Labels

Friday, June 6, 2008

Η απέραντη ηδονή του ελάχιστου



Ακουμπάς το κεφάλι πάνω στο μάρμαρο. Πίσω του η γούρνα τρέχει νερό καυτό. Μικρές σταγόνες σαν παιδιά αρκουδίζουν πάνω στο πρόσωπό σου. Το σώμα σηκώνεται μέσα στο νερό χωρίς προσπάθεια. Το σχοινί που διαπερνά διαγωνίως την πισίνα το περνάς ακριβώς κάτω από τα γόνατα. Το σώμα έτσι αποκτά μια στάση εμβρυακή. Ανεπαίσθητα αρχίζεις να κουνάς ελαφρά τα πόδια και η μικρή κίνηση της ταλάντωσης παραπέμπει σε κούνια. Κούνια μέσα στο καυτό νερό. μια άγνωστη πραγματικότητα.
Κλείνεις τα μάτια. Είσαι μόνη όπως το επιθύμησες. Εσύ και το νερό. Οι υδρατμοί και το ελάχιστο φως που διαπερνά τους δύο αντικριστούς φεγγίτες. Λίγο λίγο κυοφορούνται τα όνειρα. Και τα όνειρά σου πια είναι λέξεις αιωρούμενες. Μάτια αγαπημένων. Μάτια και λέξεις αφής είναι τα όνειρά σου. Λέξεις που το χέρι του αόρατου γλύπτη έχει σκαλίσει με παράδοξο τρόπο στο ρευστό της ψυχής σου. Μάτια που το βλέμμα τους ζωγράφισε πάνω στο καναβάτσο του δέρματος της ύλης σου ζωγραφιές υδάτινης ακουαρέλλας. Οι εσωτερικοί επώδυνοι σπασμοί που προκαλεί η ταλάντωση του νερού πασχίζουν να ελευθερώσουν τον συσσωρευμένο πόνο, την πίεση, ό,τι δεν μιλήθηκε, δεν αφέθηκε, δεν δόθηκε. Ό,τι πλήγωσε την τρυφερότητα που περίσσια σε διέπει. Ο γλυκύς κυματισμός του νερού μέσα στο οποίο κάνεις κούνια γίνεται ωδίνη ψυχική που σε κάνει να απορείς. Τι θα γεννήσει;
Παραμένεις περισσότερο από είκοσι λεπτά που σε προειδοποίησαν πως αντέχει ένας κανονικός άνθρωπος. Αυτο δεν σε ξαφνιάζει. Παραμένεις ελπίζοντας πως η ζεστή αγκαλιά θα βγάλει από μέσα σου, -όσο κι αν υποφέρεις σ’ αυτόν τον εσωτερικό τοκετό-, όλη την ταραχή του πόνου. Βγαίνεις από την πισίνα και κάθεσαι ακριβώς κάτω από την γούρνα με το τρεχούμενο νερό με λυγισμένο προς τον κορμό το αριστερό πόδι πάνω στο οποίο ακουμπάς το χέρι σου και το κεφάλι σου πάνω του, το δεξί ξαπλωμένο χαλαρά. Γέρνεις το κουρασμένο σου κεφάλι να τρέξει άφθονο το νερό στον αυχένα. Οι ώμοι αναπνέουν ευχάριστα κάτω από το δυνατό καυτό χάδι. Η πλάτη και η μέση με τη σειρά τους ανακουφίζονται.
Ξαναβουτάς στο νερό με παραλυμένο το κορμί. Αρχίζεις να τραγουδάς. Οι πολλαπλές αντηχήσεις μέσα στο λουτρό δημιουργούν χορωδίες που σε συνοδεύουν. Στα ψηλά γυναικείες φωνές, στα μπάσα αντρικές. Είναι ο κύκλος. Ο θόλος του και η ζέστη. Είναι η καρδιά σου που τραγουδά τόσο ελεύθερα για το λίγο, το ελάχιστο της στιγμής που αξιώθηκες. Αυτής της σιωπής που κατακλύζει την γενναία μοναξιά. Την μοναξιά να υπάρχεις ένα με τον κόσμο χωρίς τον κόσμο. Ένα με τις αγάπες μακριά τους. Ένα με τις λέξεις στο λευκό του χαρτιού. Ένα με τον έρωτα χωρίς ερωτικό αντικείμενο. Ένα με τα σώματα ανέγγιχτος. Ένα με το υγρό στερεός. Ένα με το ακύμαντο παλλόμενος. Με τον λόγο σιωπηλός. Ένα.
Όταν θα βγεις έχει περάσει μία ολόκληρη ώρα. Οι πόροι του σώματος και της ψυχής ορθάνοιχτοι ελευθέρωσαν όλη την δύναμη και την αδυναμία σου. Σχεδόν ανύπαρχτος άνθρωπος κάθεσαι σε μια καρέκλα. Εσύ, η πετσέτα που σε τυλίγει και η καρέκλα. Θα μείνετε για αρκετή ώρα οι τρεις σας μέχρι να νιώσεις έτοιμος να ανοίξεις την πόρτα. Η γαλήνη ανοίγει διάπλατα τα δυο της χέρια να υποδεχθεί απ’ την αρχή τις εντάσεις της χαράς και της λύπης που η ζωή αφειδώς προσφέρει.
Η μία ώρα, αυτός ο ελάχιστος χρόνος παραμονής σου στο ιαματικό λουτρό του Λαγκαδά, σου πρόσφερε απέραντη ηδονή. Την ηδονή του να αδειάζεις.
Να είσαι ελεύθερος από τα πράγματα, σου είπε την πρώτη φορά που δοκιμαζόσουν. Και την δεύτερη που η δοκιμασία ήταν πολύ μεγαλύτερη, σου το είπε πάλι ξεκάθαρα. Να είσαι ελεύθερος από τους ανθρώπους. Η εφαρμογή του λόγου σε πράξη γίνεται τη στιγμή που αυτός ειπώνεται. Δεν γίνεται επειδή το προσπαθείς. Μόνο του γίνεται. Δεν γίνεται εκ των υστέρων. Μόλις τον ακούς γίνεται. Ό,τι ήταν να γίνει από μεριάς σου έγινε προτού αυτός ειπωθεί. Όταν όργωνες το έδαφος της ψυχής σου με αλύπητο κόπο. Από τη στιγμή που ο λόγος έπεσε πάνω στο έδαφος που του έπρεπε έγινε κιόλας πράξη. Εσύ θα είσαι πλέον θεατής των καρπών του.

