Labels

Wednesday, October 3, 2007

Τα σκουπίδια - μέρος α΄





...Κατηφορίζω επιτέλους προς τη θάλασσα.
Έχω πολύ καιρό να περπατήσω στην παραλία.
Περνάω απέναντι από τον πολύβουο παραλιακό δρόμο με τις καφετέριες, βαδίζω άκρη άκρη στην αποβάθρα.
Το βήμα μικραίνει, ο ρυθμός πέφτει σαν το αυτοκίνητο του παλιατζή που με προσπέρασε. Εγώ αντί για παλιατζούρες, σκύβω και μαζεύω θάλασσα και κύμα μαύρο σκοτεινό χτυπημένο απο τα χέρια του καιρού.
Παίρνω αγκαλιά ένα καράβι απ' το βάθος του ορίζοντα κι έναν αέρα άγριο φορώ στα μαλλιά ατίθασο στεφάνι. Σε πείσμα του συνεχίζω να περπατώ παλεύοντας την ορμή του.
Δεν ακούω τίποτα, ούτε αυτοκίνητα, ούτε κόρνες.
Δεν βλέπω τίποτα. Θολώνουν απ’ το κρύο τα μάτια. Το φως γίνεται κόκκινο. Τα κλείνω και συνεχίζω να προχωρώ έχοντάς τα κλειστά. Δυο δάκρυα κυλούν. Δυο παγωμένα δάκρυα. Ο αέρας κόκκινος κι αυτός, δεν είναι πια διάφανος. Τα δάκρυα κόκκινα. Όπως γράφει ο δίδυμος αδελφός μου Πεσσόα,
«Μέσα μου κάτι σπάει. Το κόκκινο νύχτωσε. Αισθάνθηκα πάρα πολύ για να μπορώ να αισθάνομαι ακόμη».
Πέφτω πάνω στους τενεκέδες, τους τεράστιους κάδους απορριμμάτων. Αρχίζω να ψάχνω.
Προσπαθώ να κατανοήσω αυτούς τους εξωτερικά τόσο καθωσπρέπει ανθρώπους που τίποτα πάνω τους δεν προδίδει το ιδιόρρυθμο συνήθειό τους.
Λοιπόν, δεν ψάχνουμε πολύτιμα αντικείμενα στα σκουπίδια. Αντιθέτως, γυρεύουμε το πιο ελαττωματικό, το πιο ευτελές, το πλέον άχρηστο.
Αυτό μπορεί να είναι μια κόκκινη κλωστή, ένα παλιό σπασμένο ποτηράκι για λικέρ, μια τσαλακωμένη παιδική ζωγραφιά. Μπορεί να είναι ένα σκισμένο εσώρουχο ή ένα ξεθωριασμένο κουμπί. Ο καθένας μας κάτι άλλο γυρεύει. Κάτι που να το πάρει και να το πάει στο σπίτι του.
Να κάτσει στο πάτωμα, να το βάλει απέναντί του και κοιτώντας το να ονειρευτεί. Γιατί τα καινούρια, άρτια και ακριβά πράγματα γύρω μας, δε μας βοηθούν να ονειρευτούμε.
Ζητούμε κάτι τόσο δα, ταλαιπωρημένο, σκουριασμένο και μισό, να το συμπληρώσουμε, να του προσφέρουμε κάτι από ό,τι απέμεινε στην σπασμένη μνήμη μας, αυτήν που καλούμε παιδική, για να συνεχίσουμε να ζούμε διασκεδάζοντας τις λύπες μας. Την ανάπηρη ζωή μας.
Έτσι συμπληρώνουμε τη ραγισμένη όψη του κόσμου και μπορούμε κι εμείς οι φτωχοί να καθρεφτιζόμαστε πάνω του.

Απόσπασμα από το ομώνυμο κεφάλαιο του ανέκδοτου πεζογραφήματος 'ψυχή μου'.

