Labels

Sunday, May 13, 2012

Πώς επωφελήθηκε η Γερμανία από την ελληνική κρίση









Το ρεπορτάζ της Γερμανικής τηλεόρασης που αποδεικνύει  με ποιους τρόπους επωφελήθηκε η Γερμανία από την ελληνική κρίση, αποφάσισα να το καταγράψω και σε μορφή word, διότι ως “παραδοσιακός” άνθρωπος, δεν αρκούμαι στο βίντεο και εξακολουθώ να πιστεύω πως τα γραπτά μένουν…


Γερμανική κρατική τηλεόραση, πρώτο κανάλι.

- Βοήθεια δισεκατομμυρίων για την Ελλάδα. Πότε θα σταματήσει επιτέλους αυτό; Η αντίδραση είναι κατανοητή. Η Γερμανία δεε θέλει να πληρώνει χρέη άλλων χωρών. Όμως όπως αποκαλύτπει το ρεπορτάζ των Στέφαν Στοόχλικ, Κιμ Όττο και Αντρέα Ορθ, η χώρα μας έχει τελικά επωφεληθεί από την κρίση του ευρώ. Εμείς υπολογίσαμε το πώς και από πού κερδίζουμε. Με αυτό το ρεπορτάζ θέλουμε να διαχωρίσουμε τη θέση μας από τα παραμύθια που μας πλασάρουν για Γερμανούς που πάντα πληρώνουν για τους άλλους.

- Γερμανική Βουλή
Μόλις ψηφίστηκε το νέο πακέτο διασωσης των 130 δις για την Ελλάδα. Υπέρογκο ποσό, γράφουν ,οι εφημερίδες. Το μήνυμα που περνάει είναι ότι οι Γερμανοί στέλνουν συνεχώς χρήματα στην Ελλάδα. Μεγάλο μέρος όμως αυτού του τεράστιου ποσού είναι εγγυήσεις, οι οποίες θα αποπληρωθούν μόνον εάν η Ελλάδα χρεωκοπήσει. Όμως τα πράγματα είναι μάλλον διαφορετικά.
 Τα χρήματα που η Γερμανία έχει πληρώσει μέχρι τώρα είναι ένα ποσό συγκριτικά πολύ μικρότερο. Αυτό το παραδέχεται και η κυβέρνηση. Είναι 15,2 δις ευρώ. Το γνωρίζουν αυτό άραγε τα μέλη της Οικονομικής επιτροπής;