17 comments:

  1. Πολύ ωραίο κείμενο.
    Σώμα και ψυχή και ανάμεσά τους ο λόγος.

    Σε χαιρετώ ξανά σήμερα Βασιλική, σου άφησα σχόλιο στην προηγούμενη ανάρτηση καθώς και σ'αυτό της 25/5.Και τα δύο ήταν καθυστερημένα

    ReplyDelete
  2. Σ' ευχαριστώ πολύ Άστρια!
    Δεν υπάρχει τίποτα καθυστερημένο. Όλα περιμένουν τον χρόνο τους. Σπάνια γράφω σχεδόν αμέσως μετά από μία εμπειρία, αλλά σήμερα δούλεψε με μεγάλη ένταση όλη αυτή η εξαιρετική εμπειρία που γεύτηκα. Χαίρομαι που σου άρεσε το κείμενο.
    Και χαίρομαι ακόμα που ξεκουράστηκα πολύ γιατί αρχίζω τις τελικές διορθώσεις για το μεγάλο μου βιβλίο τώρα και έχει καθαρίσει το μυαλό και η καρδιά και είναι σε κατάσταση ετοιμότητας, δόξα τω Θεώ! Τα λέμε!

    ReplyDelete
  3. Καταπληκτικό, όπως όλες οι γραφές σου. Καλημέρα!!!!!

    ReplyDelete
  4. Αμάν, μη λες καταπληκτικό, γιατί αν είμαι τώρα στο καταπληκτικό μου φαίνεται πως το επόμενο βήμα θα είναι το... πληκτικό!!! Γελάω, καλημερίζω, ευχαριστώ και προχωρώ! Η μέρα σήμερα έχει ένα μικρό ταξιδάκι και χαίρομαι που θα δω στο δρόμο φύση και λίμνες και πιθανόν θα χορέψω και λίγο στο βραδινό γλέντι του γάμου που θα γίνει. Και λίγες μέρες πριν έλεγα, μα πόσο θέλω να χορέψω... Πα πα πα, δεν είναι πια να πω τίποτα...
    Έχει ήλιο!

    ReplyDelete
  5. Με έκανες να ζηλέψω Βασιλική!
    Θέλω κι εγώ ένα τέτοιο! Τι ήτανε αυτό; Spa;
    Όμως, με το κειμενάκι σου είναι σαν να είμασταν κι εμείς εκεί. Μας μετέφερες με την πένα σου στην πισίνα και μας δρόσισαν τα λόγια σου.
    Να είσαι καλά.
    Καλή επιτυχία στο βιβλίο που γράφεις. Όταν τελειώσει, το θέλουμε. Πες μας εκδόσεις, τίτλο κλπ.

