Labels

Wednesday, June 4, 2008

Ανέβη ο Θεός εν αλαλαγμώ, Κύριος εν φωνή σάλπιγγος

.......................................................................
β΄
Αυτός που έφθασε στη γη, καθώς μόνος γνωρίζει,όταν να φύγει θέλησε, όπως ο Ίδιος ξέρει,πήρεν αυτούς π' αγάπησε και σε βουνό ψηλόκαι μεγαλόπρεπο τους έφερε,για να 'χουνε ψηλά τον νου και τις αισθήσειςκαι να αφήσουν του λοιπού όλα τα τιποτένια.Γι' αυτό και σαν ανέβηκαν στο όρος των ελαιώνπεριτριγύριζαν τον Ευεργέτη,καθώς ο ιερός Λουκάς το ιστορεί.Και άπλωσεν ο Κύριος τα χέρια σαν φτεράκαι σαν αητός εσκέπασε την φωλιά που ζέσταινεκαι λέει στα πουλάκια: "Εγώ σας επροστάτεψααπ' όλα τα κακά. Αγαπήστε Με, λοιπόν, όπως σας αγάπησα.Δεν σας αποχωρίζομαι. Εγώ κοντά σας βρίσκομαικαι μη φοβάστε τίποτα.
γ'Από πάνω σας Εγώ, ω μαθητές μου,ως Θεός και Ποιητής όλου του κόσμουτις παλάμες μου απλώνω, που οι άνομοι ετέντωσανκαι έδεσαν και κάρφωσαν.Λοιπόν, εσείς να σκύψετε κάτω από τα χέρια μουνα νιώσετε και να μάθετε, φίλοι, αυτά που κάνω.Βάζω τα χέρια μου σε σας ωσάν να σας βαφτίζωκαι ευλογώ και στέλνω σαςσοφούς και φωτισμένους.Στο πρόσωπό σας έπαινος και σεβασμός υπάρχεικαι στην ψυχή σας θείον φως, καθώς είναι γραμμένο,πως πλουσιοπάροχα θα δώσω το Πνεύμα μου σε σάςκαι θα μου είσετε αρεστοί,μαθητές και εκλεκτοί, έμπιστοι κι αγαπημένοι.Δεν σας αποχωρίζομαι. Εγώ κοντά σας βρίσκομαικαι μη φοβάστε τίποτα."..........................................................................................ι'Κι αφού είπε στους φίλους αυτά ο Χριστός,κάνει νόημα μετά στους αρχαγγέλους,να ετοιμάσουν για τα άγια βήματά Του δρόμο,που κανένας μέχρι τότε δεν περπάτησε.Μόλις λοιπόν προστάχθηκαν οι πρώτοι των αγγέλων,φώναζαν σ' όλες τις αρχές των ουρανών:"Σηκώστε τις πύλες κι ανοίξτε διάπλατα τις πόρτεςτ' ουρανού τις επίσημες,μιας και ο Κύριος της δόξης καταφθάνει.Στρώστε τις πλάτες, σύγνεφα, για Κείνον που θ' ανέβη.Αιθέρα, να ετοιμασθής γι' Αυτόν που δρόμο μέσααπό σένα θα τραβήξη.Ανοίχτε ουρανοί. Ουρανοί των ουρανών, καλοδεχτήτε Τον,γιατί έρχεται σε σας Αυτός που λέει στους δικούς Του:"Δεν σας αποχωρίζομαι. Εγώ κοντά σας βρίσκομαικαι μη φοβάστε τίποτα."..............................................................................................ιγ΄.....Λοιπόν σαν είδαν οι πιστοί Απόστολοι τα πράγματα,αμέσως κατά τον Δαβίδ με ψαλμωδία είπανε:"Όντως ανέβη ο Θεός μέσα σ' αλαλαγμό,όντως ανέβη ο Κύριος με ήχους των σαλπίγγων."


Ύμνοι Ρωμανού του Μελωδού, απόσοση στα Νέα Ελληνικά Αρχιμανδρίτη Ανανία Κουστένη, εκδ. Αρμός.


9 comments:

  1. Καληνύχτα Κατερίνα μου!
    Το ξέρεις το τραγουδάκι που λέει:
    Την καλησπέρα σου 'φερα, δώσ' μου την καληνύχτα
    εγώ δουλειά δεν είχα εδώ
    μόνο για σένα ήρθα;

    Έτσι λέει το τραγουδάκι κι εγώ λέω με τη σειρά μου, καληνύχτα σ' εσεάνα και σε όλους και βοήθειά μας η Ανάληψη του Κυρίου μας!

    ReplyDelete
  2. O μεγάλος ο καταπληκτικός Ρωμανός ο Μελωδός.
    Σε ευχαριστούμε για την ανάρτηση. Την Καλημέρα μου !!!!

    ReplyDelete
  3. καλό απογευματάκι!

    βοηθεια μας..!

    ReplyDelete
  4. Καλησπέρα πάτερ μου!
    Είναι ασύλληπτος ο Ρωμανός,
    αλλά σπυδαία και η μεταφραστική δεινότητα του παπαΑνανία... για την υπομονή του δε, τι να πει κανείς;
    Τις ευχές τους να έχουμε.

    ReplyDelete
  5. Νηφάλια μέθη μου,
    ναι, βοήθειά μας!
    Ήταν τόσο αστείο αυτό που μου συνέβη χθες το απόγευμα. Είχα λαχτάρα να δω τον μεγάλο μου αδερφό και πέρασα από την εκκλησία του. Φτάνοντας είδα κόσμο, πανηγύρι λαϊκό και αναρωτήθηκα, μα τι γίνεται εδώ πέρα; Μετά έσκασα στα γέλια, γιατί ξαφνικά θυμήθηκα πως ο ναός του είναι της... Αναλήψεως!!!
    Έκαναν παράκληση και μετά είχαν αγρυπνία, κάθισα λίγο γιατί ήταν άλλο το πρόγραμμα, μα πώς γίνεται καμιά φορά και τα πόδια πάνε μόνα τους... εσύ νομίζεις πως πας για κάτι άλλο... ενώ άλλο σε ζητά... ομορφιά!

    ReplyDelete
  6. "Δεν σας αποχωρίζομαι. Εγώ κοντά σας βρίσκομαι
    και μη φοβάστε τίποτα."
    Σ'ευχαριστούμε για την υπενθύμιση,
    πολλές φορές έχουμε νοιώσει αυτή την Παρουσία.

    Φυσάει ένα ελαφρύ αεράκι αυτό το απόγευμα...
    Σε χαιρετώ


    ΥΓ.Έχω αφήσει ένα σχόλιο στην ανάρτησή σου της 25/5 για το Παραμύθι, δεν ξέρω αν τη διάβασες γιατί ήταν στο τέλος των σχολίων.

    ReplyDelete
  7. Κι εδώ φυσάει όμορφα μετά από μια βρόχα απίστευτη και ευεργετική!
    Πάω να δω και στο Παραμύθι τώρα!

    ReplyDelete
  8. ο παπά- Ανανίας Βασιλική μου, εκτός απο μια μορφή των γραμμάτων, είναι και Αγιος με όλη την σημασία της λέξεως. Δε ξέρω εάν τον γνωρίζεις αλλά το πρόσωπο του λάμπει σαν ήλιο και η καρδιά του μοσχοβολά άνοιξη. Και δεν μιλάω μεταφορικά, κυριολεκτώ.....Καλημέρα!!!!!

    ReplyDelete

Σχόλια