Labels

Monday, June 30, 2008

Το βιβλίο "σε τέμπο κόκκινο", της Βασιλικής Νευροκοπλή από τις εκδόσεις Λιβάνη, κυκλοφορεί στις 21/07/08


…Να μπω σε όλα τα εμπορικά, στα γραφεία, στα λεωφορεία, σε όλα τα σπίτια, στα καφενεία και στα κομμωτήρια. Να δω πώς ζουν οι άνθρωποι. Πώς ψήνουν καφέ, πώς πιάνουν το κουταλάκι να βάλουν ζάχαρη, πώς χτενίζονται, πώς κοιτούν στον καθρέφτη, πώς ξαπλώνουν, πώς κοιμούνται, πώς γελούν. Ναι, να τους δω και να τους ακούσω να γελούν. Να τους δω να κλαίνε, όσοι απόμειναν να κλαίνε. Πώς δέρνονται και πώς χαϊδεύονται. Να δω, επιτέλους, τι την κάνουν τη ζωή που τους δόθηκε. Το θάνατο τι τον κάνουν; Κι αυτό δεν είναι περιέργεια. Είναι η αφόρητη δίψα να καταλάβω τη ζωή, τους ανθρώπους, εμένα. Όλο αυτό που έχω μέσα μου. Αυτό που μασκαρεύεται στις γενικές συναναστροφές, ντύνεται, μακιγιάρεται και υποδύεται.
Γυμνούς θέλω να δω όλους τους ανθρώπους του πλανήτη. Και να με δουν κι αυτοί. Να μπω στα χειρουργεία την ώρα των επεμβάσεων. Να δω τα σπλάχνα τους. Πόσο διαφέρουν τα σπλάχνα από άνθρωπο σε άνθρωπο θέλω να δω. Πόσο διαφέρει το αίμα. Τι χρώμα έχει το αίμα του καθενός μας. Πώς εκφράζεται και τι ζωγραφίζει..

.........................................................................................................................................................................
Σημείωμα
15/07/09

Καλησπερίζω τους φίλους του μπλόγκιγκ και μπλόγκερς, έχοντας επιστρέψει πια από το ταξίδι μου για το οποίο πιθανόν να γράψω κάποια στιγμή αργότερα. Νομίζω πως τώρα οφείλω να γράψω κάτι γι' αυτό το βιβλίο, αφού σε μια βδομάδα θα είναι με το καλό στις προθήκες των βιβλιοπωλείων.
Είναι, μάλλον, ένα παράξενο βιβλίο. Δεν είναι ένα μυθιστόρημα, αλλά ούτε απλώς μια συλλογή κειμένων διαφορετικών μεταξύ τους. Δεν είναι μυθοπλαστικό ούτε φαντασιακό. Τα σαράντα πέντε κεφάλαιά του διατρέχουν όλα μια κοινή ραχοκοκαλλιά που είναι η απορία και ο θαυμασμός μου για τη ζωή, ο φόβος μπροστά στη θέα του θανάτου και η ελπίδα της ανάστασης μέσα από την προσωπική μου ζωή αλλά και τη ζωή πλήθους ανώνυμων και επώνυμων ανθρώπων. Όταν λέω επώνυμων δεν εννοώ διάσημων. Εννοώ ανθρώπων που γνώρισα για λίγο, απλών και ταπεινών που το συναπάντημά μου μαζί τους αλλοίωσε καλώς τη ζωή μου.
Στο να κατανοήσω τι έχω γράψει στάθηκε σημαντική η συζήτηση που έκανα με την έμπειρη διορθώτριά μου και παντελώς άγνωστη μέχρι αυτή τη στιγμή σε μένα, όταν περνούσαμε τηλεφωνικώς τις τελευαίες και οριστικές διορθώσεις.
Ανάμεσα στα άλλα που μου είπε και που αφορούν την γραφή αυτή καθεαυτή, εκτίμηση ιδιαιτέρως θετική που δεν υπάρχει λόγος να περιγράψω γιατί εδώ μαπίνει πάντα το προσωπικό γούστο του καθενός, μου ξεκαθάρισε πως πρόκειται για ένα φιλοσοφικό κείμενο διαποτισμένο ποίηση. Η ποίηση, μου είπε, ξεχειλίζει από κάθε λέξη. Είναι ένα βαθιά υπαρξιακό κείμενο, που δονεί τις βαθιές και τρυφερές χορδές της ψυχής. Πιστεύω, μου είπε, πως θα ακουμπήσει κυρίως τους νέους ανθρώπους και πως οι μεγάλοι και κατασταλαγμένοι άνθρωποι μάλλον δεν θα καταλάβουν τίποτα. Θα μιλήσει στους νέους που αναρωτιούνται, που ψάχνονται, που ριψοκινδυνεύουν και τολμούν.
Ειδικά αυτό το τελευταίο σχόλιό της μου άρεσε πολύ και το χάρηκα, γιατί τι καλύτερο από το να σε διαβάσουν νέοι άνθρωποι και να έχεις έτσι μαι σχέση μαζί τους. Είδωμεν! Δε θα πω περισσότερα. Ένα ατελεύτητο περπάτημα είναι το βιβλίο, στους δρόμους της Θεσσαλονίκης του παρόντος και του παρελθόντος, στους δρόμους πόλεων του εξωτερικού όπου ταξίδεψα, στους δρόμους των σωμάτων και των ψυχών ανθρώπων και αιώνων.
Τώρα συγκεντρώνομαι σε διάβασμα βιβλίων που από καιρό ήθελα να κάνω και αφορούν την επόμενη εργασία μου. Προσπαθώ να βάλω σε μια τάξη τα μέσα μου γιατί η αφαίρεση και έκθεση των τελευταίων δέκα χρόνων της ζωής μου στο "σε τέμπο κόκκινο" έχει αφήσει ένα ακατάστατο σκηνικό εσωτερικών ανακατατάξεων που θέλουν την φροντίδα τους. Έτσι, λοιπόν, αποσύρομαι στα ιδιαίτερα εν εαυτώ διαμερίσματά μου και αφού σας ευχαριστήσω όλους για την αγάπη, το ενδιαφέρον και την στήριξή, σας εύχομαι ολόψυχα:

Καλό Καλοκαίρι!