    Θα πας και σε γάμο και θα χορέψεις. Τέλεια!
    Καλή σου διασκέδαση, λοιπόν.
    Φιλιά πολλά από Αθήνα!

    ReplyDelete
  6. Είναι ευλογία να μπορεί κάποιος να απολαμβάνει και να χαίρεται με το ελάχιστο αλλά ευλογία είναι και να μπορεί να το μετουσιώσει σ'ενα τόσο όμορφο κείμενο.

    ReplyDelete
  7. όταν τα δάχτυλά σου γράφουν βιώματα της ψυχής σου τότε το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να υποκλιθώ στο μεγαλείο αυτό.
    Πειράζει που δε θέλω να σχολιάσω τίποτα από όσα έγραψες παρά μόνο να διαβάσω ξανά όσα έγραψες..

    Είσαι μοναδικός άνθρωπος...

    Καλό σου απόγευμα... ταξιδεμένο...

    ReplyDelete
  8. μου θυμισες πολιτικη κουζινα..

    "ανοιγουν οι ψυχες σαν τα μυδια μεσα στον ατμο"

    καλό ξημέρωμα!
    καλη αυριανη!

    ReplyDelete
  9. Φλώρα μου χαμογελαστή, καλημέρα και καλή μας εβδομάδα!
    Το βιβλίο βγαίνει σε λίγες μέρες, οπότε πρωτα ο Θεός θα τα γράψουμε όλα. Είμαστε στο δεύτερο χέρι των διορθώσεων, στον σχεδιασμό του εξώφυλλου που ακόμα μας παιδεύει κλπ. Λιβάνης, όπως και τα άλλα και 'ψυχή μου' όπως το μπλογκ.
    Ένας τελευταίος καλπασμός αυτήν την βδομάδα και μετά στάση για ανεφοδιασμό.

    ReplyDelete
  10. Ναι, φίλε μου Σοτ, έτσι είναι, ευλογία μεγάλη αυτά που λες και ακόμα, ευλογία είναι να έχεις κοντά σου φίλους και δικούς σου, όπως καλή ώρα έχουμε κι εδώ.
    Καλή βδομάδα! Τουλούμι η βροχή και μ' αρέσει!

    ReplyDelete
  11. Kalynama μου τίπτα δεν πειράζει. Γράφε ό,τι θεςς. Μα δεν είμαι άνθρωπος, άρα ούτε μοναδικός. Ένα αποδημητικό πουλί είμαι. Κατάλαβες;
    φιλιά! -γιατί και τα πουλιά φιλάνε-

    ReplyDelete
  12. Νηφάλια μέθη μου, αυτό είναι το επόμενο πράγμα που θα κάνω μέσα στο καλοκαίρι και δεν κρατιέμαι. Να γραψω σενάριο για ταινία. Μου λείπουν κάτι λεπτομέρειες όπως σκηνοθέτης, χώρα -την Ελλάδα την έχω αποκλείσει-, και κάτι άλλα ψιλά, αλλά θα το κάνω και μετά όλα θα βρεθούν μόνα τους, το ξέρω αυτό. Για να δούμε και γεροί να είμαστε. Καλημέρα μας!

    ReplyDelete
  13. Μπορει να σε ενδιαφερει
    http://radiopoint.blogspot.com/

    ReplyDelete
  14. Καλημέρα Βασιλική!

    εάν δεν υπήρχαν αυτές οι ευλογημένες στιγμές ο Χρόνος θα ήταν σαν τιμωρία!

    ReplyDelete
  15. Μα εντελώς χαθήκαμε! Μάλλον από κακή φύλαξη!!!...

    Καλή Πεντηκοστή!

    ReplyDelete
  16. Ναι, Ηλιογράφε, ωραία το λες!
    Καλησπέρα -πολύ καθυστερημένη- και καλό τριήμερο!

    ReplyDelete
  17. Χαθήκαμε Π.Κ μου, φαινομενικά! Έτρεξαν πολλά αυτόν τον καιρό, και ακόμα τρέχουν, έμεινε πίσω η μπλογκογραφία ή πιο σωστά την άφησα πίσω γιατί δεν προλάβαινα και τώρα τελειώνω την τελευταία μου δουλειά και μετά θα σας πω 'καλό καλοκαίρι' γιατί πρέπει να ξαναγεμίσουν οι μπαταρίες μας! Άκουσα όμως την δουλειά σου, δεν καταφερα να αφήσω σχόλιο, ήταν πολύ ενδιαφέρον αυτό που κάνατε και εύχομαι καλή συνέχεια και εις άλλα με υγεία!
    Καλή Πεντηκοστή σ' εσένα και σε όλους!

    ReplyDelete

Σχόλια