23 comments:

  1. Αλήθεια ποιός καθορίζει τι είναι σκουπίδι και τι χρήσιμο; Τι είναι ελαττωματικό, ευτελές, άχρηστο και τι πολύτιμο; Πόσα "σκουπίδια" αξίζουν πολύ περισσότερο απ' όσο βουνά από θησαυρούς;

    ReplyDelete
  2. Γειά σου ψυχή μου! Ακουγα τη μουσική και διάβαζα το πόστ σου και, ευτυχώς, δεν κολλάγανε καθόλου. Η διαδρομή σου στην παραλιακή, αν μπορώ να εκφραστώ ελεύθερα, φαίνεται οτι δεν είναι σημερινή, οτι δεν γράφτηκε τώρα. Εχεις αλλάξει πολύ απο τότε, τόχεις καταλάβει;
    Αν δεν τόχεις καταλάβει, καταλαβέ το! Αλλάζουμε οι άνθρωποι συνέχεια, ρέουμε, είμαστε σαν τα ποτάμια και σαν το κύμα που σκάει στίς παραλιακές μας, στην κορνίς της Αλεξάνδρειας, τον Σαρωνικό ή τον Θερμαϊκό. Σ΄αγαπάω, μ΄ακούς; Εκτός απο τραγούδι του Σαλαμπάση είναι και στίχος του Ελύτη αυτός. Και οτι και να μου λέτε για τον Πεσόα που τον θαυμάζω απεριόριστα και για τον Καρούζο, εγω αγαπώ τον Οδυσσέα και δεν θα ενδώσω ποτέ στις σκοτεινές γοητείες της "ματαιότητας αυτού του κόσμου". Είναι ένας υπέροχος κόσμος. Ακόμα και στα χειρότερά του!

    ReplyDelete
  3. "Αισθάνθηκα πάρα πολύ για να μπορώ να αισθάνομαι ακόμη».

    Αισθάνομαι ηλίθια, θα ήθελα να το έχω γράψει εγώ αυτό!!!!

    Κι όσο για τα σκουπίδια... άντε, να το πω κυριλέ, τις αντίκες, κάποια στιγμή μου έστειλαν φορτωτική το ψυγείο μιας θείας μου (γιατί το ψυγείο και γιατί σε μένα δεν έμαθα ποτέ!!!), μέσα στο οποίο οι κάφροι είχαν βάλει χωρίς αμπαλλάζ πορσελάνες. Πολλές πορσελάνες.

    Να πω τι έγινε μόλις το άνοιξα, που βρίσκαμε σκλήθρες μέχρι πέντε μήνε μετά σε όλο το σπίτι?!

    Ε, όσα κατάφερα και κάπως τα έφερα σαν παζλ και τα κόλλησα, που είναι λες και πέρασε τυφώνας και ένα ΠΑΣΟΚ στα τρία από πάνω τους, αυτά και τα έχω κρεμασμένα στον τοίχο και νομίζω πως είναι πιο "παρέα" από τα άλλα...

    Κάτι σα να εχεις ρυτίδες επιτέλους, και να σου έρχεται ο άλλος με το μπότοξ με το ζόρι να στις σιδερώσει - δε θέλω ρε χρυσέ μου!
    :ΡΡΡΡΡΡ

    Φιλιά σε όλη την παρέα, ξέρετε εσείς!
    :)))))))

    ReplyDelete
  4. "Ο άνθρωπος είναι ο φτωχός συνταξιούχος μιας στιγμής που η ζωή φάνηκε γενναιόδωρη απέναντί του"
    Καρλ Γιούνγκ

    ReplyDelete
  5. @Sot, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί σου ως προς τα ερωτήματα που βάζεις. Ίσως και να είναι σημαντικότερο τελικά να συμφωνουμε στα ερωτήματα παρά στις όποιες απαντήσεις.
    Καλή σου μέρα!

    ReplyDelete
  6. Δαβαράκη, πολύ μ' αρέσεις όταν μιλάς... ελεύθερα!!!
    Άντε να σου απααντήσω τώρά αντιστοίχως:
    Ναι, έχω αλλάξει και μάλισττα πολύ και μάλιστα εν πολλοίς εξ αιτίας σου -αφού το θες ελεύθερα άκου τα τώρα- προς την φωτεινότερη πλευρά του φεγγαριού.
    Και σήμερα πράγματι δεν θα έγραφα ένα τέτοιο κείμενο όσο κι αν ελπίζω πως έχει ακόμα μέσα του έστω και λίγη αλήθεια, -εξάλλου δεν έβαλα τυχαία την μουσική που ήταν στον αντίποδά του-! Εύγε, κι αυτό το έπιασες!
    Γι' αυτό λέω κιόλας πως αν δεν εκδοθεί τώρα το πεζογράφημα αυτό θα το πετάξω στα σκουπίδια γιατί σε λίγο δεν θα έχει μέσα τίποτα από αυτό που είμαι σήμερα. Αλλά θέλω να βγει να τελειώνουμε να φύγει από πάνω μου. Θα μου πεις τώρα, τι σου φταίμε εμείς κυρία μου; Σωστό, αλλά τα κείμενα που γράφω τώρα πρέπει λίγο να κάτσουν, να τα ξαναδώ.
    Εγώ τον Καρούζο και τον Πεσσόα δεν τους διαβάζω πια, τους άφησα πίσω μου. Καιρός να αφήσεις κι εσύ πίσω τον γλυκερό Ελύτη σου! Αααααχχχ! Το φχαριστήθηκα!
    Και υπάρχει και δεύτερο μέρος του κεφαλαίου που νομίζω πως θα συμπληρώσει την εικόνα ως οφείλει. Περίμενε λίγο ντε!
    Δεν θα σου πω αν σ' αγαπάω...
    Αυτά από κοντά την άλλη Παρασκευή!