91 comments:

  1. Συγχαρητήρια Βασιλική! Χααίρομαι που παρότι απομακρυνθήκαμε (καθότι "ανεμπλόγκια κι ανέστια") εντούτοις μαθαίνω με τον καλύτερο τρόπο ότι εσύ περνάς φάση δημιουργική και παραγωγική!
    Είμαι σίγουρη, από το μικρό απόσπασμα που έβαλες ότι το βιβλίο σου είναι γεμάτο από την γνωστή σου συν-πάθεια για τα πάντα!
    Να'σαι καλα! Καλοτάξιδο1

    Δοκησίσοφη

    ReplyDelete
  2. Ν' ανταμειφθούν οι κόποι σου κι όλες τις προηγούμενες επιτυχίες να τις επισκιάσει

    ReplyDelete
  3. ωραία! να περάσεις καλά και να τα λέμε, κοίτα τώρα να ξεκουραστείς!

    ReplyDelete
  4. Μπράβο Δοκησίσοφη! Στο κέντρο του στόχου η κουβέντα σου, σαν να μην χαθήκαμε ποτέ! Σ' ευχαριστώ και εύχομαι τα καλύτερα για σένα!

    ReplyDelete
  5. Σ' ευχαριστώ φίλε μου καλέ!
    Μακάρι να παν όλα καλά!
    Μπαίνω στον πειρασμό να ανεβάσω το τρίτο από τα εξώφυλλα που φτιάξαμε και που μου αρέσει περισσότερο, για να δω, θα περιμένω λίγο να καταλαγιάσει και θα το κάνω ίσως το βράδυ πριν φύγω.
    Να είσαι καλά και να περάσεις όμορφα και τα ξαναλέμε!

    ReplyDelete
  6. Κ.M χαίρομαι που σου άρεσε το μπλογκ. Αν προλάβω θα περάσω να σε επισκεφτώ!
    Καλό βράδυ και όλα καλά!

    ReplyDelete
  7. Ε, τώρα πια, Ηλιογράφε μου, νομίζω πως ήρθε η ώρα να ξεκουραστώώώώώ!!!!
    Πάω στα εκλαίρ μας... μάλλον καλά θα περάσω... Προσπαθώ να συγκρατήσω όλα αυτά που ποτάμια ξεπετάχτηκαν από τη στιγμή που παρέδωσα το βιβλίο... μια στιγμή ντε, τους λέω, περιμένετε τη σειρά σας, μη σπρώχνετε...θα γραφτείτε κι εσείς, τίποτα αυτά, φωνάζουν... Έχω πειστεί πια πως αυτή η ιστορία τελειωμό δεν έχει... αλλά δόξα τω Θεώ, λέω, και συνεχίζω... Τα λέμε και εύχομαι ολόψυχα να είδαι κι εσύ καλά και να ξεκουραστείς, να γεμίσεις ομορφιά για να μας τη μοιράσεις!

    ReplyDelete
  8. Καλή επιτυχία!
    Καλή ξεκούραση:))

    ReplyDelete
  9. Ευχαριστώ πολύ πολύ και αντεύχομαι τα καλύτερα και σ' εσένα!

    ReplyDelete
  10. Όμορφα και ξένοιαστα όσο μπορείς να περάσεις.

    ReplyDelete
  11. Καθε επιτυχία εύχομαι ολοψυχα!

    και καλή ξεκούραση!

    (νομιζω πως θα με ταξιδευει ταξιδευοντας προς αγγλια..)

    να σαι καλά!

    ReplyDelete
  12. Περιμένω με ανυπομονησία να το διαβάσω!
    Εύχομαι να πάει καλά και οτιδήποτε και να έχει γράψει μέσα ένας συγγραφέας,ένας άνθρωπος,είμαι σίγουρη ότι είναι γραμμένο με πολύ κόπο.
    Να είσαι καλά και καλό καλοκαίρι!

    ReplyDelete
  13. Καλή επιτυχία ...
    Και ένα χαρούμενο χαλαρό
    καλοκαίρι για φόρτισμα στις μπαταρίες
    και καινούργιες εμπνεύσεις ...
    Ελπίζω να βρίσκεται στα χέρια μας
    σύντομα το βιβλίο σου για να μας
    συντροφεύει ζεστά απογεύματα
    δίπλα στην ακροθαλασσιά ...
    Καλό σου μήνα

    ReplyDelete
  14. Το κόκκινο είναι το αγαπημένο μου χρώμα.

    Περιμένω να πάρω το βιβλίο σου και να το αφήσω να με ταξιδέψει στις λέξεις σου.

    Καλά να περάσεις και να ξεκουραστείς.

    Πάντα έμπνευση και αγάπη

    Καλό καλοκαίρι

    ReplyDelete
  15. Τα συγχαρητήρια μου & να ναι καλοτάξιδο.
    Εύχομαι να χεις καλές & όμορφες διακοπές με υγεία ,δύναμη & δημιουργηκότητα.
    Καλό & όμορφο καλοκαίρι !

    ReplyDelete
  16. Καλοτάξιδο!!!!

    Καλά και ξέγνοιαστα να περάσεις!!

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ReplyDelete
  17. Βασιλική καλή συνέχεια με πολλή όρεξη και καλό Σαββατοκύριακο!

    ReplyDelete
  18. Βασιλική μου,
    πόσο χαίρομαι για αυτό το σκαλοπατάκι που ανέβηκες...
    Κι αν το λέω σκαλοπατάκι είναι γιατί άλλο ένα κατόρθωμα σου θα το μοιραστείς μαζί μας.
    Τα καλά κόποις κτώνται...
    κι εσύ το έχεις αποδείξει περίτρανα αυτό. Ενημέρωσέ μας πότε θα μπορούμε κι εμείς να το βρούμε σε κάποιο βιβλιοπωλεία...
    Πόσο όμορφες καλοκαιρινές στιγμές συντροφιά με κάτι δικό σου...

