Labels

Sunday, January 6, 2008

Ρωμανός Μελωδός - Ύμνοι - Στα Άγια Θεοφάνεια



5
ΣΤΑ ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ
....β΄Δεν περιφρόνησε ο Θεός τον άνθρωπο που ύπουλακυριεύτηκε μέσα στον παράδεισοκαι έχασε την θεοϋφαντη στολή.Γιατί ήρθε κοντά του και πάλι με θεϊκή φωνή καλείτον παραβάτη."Πού είσαι, Αδάμ; Από εδώ και πέρα μη μου κρύβεσαι.Θέλω να σε βλέπω.Και αν είσαι γυμνός, κι αν είσαι φτωχός να μη ντραπής,γιατί όμοιος έγινα με σένα.Μιας και δεν έγινες θεός, που το επιθυμούσες,ωστόστο Εγώ το θέλησα και άνθρωπος έγινα.Λοιπόν, πλησίασέ με και γνώρισε με για να πης"ήρθες, εφάνης, Συ,το Φως το Απρόσιτο.".......
ς΄
Θέλω να Σου παραχωρήσω τ' αξίωμα του Βαπτιστήγιατί αυτό Σου πρέπει.Αφού εγώ έχω ανάγκη να βαπτιστώ από Εσένα.Έρχεσαι όμως Συ σε μένα και προλαβαίνεις και ζητάςόσα να Σου ζητήσω θέλω.Από άνθρωπο τι ζητάς , Φιλάνθρωπε; Γιατί το κεφάλι Σουβάζεις κάτω από το χέρι μου; Αφού δεν μπορεί φωτιάνα βαστάηδεν ξέρει το φτωχό Πλούσιο να δανείζη.Τον Δυνατό τ' αδύνατο δεν Τον συναγωνίζεται.Στους κριματισμένους θα χρειαστεί που το 'χουν ανάγκη.Εσύ όντως είσαιτο Φως το Απρόσιτο........
θ΄Τώρα εφοβήθης, Βαπτιστή, και σε συγκίνησε τοπράγμα σαν μεγάλο. Κι όντως μεγάλο είναι.Και μεγαλύτερο απ' αυτό γνώρισε η συγγενής σου.Κοίταξε τη Μαρία και σκέψου πως Εκείνη μεβάσταξε.Μα θα μου πης: 'τότε το θέλησες'. Έτσι και τώρα θέλω.Μη διστάσεις, βάφτισέ με. Το δεξί σου χέρι μονάχαδάνεισέ μου.Κατοικώ στην ψυχή σου και όλον σε κατέχω.Πώς λοιπόν την παλάμη σου δεν μου δανείζεις;Μέσα κι έξω σου είμαι, γιατί μ' αποφεύγεις;Στάσου και κράτατο Φως το Απρόσιτο.........
ιζ΄Δεν λέω πια τα ίδια σαν και πριν: "δεν λύνω το λουρίτων παπουτσιών Σου".Γιατί να, απ' τα πόδια στο Κεφάλι προχωράω.Δεν πατάω πια τη γη αλλά τον ίδιο τον ουρανό, γιατίαυτά που κάνω είν' ουράνια.Μάλλον δε και τα ουράνια ξεπέρασαν. Αφού αυτάβαστάνε,μα δε βλέπουν Αυτόν που βαστάνε. Εγώ όμως τώραβλέπω και βαφτίζω.Εφραίνου ουρανέ και σκίρτα γη.Αγιασθήτε πηγές των νερών.Γιατί εφάνηκε και όλα μ' ευλογίες τα γέμισε,όλους τους φωτίζειτο Φως το Απρόσιτο.

6ΣΤΟΝ ΠΡΟΔΡΟΜΟ ΣΤΟ ΒΑΠΤΙΣΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΔΑΜ
.......
ιη΄Τραγούδησα τον ερχομό Σου. Ένα σημάδι δείξε μουδικό Σου.Από τα πάθη τα κρυφά καθάρισέ με, γιατί οι μυστικέςμε καταστρέφουνε πληγές μου.Στείλε αθέατα στην κρυμμένη πληγή μου το αόρατοφάρμακο.Προσπέφτω, Σωτήρα, σε Σένα όπως η γυναίκαη αιμορροούσα,πιάνω κι εγώ την άκρη του φορέματος και λέω:"Και μονάχα να το κρατήσω, θα σωθώ".Μην αφήσης, λοιπόν, να πέσω έξω στην πίστη μου,Εσύ, Γιατρέ των ψυχών.Ξεσκεπάζω την πληγή να με γιατρέψης. Εσύπου φάνηκες κι εφώτισες τα πάντα.


Επιλογή στρφοών από το βιβλίο: "Ύμνοι" Ρωμανού του Μελωδού, εκδ. Αρμός, απόδοση στα Νέα Ελληνικά Αρχιμανδρίτης Ανανίας Κουστένης.
Άγιε Ρωμανέ να εύχεσαι για μας να μας φωτίζει ο Θεός κι εσύ π. Ανανία να μας δίνεις την ευχούλα σου που πολύ σ' ευχαριστούμε που έφερες τόσο κοντά μας τον μεγάλο ποιητή και τον έκανες, Ρωμανό μας.

20 comments:

  1. Την καλημέρα μου Βασιλική. Χρόνια καλά και πολλά σε όλους. Καλή φώτιση :)

    ReplyDelete
  2. Καλησπέρα! Καλή Χρονιά! Με πολύ έμπνευση και δημιουργία! Και καλή μας φώτιση! Για μια ακόμη νέα χρονιά με πολλές δυσκολίες!

