Labels

Monday, February 17, 2014

Μέγας Βασίλειος (Γρίτο Μέρος) - Η αποκατάσταση της αδικίας της χήρας




Μία χήρα γυναίκα που ο άρχοντας της Καισάρειας την αδίκησε στα χρήματα, πήγε στον Άγιο να τον παρακαλέσει να του γράψει επιστολή, οπότε ο άγιος έγραψε τα ακόλουθα: “Αυτή η γυναίκα που σου φέρνει το γράμμα μου πιστεύοντας ότι με αγαπάς και δέχεσαι το λόγο μου με παρακάλεσε να σου γράψω να μην την πειράζεις. Αν λοιπόν αυτό είναι αλήθεια δείξ’ το με έργο.” Αφού τα έγραψε αυτά ο Άγιος έδωσε το γράμμα στη γυναίκα κι εκείνη το παρέδωσε στον άρχοντα. Ο άρχοντας αοφύ το διάβασε απάντησε στον Άγιο: “Για την αγάπη σου πάτερ θέλησα να τη συμπαθήσω, αλλά δεν μπόρεσα, διότι χρωστά αυθεντικά χρήματα”. Απάντησε σ’ αυτόν ο Άγιος: “Αν μεν, όπως λες, θέλησες να τη συμπαθήσεις και δε μπόρεσες, το πράγμα έχει καλώς. Αν δεν μπόρεσες και δε θέλησες, να σε φέρει κι εσένα ο Θεός στην τάξη όσων παρακαλούν, ώστε όταν βρεθείς σε ανάγκη να σε συμπαθήσουν να μη μπορέσουν”. Αυτά έγραψε ο Άγιος και τα λόγια του αποδείχθηκαν προφητικά. Γιατί δεν πέρασαν πολλές μέρες και τόσο πολύ οργίσθηκε ο βασιλιάς εναντίον του άρχοντα αυτού, ώστε τον συνέλαβαν ο απεστελμένοι του και αλυσοδεμένο τον οδήγησαν από πόλη σε πόλη κι από χώρα σε χώρα για να πληρώσει για τις αδικίες που είχε κάνει.

Βλέποντας τότε ο δύστυχος ότι επαληθεύθηκε η πρόρρηση του Αγίου τον παρακάλεσε να δεηθεί στον Θεό να τον λυπηθεί ο βασιλιάς. Ο Άγιος τότε, ως συμπαθής και Χριστομίμητος, μόνο με την ευχή ηρέμησε την καρδιά του βασιλιά. Έξι μέρες μετά αφότου παρακάλεσε εκείνος τον Άγιο, ήλθαν γράμματα βασιλικά που τον ελευθέρωναν απ’ την καταδίκη. Παθαίνοντας αυτό ο άρχοντας και βλέποντας, αλλά και γνωρίζοντας από πού ήρθε η τόση καλοσύνη, απέδωσε στη γυνάκα που αδίκησε διπλάσια απ’ αυτά που την είχε αδικήσει. Τον δε Άγιο ευχαρίστησε για την δέηση.



Το κείμενο αποτελεί μία προσπάθειας απόδοσης του κατά πλάτους βίου του Αγίου Βασιλείου στην Νέα Ελληνική  από το πρωτότυπο, όπως αυτό το συναντούμε στο βιβλίο "Ο Μέγας Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας" του Ματθαίου Λαγγή, Επισκόπου Οινόης.


No comments:

Post a Comment

Σχόλια