    Να ξεκουραστείς καλή μου... και να μας επιστρέψεις ανανεωμένη...

    Σε φιλώ, καλό σου βραδάκι :-)

    ReplyDelete
  19. Σαν νεράιδα θα σκύψω πάνω από το λίκνο του νέου σου γεννήματος και θα πω τρεις ευχές:
    να'ναι καλότυχο,
    να φέρει χαρές και έμπνευση καινούργια στη μητέρα του,
    να βοηθήσει λιγάκι τους αναγνώστες του, να τους ανεβάσει προς τα πάνω... σε μια εποχή που όλα τους τραβάνε προς τα κάτω...

    ReplyDelete
  20. !!! Είσαι δώρο Βασιλική! Χαίρομαι για σένα... καλοτάξιδο!

    ReplyDelete
  21. Άστριά μου πολύ ευχαριστώ!
    Καλό καλοκαίρι και καλόν ανεφοδιασμό!

    ReplyDelete
  22. Σοτ μου, δεν λέω τίποτα! Ήταν από τα πιο παράξενα ταξίδια της ζωής μου αυτό! Για κάποιον λόγο μάλλον που θα εξηγηθεί αργότερα! Τώρα πάντως προχωράμε με καταδύσεις... Φιλιά! Καλο καλοκαίρι!

    ReplyDelete
  23. Νηφάλια Μέθη μου, μάλλον άργησε λίγο να βγει και πιθανόν ίσως να ταξιδεύεις στην Αγγλία και στον αγαπημένο μας προορισμό... έχω ήδη στείλει με ταχυδρομικό περιστέρι εκεί που πας τα παραμυθάκια μου και μαζί σου ας στείλω τουλάχιστον τα θερμά μου χαιρετίσματα στην ...Θεοδώρα -που μάλλον μια φορά κι έναν καιρό είχα μπερδέψει το δεύτερο όνομά της...
    Καλό ταξίδι και ευχές ζήτα, ευχές για όλους μας...

    ReplyDelete
  24. Όλα θα πάνε καλά,
    θα το διαβάσεις και μετά με ειλικρίνεια θα μου πεις ό,τι θέλεις, γιατί αυτό έχει σημασία, ώστε να βελτιωνόμαστε και να γινόμαστε όσο το μπορούμε καλύτεροι...
    Καλό καλοκαίρι, πολύ πολύ καλό!

    ReplyDelete
  25. Side21,
    για δοκίμασέ το εσύ στην ακροθαλασσιά και μετά αν πετύχει το πείραμα θα το βάλουμε στις ταξιδιωτικές οδηγίες... -γέλιο-!
    Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ και καλό καλό καλοκαίρι με ό,τι αγαπάς!

    ReplyDelete
  26. Αλεξάνδρα μου καλή,
    σ' ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!
    Άντε λίγο να βουτήξουμε σε καμιά θάλασσα, φτάσαμε στην καρδιά πια του αγαπημένου καλοκαιριού, ήρθε η ώρα!
    Να περάσεις υπέροχα και όλα καλά!

    ReplyDelete
  27. akb8862,
    ευχαριστώ πάρα πολύ και αντεύχομαι να περάσεις πανέμορφα, με τους ανθρώπυς σου και τις αγάπες σου όλες γερές και χαμογελαστές!

    ReplyDelete
  28. Γλαρένια μου σ' ευχαριστώ!
    Ήρθε η εποχη σου, πέτα πάνω και μέσα στο γαλάζιο να σε βλέπουμε κι εμείς να χαιρόμαστε! Φιλιά και καλό καλοκαίρι!

    ReplyDelete
  29. Μενέλαε να είσαι πάντα καλά και να χαίρεσαι με όλα, μικρά και μεγάλα!

    ReplyDelete
  30. Kalynama μου τα γράφεις όλα τόσο ωραία και αληθινά, τι να πω;
    Ένα σκαλοπατάκι είναι όπως το λες και τώρα βλέπω απ' αυτό μια άλλη θέα, έναν πιο πλατύ ορίζοντα. Ξαφνιάζομαι, απορώ και ολίγον ζαλίζομαι... Θα πρέπει λίγο να εξοικειωθώ για να δω μετά τι θα κάνω... Λέω ένα μεγάλο Δόξα τω Θεώ, που όλα μέχρι τώρα πήγαν καλά και αν πει και κάτι στις καρδιές των ανθρώπων θα έχω μεγάλη χαρά. Από μένα έφυγε πια...
    Σ' ευχαριστώ πολύ για όλα και καλό καλό καλό καλοκαίρι με ό,τι επιθυμείς!

    ReplyDelete
  31. Φλώρα μου πάντα στην καρδιά της ουσίας τα λόγια σου!
    Μακάρι να πραγματοποιηθούν όλες οι ευχές σου! Με συγκίνησες βρε γλυκό παιδί... Κι εμείς σε πείσμα του κόσμου θα προσπαθούμε να ανεβαίνουμε προχωρώντας μπροστά και κοιτώντας ψηλά, όπως λέει η Έλεν Κέλλερ!
    Καλό καλοκαίρι!

    ReplyDelete
  32. Νικόλα, τι ήταν τώρα αυτό;
    Χαμογελώ συνεσταλμένα και συγκινημένα...
    Και λέω πως όλοι δώρα είμαστε ο ένας για τον άλλον, όλοι, όλοι... ανοιχτά να έχουμε τα χέρια να τα κρατάμε...
    Φιλιά! Καλό καλοκαίρι!

    ReplyDelete
  33. Αν μπει στις προθήκες των βιβλιοπωλείων μέχρι τέλος του μήνα θα προλάβω να το πάρω μαζί μου στις διακοπές. Κάτι που θα το ήθελα πολύ.

    καλοτάξιδο να είναι το βιβλίο σου και με πολλές εκδόσεις.

    Πάντα με έμπνευση.