    ReplyDelete
  3. Καληνύχτα!

    ReplyDelete
  4. Χρόνια πολλά. Μεγάλη γιορτή αυτή που πέρασε. Αυτή τη μέρα η Αγία Τριάδα σε όλο Της το μεγαλείο μας έδειξε πως είναι κοντά μας. Δεν ξέρω αν είναι τυχαίο το τόσο δυνατό, αλλά χωρίς απώλειες τράνταγμα, που νοιώσαμε σε όλη σχεδόν τη χώρα την ώρα που χάραζε.

    ReplyDelete
  5. Καλή φώτιση σε όλους μας και σε ολον τον κόσμο @roadartist!

    ReplyDelete
  6. Τι να προσθέσω τώρα @alps, που τα λες όλα; Η χρονιά προβλέπεται έτσι ακριβώς, με πολλές δυσκολίες, αυτές που μας κάνουν λίγο πιο ανθρώπους πάντα και μας οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη πάλη, αυτή που γεννά και τις δημιουργίες μας! Να είσαι καλά, προχωράμε με δύναμη και φόρα!

    ReplyDelete
  7. Αγαπημένο μου vecchio
    τι ωραία σελίδα έφτιαξες, πολύχρωμη, πολύτροπη, πολύμουση και βάλεεεεε!!!!!!!!

    Αδερφέ μου, κατά μέσο όρο διαθέτω τον τελευταίο καιρό πέντε με δέκα λεπτά ανά τρεις μέρες για να προλαβαίνω λίγο να απαντώ στα σχόλια εδώ και να ανεβάζω και κάτι τις...
    Εσύ ξέρεις καλά τι προετοιμασία κάνω, -εγώ, πολλαπλή, πλάι στους άλλους φίλους σου μουσικούς που έχουν τόση εμπειρία και άρα μεγαλύτερη άνεση... μη μου στεναχωριέσαι, γιατί δουλεύω και για τα δικά σου τραγούδια και μη μου παραπονιέσαι... ειλικρινά δεν έχω καθόλου μα καθόλου χρόνο για τίποτε άλλο εκτός από την προετοιμασία αυτή της συναυλίας...
    Ελπίζω πως θα αξίζει τον κόπο...

    Ποοολλά φιλιά και γλυκιές καληνύχτες, κοντεύουμε... δυο βδομάδες έμειναν...

    ReplyDelete
  8. Νομίζω φίλε μου Σοτ πως όλοι νιώσαμε την ξεχωριστή ημέρα. Κι έριχνε μια βρόχα στην θεσσαλονίκη και καταχαιρόμουν κι ας ήταν μουντή η ατμόσφαιρα, γιατί έλεγα, κοίτα τώρα που αγιάζονται τα ύδατα και βρέχει τόσο πολύ, να μη μείνει γωνιά πουθενά να μην αγιαστεί! Άσε που έχουμε έξι Φωτεινές στην οικογένεια και τέσσερις Γιάννηδες! Πάω τώρα στον μπαμπά που γιορτάζει γιατί με περιμένει!
    Καλό βράδυ αδέρφια και καλή βδομάδα!
    Υπόσχομαι να ανεβάσω αύριο ένα τραγούδι από την επερχόμενη συναυλία μας!

    ReplyDelete
  9. Καλησπέρα και χρόνια σου πολλά.

    ReplyDelete
  10. Χρόνια του πολλά. Να τον χαίρεσαι όπως και όλους τους άλλους. Ευχές και σε όλους όσους γιόρταζαν και στο μεγάλο μέρος της Ορθοδοξίας που γιόρταζε τα Χριστούγεννα χθες.

    ReplyDelete
  11. Φως, περισσότερο φως!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  12. Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my site, it is about the CresceNet, I hope you enjoy. The address is http://www.provedorcrescenet.com . A hug.

    ReplyDelete
  13. Καλησπέρα!!!
    Καλή και ευλογημένη χρονιά να έχουμε!!!

    ReplyDelete
  14. Χρόνια πολλά @rain, καλώς όρισες και καλορίζικο το μπλογκάκι σου!

    ReplyDelete
  15. Ευχαριστώ για τις ευχές @Σοτ! Θα περιμένω να μου πεις αν σου αρέσει το επόμενο τραγούδι που θα ανεβάσω...
    Καλό σου βράδυ αδελφρέ μου!

    ReplyDelete
  16. Γεια σου βρε π.κ!
    Όλο έλεγα να μπω και να ευχηθώ στο μπλογκάκι σου να χαίρεσαι την κυραΦωτεινή και δεν προλάβαινα, αλλά το εύχομαι τώρα: Να είναι γερή, να σας φροντίζει, να σας κάνει τα ωραία ψωμάκια τα ζυμωτά και να σας πλέκει τις αγιαστήρες. Να σας κεντά πάντα την καρδιά με την τέχνη της αληθινής κεντίστρας της αγάπης!
    Φωωωωωωωωωωωωωωςςςςςςςςςςςς!!!!!! Ναι!

    ReplyDelete
  17. @crescenet thank you very much, i will visit you!

    ReplyDelete
  18. @onisime, καλή σου χρονιά και όλα, μα όόόόλα καλά!!!!!!

    ReplyDelete
  19. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  20. Vasiliki

    se parakalo mporeis na mou peraseis tin Odo Oneiron

    se efxaristo poly

    Krinagoras

    ReplyDelete

Σχόλια