    ReplyDelete
  7. Ακριβώς το ίδιο Αφροδίτη μου θα έλεγα, θα ήθελα πολύ να το έχω γράψει εγώ αυτό. Ωραίες και οι ρυτίδες, ωραία και τα σπασμένα, ωραία και τα φθαρμένα!
    Σήμερα θα έλεγα με θάρρος, ωραία και τα καινούρια, ωραία και τα αστραφτερά, ωραία και τα ανάλαφρα αρυτίδωτα πρόσωπα!
    Όλα ωραία, λοιπόν!
    Καλημέρααααα!
    Το άλλο Σάββατο Ιανός, θα βγει και επίσημο ανακοινωθέν, αλλά εσένα δεν σε βλέπουμε πολύ συχνά γι' αυτό έχει το νου σου! Σε περιμένω με τις κουκλάρες σου!!!! Για να δούμε άραγε ισχύει ακόμα το Αν τ' αγαπάς ξανάρχονται;;;
    Στις 12.30 το μεσημέρι!

    ReplyDelete
  8. Όχι, ηλιογράφε, θα διαφωνήσω με τον Γιούγκ. Ο άνθρωπος είναι ο άρχοντας, ο βασιλιάς, αυτός δέχθηκε όλα τα δώρα με τόση γενναιοδωρία, γι' αυτόν δόθηκαν τα δώρα όλα! Στο χέρι του είναι αν θα νιώσει φτωχός συνταξιούχος ή έφηβος που χυμάει με πάθος στη ζωή κι όσο κι αν τον πληγώνει αυτή ή τον τραυματίζουν οι αδυναμίες του να χειριστεί τα δώρα, αυτός παλεύει και παλεύει και παλεύει και λέει και δόξα τω Θεώ!
    Καλή μας μέρα!

    ReplyDelete
  9. Ακόμη κι αν αυτή τη στιγμή το πεζογράφημα αυτό δεν έχει μέσα τίποτα απ΄ αυτό που είσαι σήμερα (και πώς να γίνει διαφορετικά αφού κάθε μέρα που περνά εμείς εξελισσόμαστε...), πάντα θα είναι κομμάτι του εαυτού σου αφού έγινε κάποια στιγμή δικό σου έστω και για λίγο... Ακόμη κι αν το πετάξεις στα σκουπίδια, ένα κομμάτι του θα μένει πάντα μέσα σου άλλοτε πιο ζωντανό κι άλλοτε πιο κοιμισμένο, μα ποτέ νεκρωμένο. Μην πετάς τίποτα απ΄ τον εαυτό σου στα σκουπίδια. Μας είναι όλα πολύτιμα, και τα φωτεινά και τα σκοτεινά...

    Μετά από μια ξαφνική καληνύχτα, αυτή ήταν η πιο βαθιά και προσωπική καλημέρα που θα μπορούσες να μας είχες χαρίσει! Πολύτιμο φυλαχτό για μας, σε ευχαριστούμε για το μοίρασμα.

    ReplyDelete
  10. "Ποτέ σου τη δροσιά δεν θα την βρεις
    αν μεσ' απ' την ψυχή δεν σού αναβλύζει",
    λέει ο Γκαίτε. Που σημαίνει ότι όλα συμβαίνουν εντός μας και ύστερα (σύμφωνα με την αρχή της Προβολής)προβάλουμε στα εκτός πράγματα και είδη τους ιδικούς μας καημούς, σκουπίδια ή πολύτιμους λίθους.

    ReplyDelete
  11. Όπως πάτε θα ανακαλύψετε τον καντηλανάφτη.

    ReplyDelete
  12. Είσαι καλός @Σα, είσαι πολύ καλός...
    Σ' ευχαριστώ...
    Αύριο που θα ανεβάσω το β΄ μέρος πρώτα ο Θεός, νομίζω πως θα ολοκληρώσει και θα νοηματοδοτήσει ακόμα καλύτερα το όλον.