    Καλή ξεκούραση

    ReplyDelete
  34. Καλημέρα Αλεξάνδρα μου!
    Τέτοιους αναγνώστες να έχουμε τι άλλο θέλουμε; Θα είναι στα βιβλιοπωλεία από την Τρίτη νομίζω, είναι πάρα πολύ γρήγοροι στην διακίνηση των βιβλίων. Αλλά εφόσον είσαι Αθήνα και αν υπάρξει πρόβλημα θα μπορεί σίγουρα να το πάρεις κατευθείαν από το βιβλιοπωλείο του Λιβάνη, Σόλωνος και Ιπποκράτους.
    Να περάσεις χάρμα όπου πας!
    Κι έχει έναν αέρα εδώ από χθες, δε σου λέω τίποτα! Έριξα ένα σίδερο το βραδυ που το καταυχαριστήθηκα!

    ReplyDelete
  35. Καλό καλοκαίρι κι ευχάριστα πολλά για το βιβλίο νέα να μαθαίνεις

    ReplyDelete
  36. Σ' ευχαριστώ φίλε μου!
    Είναι απίστευτο πόσο δεν ξέρω τι κάνω και όταν μου τα λένε πάντα εκπλήσσομαι, το λέω με απόλυτη ειλικρίνεια αυτό. Μα κάνω ό,τι κάνω με όλη μου την καρδιά και όλο μου την προσοχή και μετά μαθαίνω τι έκανα...
    Ίσως έτσι πρέπει και έτσι είναι καλύτερα. Κρατώ τώρα τα σχολιάκια εδώ και θα απαντώ με χαρά σαν μια ανοιχτή αλληλογραφία και πάω να μαγειρέψω για την παρέα που περιμένω για φαγητό το βράδυ καταχαρούμενη γιατί κι αυτό πολύ μου έλειψε και θέλω να το ευχαριστηθώ!
    Μάλλον θα πούμε πολλές φορές ακόμα καλό καλοκαίρι, αλλά δεν πειράζει, μακάρι ευχές να ήταν όλα μας τα λόγια! Φιλιά!

    ReplyDelete
  37. Αυτό είναι το μυστικό. Για τα σχεδιασμένα έχουμε από πριν μια ιδέα που θα φτάσουν. Όσα τα οδηγεί η καρδιά, δεν έχουν όρια και φτάνουν εκεί που δε μπορούμε να φανταστούμε.
    Όσο πιο πολλές είναι οι ευχές, τόσο πιο πιθανό είναι να πιάσουν. :)
    Επίσης

    ReplyDelete
  38. Καλό καλοκαίρι και σε σένα Βασιλική μου.
    Θα πάρω το βιβλίο σου αμέσως μόλις κυκλοφορήσει. Θα το διαβάσω και θα σου στείλω τα σχόλιά μου...

    Χαίρομαι που αγαπάς κι εσύ την Έλεν Κέλλερ.
    Εγώ την έχω μέσα στην καρδιά μου, μικρό φωτάκι που με στηρίζει και με δυναμώνει σε δύσκολες ώρες...

    Φιλάκια πολλά ηλιόφωτα και θαλασσινά!

    ReplyDelete
  39. Πολλές φορές αναρωτιέμαι πάνω στην έννοια των ευχών Σοτ.
    Ξέρεις σαν παιδί συχνά τις βαριόμουν και μάλιστα όταν τις έβρισκα και τυπικές εκνευριζόμουν κιόλας. Ξέρεις σε κάτι γάμους, βαφτίσια... που ένα παιδί νιώθει και πολύ περίεργα να λέει τα λόγια των μεγάλων, και συνήθως έκλεινα το στόμα και δεν έλεγα τίποτα γιατί ήμουν κι από τη φύση μου πολύ αντιδραστικό πλάσμα.

    Μα όσο μεγαλώνω δεν φαντάζεσαι πόσο εκτιμώ τις ευχές. Όλες τις ευχές που είναι για καλό, για προκοπή, για παρηγοριά, για χάδι, ακόμα κι αν το στόμα τις λέει τυπικά, ακόμα και τότε πιστεύω πως πιάνουν τόπο. Έχουν θαρρώ ένα κρυμμένο μυστικό μέσα τους. Σκέφτομαι τώρα καμιά φορά που βλέπουμε στο δρόμο μηχανάκια να τρέχουν σα δαιμονισμένα και πολλοί άνθρωποι θυμώνουν τόσο που βρίζουν τα παιδιά που τα οδηγούν, με πιάνει μια στεναχώρια κι όλο εύχομαι μέσα μου να μη πάθουν τίποτα τα τρελόπαιδα και να τους φυλάει η Παναγιά, γιατί ό,τι και να κάνει ο άνθρωπος -και ποιος δεν κάνει τις παλαβομάρες του- ε, με τη βοήθεια του Θεού όλα σώζονται. Ευχές, λοιπόν, πάντα και για όλους και θα πιάσουν, πού θα πάει!
    Καλό βραδάκι!

    ReplyDelete
  40. Τελειώνω τώρα τα απομνημονεύματά της Κέλλερ Φλώρα μου κι έχω πάθει την πλακάρα μου!
    Μα ακόμα περισσότερο έχω πάθει με την τρομερή δασκάλα της την Σάλιβαν. Τόσα χρόνια, μέρα νύχτα, στο σπίτι, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στις διακοπές πάντα εκεί, πάντα μαζί της, να της ανοίγει τον κόσμο τον απτό και τον αόρατο μιλώντας ακούραστα σ' αυτό το πλάσμα... Εγώ υποτίθεται πως είμαι και δασκάλα και γι' αυτό ακριβώς απορώ και εξίσταμαι, μένω άφωνη απο τον τόσο θαυμασμό μπροστά σ' αυτό το Θεϊκό δώρο της ατέλειωτης αγάπης που είχε αυτή η γυναίκα για την μαθήτριά της. Τόσο που άρχισα να σκέφτομαι πως μερικοί άνθρωποι έχουν έρθει στον κόσμο για να αγαπηθούν και άλλοι για να αγαπήσουν κι όταν συναντιούνται τότε γεννιέται το θαύμα, το μεγάλο θαύμα!
    Φιλιά κούκλα μου, καλό βραδάκι!

