Labels

Friday, May 15, 2020

Η α ραψωδία της ανέκδοτης Οδύσσειας της Βασιλικής Νευροκοπλή σε ζωντανή μετάδοση από τη σελίδα των εκδόσεων Λιβάνη στο fb το Σάββατο 16/05


Αγαπημένοι μας φίλοι, αύριο Σάββατο 15 Μαϊου και ώρα 12:00 κλείνει ο κύκλος των live μεταδόσεων της Βασιλικής Νευροκοπλή από τη σελίδα μας.
Η Βασιλική επέλεξε για φινάλε, να μας χαρίσει κάτι ανέκδοτο! Θα διαβάσει την Α Ραψωδία από την Οδύσσεια που ετοιμάζει σε εικονογράφηση του Διονύση Θάνου και της Μάγια Τζούριτς και που θα εκδοθεί από τις εκδόσεις μας στους επόμενους μήνες.
Την αφιερώνει με όλη της την αγάπη στον Θοδωρή Ντούμα, έναν σύγχρονο νεαρό Οδυσσέα που καθημερινά καταφέρνει και αλώνει την Τροία της ασθένειάς του!

Περισσότερα για τον Θοδωρή μπορείτε να δείτε στη σελίδα «Τοθαύμα του Θοδωρή» https://www.theodoresmiracle.org


........


Αγαπημένοι μου φίλοι, τα τελευταία τριά χρόνια τα έχω αφιερώσει σε ένα έργο που ποτέ πριν δεν είχα βάλει στο νου μου. Όλα ξεκίνησαν σαν παιχνίδι, όπως συμβαίνει πάντα στην περίπτωσή μου, και όλα έγιναν σοβαρά και απαιτητικά όπως συμβαίνει πάντα σε ένα παιχνίδι. Παιχνίδι με αυστηρούς κανόνες, εγρήγορση, αφοσίωση, προσοχή, επιμέλεια. 
Διαβάζοντας την Οδύσσεια του Ομήρου ονειρεύτηκα να ξανατραγουδηθεί όπως όταν πρωτοειπώθηκε. Γι’ αυτό και επέλεξα να την αποδώσω σε δεκαπεντασύλλαβο με ομοιοκαταληξία. Ο δεκαπεντασύλλαβος είναι η φυσική αναπνοή του Έλληνα. Αν προσέξουμε τι ακούμε και πώς μιλούμε θα διαπιστώσουμε άπειρες φορές πως ο λόγος μας βασίζεται πάνω σ’ αυτή την μουσική φόρμα εντελώς ασυναίσθητα. Να μη μιλήσω για τις παροιμίες και τα τραγούδια μας. Η ομοιοκαταληξία από την άλλη μεριά θα μπορούσε να είναι απλή και εύκολη με το τελευταίο γράμμα των συλλαβών κάθε στίχου. Επέλεξα όμως να ανεβάσω τον πήχυ εκεί που τον έβαλε ο Γκάτσος που έλεγε πως η σοβαρή ομοιοκαταληξία δεν είναι ένα ή δύο γράμματα, αλλά τουλάχιστον πέντε ή έξι. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό το κατάφερα, όχι όμως σε όλες, μη θέλοντας να θυσιάσω κάτι από το νόημα και το πνεύμα του Ομήρου για χάρη της. Μέχρι σήμερα, ειλικρινά δεν ξέρω πόσες διορθώσεις έχω κάνει, δεν μετριούνται. Προσπάθησα όσο μπορούσα να μην αδικήσω το έξοχο αυτό κείμενο που δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο ανθρώπινο έργο. Στο βιβλίο αυτό που θα κυκλοφορήσει σε λίγους μήνες, περιλαμβάνεται όλη η Οδύσσεα, όχι κάποια περίληψη. Είναι όλες οι ραψωδίες λίγο συμπυκνωμένες. Αυτό που κυρίως αφαίρεσα ήταν τα μέρη εκείνα που επαναλαμβάνονται σε άλλα σημεία του έργου. Αύριο, σαν κατακλείδα των ζωντανών μεταδόσεων από τη σελίδα των εκδόσεων Λιβάνη, επέλεξα να σας διαβάσω την α ΄ ραψωδία μιας και οι μέρες που περάσαμε και περνούμε ειναι μια μικρή Οδύσσεια για όλους μας. Μια Οδύσσεια που θα θυμόμαστε όλοι κάποτε με αγάπη και ίσως και με κάποια νοσταλγία γιατί μας μεγάλωσε, μας άνδρωσε, μας ενδυνάμωσε, μας ταξίδεψε στις εσωτερικές μας θάλασσες και στις θάλασσες όσους αγαπούμε. Εύχομαι να το απολαύσετε και θα χαρώ στο τέλος να διαβάσω τα σχόλιά σας. Σάββατο 16 Μαϊου στις 12:00 από τη σελίδα Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη - Livani Publishing Organization







No comments:

Post a Comment

Σχόλια