    ReplyDelete
  13. Τις τελευταίες βδομάδες αφιερώνω λίγο χρόνο στη διαλογή και στο πακετάρισμα ρούχων και σκευών που θα σταλούν ( αμην και πότε) στους πυρόπληκτους. Τελευταία ανακάλυψα ότι αυτό που με εξιτάρει περισσότερο είναι αυτή η ανασύνθεση ξένων βίων: βουνά από σακούλες ρούχα που έχουν φέρει άγνωστοι: τα ανοίγουμε, τα ξεχωρίζουμε σε κατηγορίες και πετάμε τα κουρέλια. Μπροστά μας, η μαγεία που περιγράφεις. Τα έχεις μπροστά σου και αμέσως ξεδιπλώνεται μαγικά η αναπαράσταση παρόντος- μέλλοντος. π.χ : "Αχ, αυτών η μαμά ήταν αδύνατη, ο μπαμπάς μάλλον συντηρητικός, ο μικρός μάλλον γεματούλης". Και τα χωρίζεις μετά σε αντρικά, γυναικεία, παιδικά. Η οικογένεια χωρίζει.
    Άλλοι αντίθετα, φαντάζονται τους παραλήπτες. Όπως και να έχει , κουβαλεί μια μαγεία η υπόθεση.

    Αν επιτέλους μας απαντήσει και ένας τηλεοπτικός σταθμός τί έχει κάνει τα λεφτά από τον έρανο που έκανε και αν θα μας επιχορηγήσει τα μεταφορικά, τότε που ξέρεις, οι παραστάσεις μας θα πάρουν ζωή. Αλήθεια, τί τα έκαναν τόσα λεφτά? Γιατί στέκεται τόσο δύσκολο να μας πουν?
    Πάλι καλά που υπάρχει και η Εκκλησία που συντονίζει και χρηματοδοτεί κάποιες προσπάθειες και ξέρουμε πως θα διανεμηθούν από τις ενορίες (όπως ακριβώς μαζεύτηκαν) και που θα καταλήξουν. Αλλιώς..

    Ωχχ....πάλι εκτός θέματος
    Συγχωρέστε με
    Απλά είδα στο ποστ την Βσιλική διπλοπόδι να χαζεύει κουρελάκια και με είδα κι εμένα σε παρόμοια κατάσταση....

    Καληνύχτα

    ReplyDelete
  14. Π.Κ, νομίζω πως δεν είναι μόνο έτσι.
    Νομίζω πως ο κόσμος είναι ένα ατέλειωτο 'αλισβερίσι'.
    Δεν είναι μόνο το μέσα μας και οι προβολές του έξω. Ο κόσμος, άνθρωποι και πράγματα, υπάρχουν, και χωρίς εμάς. Με χίλιους τρόπους μπαίνουν μέσα μας και μας φτιάχνουν και τα φτιάχνουμε και δίνουμε και παίρνουμε. Και είναι φορές που η δροσιά έρχεται απέξω ενώ μέσα μας είναι έρημος.
    Τις πόρτες να έχουμε ανοιχτές, λέω, μπορούμε; Αν είναι ανοιχτή η πόρτα της καρδιάς και την κακοκαιρία θα την αντέξει και τον ήλιο θα τον χαρεί.
    Κι αν τα λέω αυτά είναι που μιλώ για μένα. Πάντοτε ένιωθα ετερόφωτο αστέρι. Τίποτα δεν έχω δικό μου και τίποτα δεν είμαι χωρίς τον αγαπώμενο κόσμο και Θεό. Ούτε δροσιά ούτε καημό γεννάω μόνη μου. Μόνη μου δεν υπάρχω. Άλλοι μπορούν, είναι πιο ευλογημένοι, εγώ μέχρι εκεί.

    ReplyDelete
  15. @Μένέλαε, ε γ ώ ε ί μ α ι
    ο κ α ν τ η λ α ν ά φ τ η ς!

    Καλό βραδάκι σε όλους!

    ReplyDelete
  16. σκουπίδια παντού, γύρω μας. Σκουπίδια εντός ή εκτός εισαγωγικών...

    ReplyDelete
  17. Π Ο Τ Ε

    (αίμα μπορεί...)