    ReplyDelete
  41. Την ίδια ευχή κάνω κι εγώ :)
    Μαζί μ' εκείνη να προλάβουν να καταλάβουν τον κίνδυνο, πριν πάθουν κάποιο κακό.
    Καλημέρα

    ReplyDelete
  42. Εννοούσα πέρα από την άμεση δική τους βλάβη μη βλάψουν και κάποιο άλλο, πράγμα που θα τους σημαδεύει για όλη τους τη ζωή

    ReplyDelete
  43. Καλησπέρα Βασιλική!
    Καταρχήν το απόσπασμα που μας έγραψες πολύ δυνατό!! Το βιβλίο φαίνεται στο στυλ που μου αρέσει! Θέλω να διαβάσω αρκετά βιβλία μέσα στον Αύγουστο, τώρα θα πάρω κ αυτό.

    Να σου γράψω και κάτι ήθελα καιρό να στο πω, και λόγω απομάκρυνσης απο το pc, ήρθε λίγο πίσω.. χρονικά :)

    ΥΠΕΡΟΧΟ το "Παραμύθι της Μουσικής".. Σίγουρα έχασα τελικά που δεν βρέθηκα εκείνη τη μέρα στο Μέγαρο, ΥΠΕΡΟΧΟ και λίγα γράφω.. Το είδα όμως στη τηλεόραση και μάλιστα οικογενειακώς και με φίλους.. Ολοι μαγευτήκαμε.. Πολλά συγχαρητήρια, και πάντα τόσο όμορφες δουλειές :))

    Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου, στις ανταποδίδω ολόψυχα με όλη μου την αγάπη!.. και εγώ θέλω να "μιλήσω" με το μέσα μου.. Εύχομαι να περάσεις όμορφα το υπόλοιπο του καλοκαιριού, να ξεκουραστείς, να κάνεις όλα όσα σου έλειψαν στο προηγούμενο διάστημα! :) Αν τελικά πας στην Ιταλία να περάσεις τέλεια!! :))
    Να είσαι καλά, και καλή μας αντάμωση ξανά στα γνωστά μας λημέρια, πολλά φιλιά!!

    ReplyDelete
  44. Είδα στο πρόγραμμα για τη μετάδοση καθυστερημένα. Ας ελπίσουμε να υπάρξει επανάληψη.

    ReplyDelete
  45. Ευχαριστώ βρε roadartist μου για όλα όσα γράφεις, μου δίνεις μεγάλη χαρά στ' αλήθεια!
    Εύχομαι να πραγματοποιηθεί η επιθυμία σου και να δίνεις το όνειρό σου να γίνεται πραγματικότητα με τον καλύτερο τρόπο, το εύχομαι ολόψυχα!
    Καλημέρα, καλό καλοκαίρι και όλα πάντα καλά! Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  46. Καλημέρα Σοτ μου!
    Δυστυχώς το έβαλαν ξαφνικά, ενώ μας είχαν πει πως θα το δείξουν τον Σεπτέμβριο. Κανείς μας δεν το είδε. Ένας μουσικός μας ειδοποίησε την ώρα που τελείωνε και φυσικά δεν μπορέσαμε ούτε μια γεύση να πάρουμε αφού δεν έχουμε τηλεόραση. Όμως δυο άνθρωποι που εμπιστευόμαστε μας είπαν πως έχει γίνει πολύ καλή λήψη και είναι ωραία και τα φώτα και ο ήχος κι έτσι ησύχασα.
    Θα το ξαναδείξει υποθέτω και κάποια στιγμή θα μας δώσουν κι ένα αντίγραφο, οπότε καμία στεναχώρια. Προς το παρόν έχω κρατημένη την ανάσα μου: σήμερα το μεσημέρι βγαίνει το μωράκι μου κι εγώ είμαι εδώ. Θα το δω αύριο με το καλό! Άραγες... θα μου μοιάζει;;;
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  47. να πας διακοπές
    να ανανεωθείς
    και σαν τη σαλαμάνδρα
    να αναπληρωθείς!

    και να΄ρθεις πάλι να σε ροκανίσουμε!

    το αχτένιστο χαϊβάνι σου εύχεται καλές διακοπές!

    ReplyDelete
  48. Αγαπημένη μου Βασιλική! Πολυαγαπημένη μου Βασιλική!
    Πόσο χαίρομαι που τέλειωσε επιτέλους και θα το διαβάσουμε! Ανυπομονώ να το πιάσω στα χέρια μου!
    μου λείψατε... :(

    ReplyDelete
  49. Πιθανότατα κάποια τρύπα στο πρόγραμμα πήγαν να κλείσουν για να την βάλουν τέτοια ώρα. Πιστεύω ότι η "κανονική" προβολή θα γίνει σε ώρα και με διαφήμιση αντάξιες του επιπέδου της παραστάσεως. Είναι πολύ ευχάριστο το ότι αποτυπωθηκε σωστά.
    Σίγουρα θα σου μοιάζει το μωρό σου. Εύχομαι να το δεις να μεγαλώνει πάρα πολύ γρήγορα και να πάει μακρινά πολύ ταξίδια.

    ReplyDelete
  50. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  51. Καλό ταξίδι στο βιβλίο σου!
    Καλώς βρεθήκαμε…

    Την καλησπέρα μου

    ReplyDelete
  52. Καλοτάξιδον κι ευπώλητον!

    Αντε να σε (ξανα)χαρούμε Βασιλική μας!

    Φιλιά πολλά και καλές ανακατατάξεις!

    (και τα παλιά, ξέρεις, πέταμα - χώρο στα καινούρια!!!)

    ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ

    ReplyDelete
  53. Ηλιογραφάκο μου ευχαριστώ για τις ευχές σου και ετοιμάζομαι, μαζεύω τα μπογαλάκια μου και σε καμιά βδομαδούλα αναχωρώ για τις αγαπημένενες νήσους! Καλές διακοπές και καλώς να ξανανταμώσουμε!

