Labels

Sunday, January 26, 2014

Ο Ιησούς Χριστός, το κάτι άλλο στη ζωή μας / Αρχιμανδρίτη Ανανία Κουστένη



"Δεκάτη πέμπτη Κυριακή του Λουκά σήμερα, αγαπητοί αδελφοί, η Κυριακή του Ζακχαίου. Το άγιο Ευαγγέλιο (κεφ. Ιθ΄, 1-10) αναφέρεται στη μεταστροφή του αρχιτελώνη και πλουσίου Ζακχαίου. Κι εδώ φαίνεται η μεγάλη δύναμη της χάριτος του Χριστού μας, που μπορεί να αλλάξει και να μεταβάλλει τις πιο πωρωμενες και δύσκολες ψυχές σ’ αυτή την πλάση.

Πήγαινε ο Χριστός μας στην Ιερουσαλήμ για να πάθει. Και πέρασε από την Ιεριχώ να βρει τον Ζακχαίο. Ο Ζακχαίος είχε κουραστεί με τη μεγάλη θέση που κατείχε, με τα αγαθά του και τα υπόλοιπα, και ζητούσε επίμονα το κάτι άλλο. Παράξενη η ανθρώπινη ψυχή, είναι φτιαγμένη όμως απ’ τον Θεό και ζητάει Εκείνον. Είχε μάθει για τον Ιησού και η καρδιά του καιγόταν να Τον δει, να Τον συναντήσει, να Τον ακούσει, να γεμίσει με την παρουσία και την ευχή Του. Και σαν άκουσε πως ήρθε στην Ιεριχώ ο Ιησούς, τα άφησε όλα και έτρεξε να Τον βρει. Μα ήταν κόσμος, κι αυτός ήταν κοντός, με μεγάλη όμως ψυχή. Τρέχει μπορστά απ’ τον κόσμο, ανεβαίνει στη συκομμουριά και περιμένει τον Ιησού να περάσει. Κι όταν ο Ιησούς περνούσε, τον κοίταξε, τον ονόμασε και του είπε να κατέβει γρήγορα κάτω. Χαρά εκείνος που τον πρόσεξε! Κι εμείς χαρά έχουμε σαν μας προσέχουν κάποιοι, κι ιδίως ο Ιησούς Χριστός, ο Κύριος. Και έτρεξε και Τον υποδέχτηκε με χαρά στο σπίτι του.

Μόνο τον Χριστό μας έχουμε, που μας δίνει όντως χαρά. Όταν δεν έχουμε Εκείνον, όλα να τα έχουμε, τίποτα δεν έχουμε. Τα είχε και ο Ζακχαίος, αλλά δεν είχε τίποτα. Τώρα που ήρθε ο Ιησούς, τα έχει όλα.

Και κάποιοι γόγγυξαν που πήγε στο σπίτι του αμαρτωλού να μείνει ο Χριστός. Το άκουσε ο Ζακχαίος και στέκεται μπροστά στον Ιησού και στα πληθη και λέει απευθυνόμενος στον Χριστό: “Κύριε, έχουν δίκιο. Υπήρξα παλιανθρωπος, καταχραστής, σκληρός κι απάνθρωπος. Τώρα, λοιπόν, μετανιώνω και αλλάζω με τη δική Σου χάρη και ευχή. Δίνω τα μισά ελεημοσύνη, στους πτωχούς. Κι όποιον αδίκησα, τέσσερις φορές επάνω”.

Και τότε ο Ιησούς ανέλαβε να τον υπερασπιστεί και τους είπε: “Έπρεπε και σ’ αυτόν να έρθω. Κι αυτός γιος Αβραάμ είναι, αφού περίμενε τη σωτηρία με πίστη και υπομονή και υπακοή. Γι’ αυό ένα να ξέρετε: Εγώ ήρθα να ζητήσω και να σώσω το απολωλός. Να σώσω ολες εκείνες τις υπάρξεις που στη ζωή τους, όποιοι κι αν ειναι, όσα κι αν έχουν, ότι κι αν κάνουν, ζητάνε το κάτι άλλο, δηλαδή, τον κάποιον Άλλον: Εμένα, τον Χριστό”.

Μακάρι στη ζωή μας να έρθει και να μας βρει Ιησούς Χριστός, αρκεί εμείς, όπως κι αν ειμαστε, να Τον ζητάμε και να Τον παρακαλούμε. Αυτό θα είναι μεγάλη χαρά για Εκείνον και δική μας σωτηρία." 


Αρχιμανδρίτη Ανανία Κουστένη, Εφημερίδα Πρώτο Θέμα, Κυριακή 16 Ιανουαρίου, Το κήρυγμα της Κυριακής, Άγγιγμα ψυχής



Η Ευαγγελική περικοπή της ημέρας εδώ:
http://aerapatera.wordpress.com/2014/01/26/κυριακή-ιε-λουκά/


Κείμενα Πατέρων της Εκκλησίας:

Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά "Διόρθωση και σωτηρία του αρχιτελώνη Ζακχαίου: 
http://paterikakeimena.blogspot.gr/2012/01/blog-post_5727.html



Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: "Ὁμιλία εἰς τὸν Ζακχαῖον τὸν Τελώνην"








1 comment:

  1. Αυτό που θα πω και στη Νεράιδα Όλγα, έχουμε πάντοτε τον παράγοντα music to my ears.............Σαγαπάμε Βασιλικούλα!!

    ReplyDelete

Σχόλια