    ReplyDelete
  18. τα βιβλία,οι σκέψεις όπως και να είναι τυπωμένα σε χαρτί ή σ΄αυτόν εδώ τον "αέρα",κάποιες συγκεκριμένες φορές μού αφήνουν ευωδιές.θυμάμαι τη μυρωδιά απο πευκοβελόνες όταν πρωτοδιάβασα το "ψηφιδωτό απο άφαντες ψηφίδες"-μυρωδιά άστρων,του ωριωνα και των υάδων με το τελευταίο του Ιωάννου.
    ευωδιες μαύρης σταφίδας και κρασιού
    απο τα δικά σου.
    όσο για την αισιόδοξη ή την απαισιόδοξη ματιά δεν μπορώ να τη δω σαν ζήτημα αντιστροφής.η καθεμιά εμπεριέχει την άλλη έστω και σε μικροστιγμούλες.

    (καλή δύναμη σε όλα τα δημιουργικά που καταλαβαίνω πως έχεις μπροστά σου,ψυχή μας)

    ReplyDelete
  19. @Μενέλαε, δεν μου ταιριάζει να σβήνω σχόλια, αλλά το κάνω ευχαρίστως στην περίπτωσή σου. Μπορείς να σχολιάζεις ένα κείμενο και να λες τη γνώμη σου με ευγένεια και επιχειρήματα.
    Εδώ μέσα μαλακίες όμως δεν θα ξαναγράψεις.
    Εγώ τιμώ και προσκυνώ τον σταυρό και στο όνομά του ζω και πεθαίνω.
    Αν σ' αρέσει και αν δεν σ' αρέσει
    να μην ξαναπατήσεις.

    Ήταν το ευγενικότερο σχόλιο που μπορούσα να σου γράψω.

    ReplyDelete
  20. @dokisisofi, είναι πολύ ωραίο αυτό που κάνεις και φαντάζομαι και την χαρά σου και όλες τις υποθέσεις πάνω στους ανθρώπους που δωρίζουν τα υπάρχοντά τους στους πληγέντες.
    Δεν ξέρω βέβαια τι έκαναν οι τηλεοπτικοι σταθμοί και ελπίζω πως δεν πήγαν τζάμπα οι δωρεές.
    Η Εκκλησία μπορώ να πω κι εγώ με βεβαιότητα πως ανταπεξέρχεται επάξια σ' αυτές τις περιπτώσεις και δόξα τω Θεώ!
    Δεν ήταν άσχετο το σχόλιό σου, αντιθέτως, ήταν μέσα στην πραγματικότητα και σ' ευχαριστώ.
    Η απάντησή σου βέβαια στον Μενέλαο έμεινε εκκρεμής αφού έσβησα τα δικά του σχόλια, αλλά εδώ μέσα τέτοια σχόλια που έκανε προσβλητικά για τον σταυρό, δεν το σηκώνω με τίποτα.

    ReplyDelete
  21. @Σπύρο, όλα είναι ζήτημα του πώς τα βλέπουμε και πώς τα χειριζόμαστε. Κάποιοι ορίζουν όπως έγραψε στο πρώτο σχόλιο ο @sot, το τι είναι σκουπίδια. Νομίζω όμως πως πρέπει να επανατοποθετούμαστε συνέχεια ως προς αυτά, γιατί σε κάποιους συμφέρει να υπάρχουν σκουπίδια, ενώ στην πραγματικότητα να είναι πολύ λιγότερα από όσο νομίζουμε.
    Άντε να πάμε στο δεύτερο μέρος, ήρθε η ώρα νομίζω...

    ReplyDelete
  22. @Ερμία μου, δεν ξέρω πώς γίνεται και μέσα σε τόσο λίγο χρόνο καταλαβαίνεις τόσα πολλά... στ' αλήθεια δεν ξέρω... μάλλον έχεις πολύ οξυμένη αντίληψη και πολλή αγάπη...
    Τι να πω; Έχεις δίκιο και σ' ευχαριστώ πολύ πολύ και ζητώ συγνώμη που δεν έχω τον χρόνο να περάσω από το σπίτι σου όπως και από τα σπίτια των άλλων αγαπημένων που με επισκέπτονται γιατί πραγματικά είμαι πολύ πιεσμένη αυτόν τον καιρό, αλλά δημιουργικά πιεσμένη.
    Θα την βρω την ευκαιρία, πού θα πάει;
    Καλό βραδάκι σε όλους και μια κατάφωτη Κυριακή!

    ReplyDelete
  23. καλημέρα σου.
    μπα-είναι απλά ζήτημα παρατηρητικότητας,εξασκημένης λόγω αντικειμένου(και δεν μου βγαίνει πάντα σε καλό!)
    πολλές ευχές!

    ReplyDelete

Σχόλια