    ReplyDelete
  54. Θρασύβουλε τι ύψιστη τιμή που μας επισκέφτηκες!!!
    Το βιβλίο σας έρχεται, μείνε ήσυχος!
    Άρεσε πολύ στα κορίτσια, άρα μάλλον θα αρέσει και σε εσένα! Φιλιά και θα τα πούμε από κοντά, πού θα πάει;

    ReplyDelete
  55. Να 'μαστε πάλι Σοτ!
    Αυτοί που με ξέρουν καλά λένε πως το μωρό μου όντως μου μοιάζει πολύ!
    Είναι όμως πιο όμορφο όπως οφείλει να είναι κάθε μωρό, είναι ένα κουκλί, κουκλί σου λέω! Εκδοτικά τουλάχιστον δεν θα μπορούσε να είναι ωραιότερο και είμαι πανευτυχής! Το παρέλαβα χθες και τώρα πια είμαι ήσυχη και ευγνώμων, χίλιες φορές Δόξα τω Θεώ λέω! Θα το διαβάσετε και θα μου πείτε μετά εσείς για τα υπόλοιπα...
    Καλημέρα μας!

    ReplyDelete
  56. Μάκη καλώς όρισες και καλώς ανταμωθήκαμε! Κάνεις πολλή ωραία δουλειά στο μπλογκ σου και τη χάρηκα!
    Να είμαστε γεροί και να τα λέμε!
    Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου!

    ReplyDelete
  57. Αφροδίτη, Αφροδιτάκι μου, τι είναι μωρέ τα βιβλία; Σαν τα παλιά έπιπλα που εσύ τώρα θα τα πετάξεις για να βάλεις καινούρια στο νέο σου σπίτι; Εεεεεεεεεεεε;;;;;;;;;;;
    Σ' επιθύμησα χαζό! ΄Αντε να τελειώνεις με το καλό κι εσύ τα δικά σου και κάνε μεγάλες βιβλιοθήκες, ακούς; Θέλω χώροοοοοοο!!!!!!!!
    Ήταν να μη γίνει η αρχή...
    Φιλιά ρε και καλή δύναμη!
    Σ' αποθύμησα πολύ!

    ReplyDelete
  58. Το έχω στα χέρια μου! το πνευματικό σου παιδί είναι πια εδω! Το άλλο Σάββατο θα πετάξει μαζί μου. Θα κάνει το πρώτο υπερατλαντικό του ταξίδι. Δεν φαντάζομαι να με πρόλαβε άλλος :-)

    Είμαι ενθουσιασμένη. Αν προλάβω στις επόμενες μέρες θα σου πω πρώτες εντυπώσεις.

    Καληνύχτα
    με όνειρα

    ReplyDelete
  59. :))

    Να το χαρείς ακόμα περισσότερο και να το καμαρώνεις μαθαίνοντας κάθε μέρα για καινούριες επιτυχίεσ του.

    ReplyDelete
  60. ...και χορεύω τέμπο κόκκινο σε σκηνή απλωμένη χαρτί ζωής, κατάσαρκο ένδυμα λέξης κι είπες καλό διάβασμα... πώς να διαβάσεις μοίρασμα της καρδιάς; απλώνω όλες τις αισθήσεις να χωρέσουν τα αχώρητα, απολαμβάνω και σιωπώ σε μια φλόγα κεριού, στο φως αφήνω την ευχή της καρδιάς μου...

    σε ευχαριστώ!!!

    ReplyDelete
  61. Καλημέρα σε όλους! Πρώτα σ' εσένα Αλεξάνδρα μου που από ότι βλέπω μας έχεις πάρει με τη σειρά -τους αγαπημένους φίλους...
    Ε, δε νομίζω να σε πρόλαβε άλλος και χαίρομαι που θα κάνει υπερατλαντικό ταξίδι στα χέρια σου το μικρό μου, γιατί η μαμά του αν ένα ταξίδι μέχρι σήμερα φοβάται πολύ να κάνει είναι αυτό ακριβώς το υπερατλαντικό!
    Όμως υπάρχει μια συνέπεια στη μοίρα των παιδιών μου -και όχι μόνο.
    Το πρώτο μου βιβλίο το Έγώ ο Άλλος' είχε βγει τις μέρες που είχαμε εδώ την έκθεση βιβλίου στην παραλία. Ήρθε ένα δυνατό μπουρίνι την πρώτη μέρα και το μόνο βιβλίο που πήρε στη θάλασσα με όλα του τα αντίτυπα ήταν το δικό μου! Είχα χαρεί παράλογα πολύ όταν μου το είχε πει ο εκδότης τότε.
    Καλό σας ταξίδι και να προσέχετε!
    Να περάσετε πολύ όμορφα και να μοιραστούμε με το καλό τις εμπειρίες σας!

    ReplyDelete
  62. Καλημέρα Σοτ!
    Θα περιμένω τις σκέψεις σου και μετά την ανάγνωση... Και ελπίζω να πας κι εσύ λίγο να ξεκουραστείς! Άντε, φτάνει τόση δουλειά βρε, παράτα τους όλους και φύγε!

    ReplyDelete
  63. Βικούλι μου καλό εγώ σ' ευχαριστώ για την ευχή σου και χαίρομαι, χαίρομαι που το ζεις έτσι! Χαίρομαι ντε!
    Βοήθειά μας ο γλυκύτατος, ο φετεινός μου φίλος άγιος Παντελέημονας, που μόνο αυτός κι εγώ ξέρουμε τι χειμώνα περάσαμε μαζί, μέσα από τι χαράδρες περάσαμε παρέα και πόσο με φύλαξε και με κράτησε να μη χαθώ στα σκοτάδια τους...
    Φιλιά! Χόρευε!

