Μανιτάρια γεμιστά με γαρίδες και κολοκυθάκια, με σως από μαυροδάφνη.
"Μια γλυκόπικρη ισορροπία σε σκούρο φόντο με θαλασσινά αρώματα"
Υλικά για 4 άτομα:
16 μανιτάρια μέτρια, 400γρ. γαρίδες μεγάλες
1 σκελίδα σκόρδο, 1 πράσο, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 κολοκυθάκια, 2 κουτάλια σούπας άνηθο
1 ποτήρι κρασιού μαυροδάφνη, 1/4 ποτηριού κονιάκ
1/2 κουτάλι δυόσμο, 1/2 κουτάλι θυμάρι
λίγη κρέμα γάλακτος, ελαιόλαδο
Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και βγάζουμε τα κοτσανάκια τους. Τα σοτάρουμε ελαφρά σε λίγο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη για να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Καθαρίζουμε τις γαρίδες και σοτάρουμε τα κελύφη και τα κεφάλια τους σε λίγο ελαιόλαδο. Σβήνουμε με το κονιάκ, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για δέκα λεπτά, στραγγίζουμε και κρατάμε τα υγρά τους για να κάνουμε τη σάλτσα.
Σε ένα άλλο κατσαρολάκι σοτάρουμε το σκόρδο, τα κρεμμυδάκια, το πράσο και τα κολοκυθάκια, όλα κομμένα πολύ ψιλά. Βάζουμε και τις γαρίδες και σβήνουμε με μαυροδάφνη. Προσθέτουμε τη σάλτσα από τις γαρίδες, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε 10' στη φωτιά. Στραγγίζουμε ξανά το μείγμα κρατώντας τη σάλτσα σε ένα άλλο κατσαρολάκι. Ανακατεύουμε το μείγμα με τις γαρίδες με τον άνηθο και γεμίζουμε τα μανιτάρια.
Ξαναβάζουμε τη σάλτσα της μαυροδάφνης στη φωτιά, προσθέτουμε το δυόσμο και το θυμάρι και τέλος συμπληρώνουμε την κρέμα γάλακτος και τέλος αφήνουμε άλλα 5΄ λεπτά μέχρι να πήξει.
Σημείωμα:
Η συνταγή αυτή κυκλοφόρησε σ' ένα ημερολόγιο συνταγών του 2002, μία για κάθε μήνα, από το εστιατόριο Καλλίστη, Ασκληπιού 137, Αθήνα.
Είναι ένα από τα εστιατόρια που σέβομαι και εκτιμώ ιδιαίτερα, τόσο για το εκλεπτυσμένο περιβάλον του, όσο και για την κουζίνα του. Η καλή μαγειρική, για μένα, είναι εφάμιλλη ενός καλού ποιήματος. Η αγάπη μου γι' αυτήν αντιστοίχως. Και η χαρά που μου προσφέρει η ανάγνωση των συνταγών, καθώς και η πραγματοποίησή τους, μεγάλη.
Αυτή η συνταγή προτείνεται για τον Σεπτέμβριο. Σύντομα θα ανεβάσω και του Οκτωβρίου. Το Φθινόπωρο είναι θησαυρός από φρούτα και λαχανικά ξεχωριστά που αξίζει να γευθούμε. Τώρα που το σκέφτομαι, μάλλον η επόμενη συνταγή πρέπει να είναι το καταπληκτικό 'χοιρινό κυδωνάτο' της Κριεζή. Είδωμεν!
Καλή επιτυχία!
άχου βαλτή είσαι και συ!:)
ReplyDeleteπάντως σκοπεύω να το φτιάξω και να έχω υπόψιν το εν λόγω εστιατόριο
περιμένουμε το κυδωνάτο
Καλό μήνα με πολλές νόστιμες στιγμές στο τραπέζι και μακριά από αυτό.
ReplyDeletekyziko,δεν ξέρω γιατι΄το λες, αλλά νομίζω πως από τα πιο ωραία πράγματα που έχουμε να κάνουμε στη ζώή μας, είναι πρώτα να μαγειρεύουμε και ύστερα να τρώμε.
ReplyDeleteΣου γράφω τα τηλ. της Καλλίστης,μήπως σου χρειαστούν:64 53 179, 64 45 476.
Θα το κάνω κι εγώ, δεν το έχω κάνει αυτό, έχω όμως δοκιμάσει άλλα από αυτό το ημερολόγιο και ήταν φοβερά, όπως κι ένα άπαιχτο κέικ σοκολατένιο!
Μαγείρευε! Το μαγείρεμα είναι θεραπαευτικό για όλα και για όλους!
Σοτ, ετοιμάσαμε κι άλλη μία συνταγή... σε άλλου τύπου τραπέζι....
ReplyDeleteέκλεισε η παρουσίαση του Τέμπου στον Ιανό της Αθήνας με μια ομαδάρα ΟΛΕ! Και τι μέρα! Των Πανμεγίστων Ταξιαρχών! Θα ανακοινωθούν στο τέλος του μήνα αναλυτικά όλα. Τώρα έδωσα το μεζεδάκι...
ΥΓ. Τον Οκτώβρη τον αγαπάω πολύ! Και ο Σεπτέμβρης χαίρομαι που έφυγε!
Η ποίηση της γεύσης !!!
ReplyDeleteΔιαφορετικό ποστ από όλα τα άλλα , αλλά πάλι περί ποιήσεως πρόκειται...
Να είσαι καλά βασιλική μου :))))
Πολλλλλλλά φιλιά :)))
Ίσως γιατί ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που συνειδητοποιούμε πως έφυγε το καλοκαίρι.
ReplyDeleteΤα ευχάριστα νέα δείχνουν πως κι ο Νοέμβριος θα είναι καλός.
Όλα να πάνε κατ' ευχήν
Θα είναι μια καλή ευκαιρία για να γνωρίσουν και να απολαύσουν πολλοί τις υπέροχες γεύσεις του η παρουσίαση.
Mrs Smith μου, φιλιά πάμπολλλλλλλα!
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο!
Ναι, φαίνεται πως ο Οκτώβρης προετοιμάζει τον Νοέμβρη, τον ντύνει, τον χτενίζει, να 'ναι κομψός, κύριος σωστός με τα όλα του, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη! Δόξα τω Θεώ χίλιες φορές! Καλό Σ/Κ Σοτ!
ReplyDeleteΜου αρέσουν όλα τα υλικά άρα θα την δοκιμάσω την συνταγή.
ReplyDeleteΕδω και δυό βδομάδες δεν βρίσκω φρέσκα μανιτάρια και μου κάνει εντύπωση...
Θα περιμένουμε λεπτομέρειες για το πότε (κατάλαβα καλά; 8 Νοεμβρίου;) στον Ιανό. Μην σε χάσω πάλι...
Καλό Σαββατοκύριακο
Μα πώς γίνεται να μη βρίσκεις φρέσκα μανιτάρια; Εγώ όλο πάνω τους πέφτω. Για ψάξε λίγο ακόμα, αλλιώς θα σου στείλω ταχυδρομικώς εγώ!
ReplyDeleteΝαι, Σάββατο 8, 12.30 στον Ιανό, μια χαρά κατάλαβες! Με τρεις εξαίσιους ομιλητές, όντως μην το χάσεις!
Καλό βραδάκι, καλό μας ξημέρωμα!