. Το μωσαϊκό αυτό θα εξερευνήσουν όσοι παρακολουθήσουν τη συναυλία αυτή.

Το μουσικό αυτό εγχείρημα γνώρισε μεγάλη επιτυχία, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε στη Βηρυτό, στις 22 Οκτωβρίου (PalaisdesCongres - Dbayeh). Εκεί, το μουσικό σχήμα «Εν Χορδαίς» συνέπραξε με κορυφαίους Λιβανέζους καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων οι: GhadaShbeir (τραγούδι), ImaneHomsy (κανονάκι), Charbel Ruhana (ούτι), Samir Siblini (νάι).Την οργανωτική επιμέλεια είχε η Espera Production και η συναυλία τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας, του Υπουργείου Πολιτισμού του Λιβάνου και της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Βηρυτό. Ακολούθησε, στις 30 Οκτωβρίου, μια εξίσου πετυχημένη συναυλία στο Cairo Opera House (Κάιρο), υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Κάιρο. Σε αυτήν το «Εν Χορδαίς» συνέπραξε με Αιγύπτιους καλλιτέχνες μαγεύοντας όσους την παρακολούθησαν.

Τιμές εισιτηρίων: 10€ (μαθητικά-φοιτητικά), 15€

4 comments:

  1. Μπορεί να βρει κανείς τα κομμάτια σε cd;

    ΛΠ

    ReplyDelete
  2. Πολύ όμορφη βραδιά, με ιδιαίτερο μουσικό χρώμα, οικείο και μυστηριώδες μαζί, μας άλλαξε λίγο τη διάθεση--χώρια που ανταμώσαμε και μερικούς παλιούς γνώριμους. Ευχαριστούμε για την ενημέρωση, και ευχές για καλά Χριστούγεννα!

    ReplyDelete
  3. ΛΠ, δεν κυκλοφορεί σε cd αυτή η δουλειά. Καλημέρα και καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  4. Πήραμε μια γεύση από την Ορθόδοξη Ανατολή, πράγμα σπάνιο και πολύτιμο σαν άκουσμα έτσι συγκεντρωμένο! Καλά Χριστούγεννα Αντώνη μου! Χάρηκα πολύ που σε είδα!

    ReplyDelete

Σχόλια