    ReplyDelete
  64. Ναι είναι η σειρά μας τώρα να μιλήσουμε γι αυτό.
    Τον Αύγουστο θα ξεφύγω λίγο αλλά κι εδώ σα νά μαστε σε διακοπές είναι :)

    ReplyDelete
  65. Καλή διαδρομή Βασιλική. Μόλις κατεβω στο κεντρο θα περασω από τα στέκια να το αγοράσω, να σε διαβάσω γιατί ξερω ότι το αξίζεις.
    φιλια
    ριτς

    ReplyDelete
  66. καλό δρόμο και ταξίδια στις δημιουργίες σου- τα φτερά σου να παίρνουν ζωή και ανάσες και μέσα απο τις σελίδες των βιβλίων σου.
    ευχές χρωματιστές απο καρδιάς!

    (και να ξεκουράζεσαι :-))

    ReplyDelete
  67. Πανέμορφο.
    Κλώνος σου είναι.
    Ίδια εσύ ολοζώντανη.

    ReplyDelete
  68. Ευχαριστώ Σοτ και χαίρομαι που το διάβασες και με αναγνωριζεις και μάλιστα ολοζώντανη!
    Μεγάλο ευχαριστώ και καλό καλό βράδυ!

    ReplyDelete
  69. Καλώς ήρθες Ριτς και τιμή μου να πάρεις το βιβλίο και να το διαβάσεις. Να είσαι πολύ πολύ καλά! Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  70. Ερμία μου, Ερμία μου, πού είσαι καλή μου; Σ' ευχαριστώ και ξεκουράζομαι δόξα τω Θεώ, ούτε τον υπολογιστή δεν ανοίγω πια παρά μια φορά στις τρεις μέρες. Ησυχάζω, σιωπώ, διαβάζω και κοιμάμαι, δόξα δόξα δόξα τω ΘΕώ! Πολλά φιλιά βρε, και καλή ξεκούραση και σ' εσένα και να περάσεις όπως αγαπάς και με όποιους αγαπάς!

    ReplyDelete
  71. Τώρα σας χαιρετώ πανευτυχής διότι σήμερα έχω γενέθλια και μάλιστα κλείνω τα 40! Πάω να το γιορτάσω!
    Δεν φανταζόμουν ποτέ πως θα μου αρέσει αυτή η ηλικία και όμως μου αρέσει πάρα πολύ!!!

    Να είστε όλοι πολύ καλά και έχετε την αγάπη μου!

    ReplyDelete
  72. Να είσαι καλά και για πολλά πολλά χρόνια μαζί με άλλες χαρές να γιορτάζεις επιτυχίες σαν τις φετινές.

    ReplyDelete
  73. Βασιλική μου, μόλις σήμερα τα ξημερώματα έπιασα στα χέρια μου το βιβλίο και σε λίγο θα το αρχίσω...
    δε ξέρω γιατί,πάντως νιώθω μια αγωνία, ίσως γιατί αυτό το βιβλίο είναι όλες οι εμπειρίες και οι εντυπώσεις, ή καλύτερα όσες περισσότερες γίνεται, μιας 40χρονης ζωής και πρέπει, νομίζω, να σταθώ με το ανάλογο δέος μπροστά της...

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΑΑΑΑΑΑΑ!!!!

    ReplyDelete
  74. Σ' ευχαριστώ Σοτ για τις ευχές όπως και για τα τόσο όμορφα λόγια που έγραψες για το βιβλίο στο μπλογκ σου!

    ReplyDelete
  75. Θρασυβουλάκο μου έφτασε κιόλας το βιβλίο; Θα περιμένω με ανυπομονησία την κριτική της νεολαίας, λοιπόν!
    Και τον φόβο τον καταλαβαίνω πολύ καλά και τον συμμερίζομαι απολύτως!
    Άλλες κι άλλες ακόμα το κοιτούν...
    Φιλιά βρε μικρέ και τριανταφυλλένιε!

    ReplyDelete
  76. Xρονια πολλα!!!!! :))
    Οτι επιθυμεις..Υγεια και αγαπη πάντα!
    Διαβάζω το βιβλιο σου αυτη τη περίοδο.., τα σχολια ομως στο τελος.. :)

    ΑΝ και δε κρατιεμαι να μη σου γραψω οτι ξεχωρίζω και μου αρεσε παρα πολυ το κειμενο που περιγραφεις με το πως αισθανθηκες απεναντι στη Γκερνικα στην Ισπανια.. Ονειρο μου να τη δω..και νομιζω οτι με πηρες μαζι σου.. στη περιγραφη για το πως ενιωσες.. Ειμαι σχεδον στη μεση του βιβλιου, οποτε δεν επιτρεπεται να γραψω περισσότερα!! Μελλοντικά πάλι, φιλιά Βασιλική! :)

    ReplyDelete
  77. Δεν το ήξερα!

    Χρόνια πολλά γεμάτα έμπνευση.
    Χρόνια καλά γεμάτα ευδαιμονία...

    Τα γενέθλιά σου δίπλα δίπλα με του φίλου σου Αρη.

    Να σας χαιρόμαστε και τους δυό.

    Καλη ξεκούραση, καλό μήνα, καλά να περνάς πάντα.

    ReplyDelete
  78. Να είσαι καλά.
    Καλό μήνα

    ReplyDelete
  79. Ευχαριστώ πάρα πολύ για τις ευχές σας! Να είμαστε γεροί να γιορτάζουμε όλοι για πολλά χρόνια ακόμα τα γενέθλιά μας!


    Αν έβαλα να παίζει στο μπλογκάκι το
    "To know him is to love him" της Amy winehouse δεν είναι μόνο γιατί τον τελευταίο καιρό είναι το αγαπημένο μου τραγούδι για δύο λόγους, αλλά κυρίως είναι γιατί αυτό το εξαιρετικά ταλαντούχο πλάσμα των μόλις 24 ετών ενώ μπήκε σε κέντρο απεξάρτησης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο παρουσιάζοντας προβλήματα με την καρδιά της.

    Ε, να, όποιος θέλει να το θυμάται πότε πότε και να εύχεται...

    Καλό βράδυ σε όλους, όλες και καλή μας Κυριακή αδέρφια!

