Labels

Tuesday, January 28, 2014

Πώς έμαθε ελληνικά ο Όσιος Εφραίμ ο Σύρος





Αυτά που ακολουθούν το διάβασα στον εκτενή βίο του Αγίου Βασιλείου πρόσφατα και θα τα διηγηθώ περιληπτικά, εκτός από τις φράσεις των αγίων που θα τις αντιγράψω επακριβώς. Αυτό, διότι σκοπεύω να ανεβάσω κατά μέρη όλο το βίο του Αγίου Βασιλείου. 

Ο Όσιος Εφραίμ, λοιπόν, που ησύχαζε στην έρημο άκουγε για τον Μέγα Βασίλειο που ήταν τότε Αρχιεπίσκοπος Καισάρειας πολλά και θαυμάσια. Έτσι παρακάλεσε μια μέρα τον Θεό να του φανερώσει ποιος ήταν ο Βασίλειος. Τότε είδε μια πύρινη στήλη που ένωσε γη και ουρανό και άκουσε φωνή απ' τον ουρανό που είπε: 
"Εφραίμ, Εφραίμ, σαν αυτή την πύρινη στήλη είναι ο Μέγας Βασίλειος". 
Σηκώθηκε αμέσως και πήγε να τον βρει στην Καισάρεια παίρνοντας μαζί του κι έναν διερμηνέα, διότι ο ίδιος γνώριζε μόνο συριακά. Ήταν Φώτα όταν έφθασαν και ο Άγιος λειτουργούσε σοτν ναό της Μητροπόλεως. Τον είδε ο Εφραίμ με την μεγαλόπρεπη στολή του και με την παρρησία που τον διέκρινε και είπε στον διερμηνέα του: 
"Μάταια κοπιάσαμε αδερφέ, διότι αυτός, αν και βρίσκεται σε τόση δόξα, δεν είναι αυτός που είδα". Το Άγιο Πνεύμα όμως πληροφόρησε τον Βασίλειο για το γεγονός κι εκείνος έστειλε έναν διάκονο να βρει στη δυτική πύλη του ναού τους δύο μοναχούς και να τους πει να έρθουν στο άγιο Βήμα, διότι τους ζητά ο πατέρας τους, ο Αρχιεπίσκοπος. Αφού τους βρήκε ο διάκονος διασχίζοντας τα πλήθη που κατέκλυζαν τον ναό και τους μετέφρε τα λόγια του Βασιλείου, ο Εφραίμ απάντησε: 
"Πλανεύτηκες, αδερφέ, εμείς είμαστε ξένοι και άγνωστοι, πώς λοιπόν μας γνωρίζει ο Αρχιεπίσκοπος;" 
Τα λέει στον Βασίλειο ο διάκονος, τον ξαναστέλνει πίσω ο Βασίλειος για να του πει: 
"Κύριε Εφραίμ, έλα στο Άγιο Βήμα διότι σε καλεί ο Αρχιεπίσκοπος". 
Τότε ο Εφραίμ έβαλε μετάνοια και παραδέχτηκε πως ο άγιος είναι πράγματι στήλη πυρός. Παρακάλεσε μόνο να βρεθούν στο Σκευοφυλάκιο μόνοι τους. Πράγματι μετά τη Λειτουργία βρέθηκαν και κουβέντιασαν πολλή ώρα για πνευματικά ζητήματα. Στο τέλος τον ρώτησε ο Βασίλειος: 
"Πες μου τι άλλο έχεις στην καρδιά σου;" 
κι ο Εφραίμ απάντησε "Μια χάρη ζητώ απ' την Αρχιερωσύνη σου, δούλε του Θεού". 
"Ζήτησέ μου ό,τι επιθυμείς διότι πολλά σου οφείλω για τον κόπο πυ κατέβαλλες για την ταπεινόητητά μου" 
"Γνωρίζω Δέσποτα Άγιε, πως αν παρακαλέσεις για κάτι τον Θεό, στο προσφέρει. Επιθυμώ λοιπόν να παρακαλέσεις να μιλήσω ελληνικά διότι καθόλου δεν γνωρίζω τη γλώσσα" 
Ο Άγιος απάντησε: "Το αίτημά σου είναι πάνω απ' τις δυνάμεις μου, πάτερ Άγιε και της ερήμου καθηγητή, αλλά επειδή το ζήτησες με πίστη ας προσευχηθούμε μαζί στο Θεό και σ' Εκείνον είναι δυνατό να πραγματοποιήσει την επιθυμία σου". 

Όταν μετά από πολλή ώρα τελείωσαν την προσευχή, του είπε ο Βασίλειος: 
"Η χάρις του Αγίου Πνεύματος έστω μετά σου και λάλησον ελληνιστί" 
Και από κείνη τη στιγμή ο Όσιος Εφραίμ άρχισε να μιλά ελληνικά, όπως ο Άγιος Βασίλειος. Λένε μάλισα, πως ο Αρχιεπίσκοος τον χειροτόνησε ιερέα και τον διερμηνέα του διάκονο. Έμειναν κοντά του τρεις μέρες και μετά αναχώρησαν και πάλι στην έρημο.




28/01/14
Οσίου Εφραίμ του Σύρου




No comments:

Post a Comment

Σχόλια