- Πόσα χρήματα τελικά έχουν εισρεύσει στην Ελλάδα;
- 123 δις μήπως;
- Πόσα χρήματα στ’ αλήθεια πήγαν στην Ελλλάδα;
- Ειλικρινά πρέπει να το κοιτάξω πάλι για να σας πω.
- Όμως από τα ταμεία πληρώθηκαν στην πραγματικότητα 15,2 δις.Αληθινά χρήματα που μεταφέρθηκαν από τη Γερμανία στην Ελλάδα είναι μόλις 15, 2 δις.
- Είναι… εεε, καλά. Δε θα πρέπει όμως να ξεχνάτε ότι μαζί με το πραγματικό ρευστό, υπάρχουν και πολλές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, που εμπλέκονται… αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάτε.
- Η αλήθεια είναι ότι η Γερμανία δεν έχει πληρώσει ακόμη πολλά.
Μια ακόμη αλήθεια είναι ότι η Γερμανία έχει επωφεληθεί ιδιαίτερα από την κρίση. Βρισκόμαστε στη Νυρεμβέργη, στην επιχείρηση TenBrink, η οπόια έχει παραγωγή τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία. Από τότε που ξεκίνησε η κρίση επωφελείται πολύ περισσότερο το γερμανικό κομμάτι της επιχείρησης προς μεγάλη χαρά των εργαζομένων
 -Έχουμε πάρα πολλή δουλειά, κάνουμε υπερωρίες, δουλεύουμε Σάββατα. Και φυσικά παίρνουμε αυξήσεις. Εδώ και πολλά χρόνια δεν είχαμε τόση πολλή δουελιά.
- Ο προϊστάμενός του ξέρει πολύ καλά γιατί συμβαίνει αυτό. Τη στιγμή που το ελληνικό εργοστάσιο καταρρέει, εξαιτίας των περικοπών που επιβέλλει η ελληνική κυβέρνηση, το γερμανικό εργοστάσιο ανθεί. Η κρίση πιέζει το ευρώ προς τα κάτω και έτσι τα γερμανικά προϊόντα γίνονται πιο φθηνά στην παγκόσμια αγορά.
 -Έουμε πάρα πολλές παραγγελίες. Ο τζίρος έχει διπλασιαστεί. Από τη στιγμή που έπεσε το ευρώ οι εξαγωγές μας έχουν αυξηθεί. Οι μηχανές μας εξάγονται στο εξωτερικό. Κι αυτό συνδέεται με την κρίση στην Ελλάδα.
 - Εδώ στο Ινστιτούτο Μακροοικονομίας και Αναπτυξιακών ερευνών, ο καθηγητής Γκουστάβ Χορν, μας εξηγεί πώς ένα ανίσχυρο ευρώ βοηθάει τη Γερμανία να αυξήσει τις εξαγωγές της.
-Έχουμε υπολογίσει ότι εξαιτίας της ελληνικής κρίσης, μειώθηκε η αξία του ευρώ. Αποτέλεμσα αυτής της υποτίμησης είναι η αύξηση των γερμανικών εξαγωγών κατά 50 δις. Αυτό μεταφράζεται με 2% του ΑΕΠ… ένα πολύ σημαντικό χρηματικό ποσό δηλαδή.
-Και φυσικά αυτό σημαίνει και περισσότερα κρατικά έσοδα από τους φόρους. Αλλά η Γερμανία δεν κερδίζει μόνο από τις εξαγωγές από την κρίση. Εδώ στην αίθουσα χρηματιστηριακών συναλλαγών της τράπεζας της Βρέμης γνωρίζουν αριθμούς που πολλοί λίγοι γνωρίζουν στη Γερμανία. Ο επικεφαλής αναλυτής Φόλκερ Χέλαμιερ υπολόγισε τα κέρδη από τους τόκους των τελευταίων δύο χρόνων
-  Έχουμε μια σταθερή ανάπτυξη και τα δημοσιονομικά μας πάνε εξίσου καλά. Έτσι το χρήμα ρέει προς τη Γερμανία εξαιτίας της αδυναμίας των άλλων λαών. Το κέρδος μας από τα επιτόκια με συντηρητικούς υπολογισμούς φτάνει τα 45 δις ευρώ. Αν το δει κανείς πιο χαλαρά μπορεί να φτάσει και τα 65 δις ευρώ. Κι αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι το επιτόκιο, που εμείς οι Γερμανοί πληρώνουμε βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
 - Ένα κέρδος από τους τόκους 55 δις ευρώ; Το ξέρουν αυτό στην Οικονομική επιτροπή;
Πόσο νομίζετε ότι έχει επωφεληθεί η Γερμανία που δανείζεται με φθηνό επιτόκιο, από την ελληνική κρίση;
- Αυτοί είναι λογαριασμοί. Αυτά είναι όλα νούμερα. Εδώ υπάρχουν δισεκατομμύρια ποσά.
-  Πόσα υπολογίζετε εσείς ότι έχει κερδίσει η Γερμανία μέχρι στιγμής;
- Πραγματικά δεν είναι ο τομέας μου. Με πιάνετε αδιάβαστη.
-     Όχι, δεν γνωρίζω. Αυτό δεν το ξέρω γιατί πρέπει κανείς να προσέξει τι μέτρα πήραμε εμείς για τόνωση της οικονομίας δύο τρία χρόνια πριν ξεκινήσει η κρίση. Τι ανταλλαγές ομολόγων κάναμε. Δεν μπορώ να απαντήσω στην ερώτησή σας.
-     Αυτοί οι υπολογισμοί του οικονομολόγου της τράπεζας, μου φαίνονται σωστοί, δεν το ξέρω ο ίδιος, αλλά είναι μια αξιόπιστη πηγή.
-     Από την άλλη στην Ελλάδα υπάρχει μόνο λιτότητα. Το ελληνικό τμήμα της επιχείρησης TenBrik το οποίο έχει παραγωγή για την εγχώρια παραγωγή έχει καταρρεύσει. Η διαφορά με το γερμανικό τμήμα δε θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη. Το εργοστάσιο στη Σκύδρα απασχολούσε στο παρελθόν 40 εργάτες, τώρα μόνο 15. Ένας από τους λίγους που έμειναν είναι ο Κώστας Ζίστας, συγκολλητής. Ο Κώστας εργάζεται περισσότερο από πριν και με λιγότερα χρήματα, με τα οποία δεν μπορεί να ζήσει κανείς ούτε στην Ελλάδα.
-     Η ζωή ακριβαίνει όλο και περισσότερο. Από τη δουλειά μου κερδίζω πλέον 500 ευρώ για οκτάωρο. Τόσο πολύ έπεσαν οι μισθοί στην Ελλάδα. Κανένας από τους πελάτες του δεν έχει χρήματα να αγοράσει μηχανήματα και φοβάται για την επιχείρησή του.
- Χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα επενδύσεων για να σταθούμε πάλι στα πόδια μας. Μόνο με λιτότητα δεν καταφέρνουμε τίποτα. Εμείς παράγουμε μηχανήματα τα οποία παρασκευάζουν κονσέρβες για βερίκοκα πχ. Από τη στιγμή που οι άνθρωποι δεν έχουν χρήματα ν’ αγοράσουν ελληνικά φρούτα, τότε τι να μας κάνει η λιτότητα;
-     Μαζί με το εξαιρετικά σκληρό πρόγραμμα λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα, ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης, όπως το σχέδιο Μάρσαλ, είναι απολύτως αναγκαίο, και τα λεφτά υπάρχουν.
-   Ένα σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα είναι κατά τη γνώμη μου αναγκαίο. Και έχουμε τη δυαντότητα καθώς μέχρι στιγμής η Γερμανία είναι η κερδισμένη απ’ την κρίση.
-     Όμως δεν έχει αποφασιστεί ένα πρόγραμμα επενδύσεων, ένα λάθος που η Γερμανία μακροπρόθεσμα θα το πληρώσει πολύ ακριβά.
- Ένα σχέδιο Μάρσαλ έκανε και τη Γερμανία όταν βρισκόταν σε σημείο μηδέν, να σταθεί και πάλι στα πόδια της.














No comments:

Post a Comment

Σχόλια