    ReplyDelete
  80. @βασιλική μου διαβάζω το βιβλίο σου στις διακοπές μου στην κρήτη γι αυτό και πάει και λίγο αργά...σε λίγο τελειώνει και θα σου πώ τότε το πόσο πολύ μου άρεσε... ένα έχω να σου πω μέχρι τώρα ότι όσο έχω διαβάσει είναι καταπληκτικό.....τα λέμε αργότερα....
    φιλιά!!!

    ReplyDelete
  81. Ακριβώς αυτά τα ερωτήματα βασανίζουν και μένα τον τελευταίο καιρό. Όταν ξαφνικά βρίσκεσαι πρόσωπο με πρόσωπο με μια δοκιμασία που δε ξέρεις ποια θα είναι η πορεία και η τελική έκβασή της, κάνεις έναν εσωτερικό απολογισμό και έρχεσαι αντιμέτωπος με τη ζωή και το θάνατο. Κι αυτή είναι μια έντονα εσωτερική, μυστική διεργασία που έχει ανάγκη να βγει και παραέξω και να έρθει σε κοινωνία και με τους άλλους! Ανυπομονώ να το διαβάσω. Είμαι σίγουρος πως θα με αγγίξει πολύ. Καλό μας καλοκαιράκι (ακόμη) και μια ευχή ... ν=στη ψυχή μας μέσα να παραμένει πα΄ντα καλοκαιράκι. Νάσαι καλά, ψυχή μου!

    ReplyDelete
  82. Θρασυβουλάκο μου γλυκιέ, καλό σου διάβασμα και να είσαι πολύ πολύ καλά!
    Συγνώμη που άργησα τόσο να απαντήσω, αλλά καλοκαιράκι είναι αυτό και βέβαια είμαι αλλού...

    ReplyDelete
  83. Σα μου αγαπημένε, με αφορμή αυτά που μου γράφεις, θα σου πω κάτι που συχνά σκέφτομαι για να πάρω θάρρος.
    Όταν ρώτησαν την Ζωή Καρέλλη προς το τέλος της ζωής της κοντά στα ενενήντα πια, αν έπαιρνε τη ζωή της απ' την αρχή τι θα ευχόταν να είχε, απάντησε:
    Περισσότερες δοκιμασίες...
    Δεν είναι εύκολο καθόλου, μα μέσα από αυτές γινόμαστε άνθρωποι μάλλον και όχι επειδή γεννηθήκαμε τέτοιοι... Καλή δύναμη φίλε μου! Και θάρρος!

    ReplyDelete
  84. Για δυο μέρες στο ωραίο το σπιτάκι πάλι και μετά άλλη μια βόλτα για να επιστρέψουμε με το καλό αναλαμβάνοντας όλα όσα δεν εγκαταλείψαμε...

    ReplyDelete
  85. Με πήρες απ'το χέρι και με περιπλάνησες σε έναν δαιδαλώδη λαβύρινθο. Σ'αυτόν τον λαβύρινθο κάθε φορά που πας να στρίψεις σε άλλον ένα απ'τα αδιέξοδα δρομάκια του, προβάλεται η εικόνα σου σαν σε καθρέφτη, προβάλεται ο ελλατωματικός-χαρισματικός άνθρωπος. Μόνο ένας δρόμος όμως στον λαβύρινθο οδηγεί στο τέρμα, στο φως..Κι αυτός διαβαίνεις κάνοντας στάσεις κάθε τόσο, στηρίζεις το κουρασμένο σώμα στα ανακουφιστικά του τοιχώματα γιατί δεν είναι εύκολη η διαδρομή αυτή.. Έφτασες στο τέλος του λαβυρίνθου, ή για την ακρίβεια έφτασες στο τέλος πολλών μικρών λαβυρίνθων, κομμάτια του μεγάλου του κόκκινου λαβύρινθου, του λαβύρινθου της Ζωής...
    Σ'ευχαριστώ γι'αυτή τη περιπλάνηση, μου χάρισε πολλά..
    Αυτό το βιβλίο αν και είναι το πρώτο σου θα μπορούσε να 'ναι και το τελευταίο σου...
    Φιλιά!! και ανυπομονώ να συναντηθούμε!

    ReplyDelete
  86. Θρασύβουλέ μου, δεν έχω λόγια να σ' ευχαριστήσω γι' αυτό το τόσο βαθύ και ουσιαστικό σου σχόλιο... Σε περιμένουμε...

    ReplyDelete
  87. Βασούλα μας, συγχαρητήρια!
    Λέω Βασούλα μας, γιατί σε ξέρουμε από παιδί μέχρι που βρεθήκαμε κάποια στιγμή συμφοιτήτριες στο Παιδαγωγικό. Πάντα ήσουν ξεχωριστή, τώρα όμως φαντάζεις στα μάτια μας μοναδική.
    Μοναδική γιατί λες φωναχτά, όσα τόσο καιρό ενδόμυχα μας βασανίζουν. Διαβάζεις τις σκέψεις μας. Μας ακτινογραφείς. Ή μάλλον καλύτερα μας περνάς από "μαγνητική".

    Το καινούριο σου βιβλίο "σε τέμπο κόκκινο", είναι βιβλίο που σίγουρα σε αναγκάζει να το ρουφήξεις μονομιάς. Ο αναγνώστης θα Θέλει μαζί με εσένα, να ξεγυμνωθεί και αυτός. Εύχομαι να 'ναι πάντα παραγωγικό το "ταξίδι" σου

    ReplyDelete
  88. Ευχαριστώ και από δω
    και ανυπομονώ να τα πούμε από κοντά το συντομότερο!

    ReplyDelete
  89. Κόκκινο, γιατί έχει λουστεί με ανθρώπινο αίμα.
    Οι αρτηρίες σκιρτούν και βγάζουν παλμό.
    Έμβιο ον. Υπάρχει ζωή.
    Έτσι μπορώ να ζήσω και εγώ.

    (πόσο μου θυμίσατε το Γ.Ιωάννου μέσα από το φίλτρο της γυναικείας ευαισθησίας!!!)

    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΑΣ!!! Το προτείνω σε όλους :)!!!

    ReplyDelete

Σχόλια