Labels

Tuesday, February 2, 2016

Η ΥΠΑΠΑΝΤΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ



Σαράντα μέρες μετά τη Γέννηση του Χριστού μας, την κατά σάρκα Γέννησή Του από την Παναγία και εκ Πνεύματος Αγίου, ήλθε η Κυρία Θεοτόκος μαζί με τον Ιωσήφ και το Θείον Βρέφος, στην Ιερουσαλήμ. Για να Σαραντίσουν. Για Σαραντισμόν. Να παρουσιάσουν το Θείο Βρέφος στον Κύριο, και να του το αφιερώσουν. Έτσι όριζε ο Μωσαϊκός νόμος. Και πήγαν και δώρα, τα δώρα των φτωχών, ένα ζευγάρι τρυγόνια και δύο νεοσσούς περιστερών. Οι πλούσιοι πήγαιναν κι έναν αμνό για τη θυσία.


Εκεί στην Ιερουσαλήμ ήταν ένας δίκαιος και ευλαβής άντρας, ο Συμεών. Μεγάλη μορφή και ψυχή. Είχε πάρει από το Άγιο Πνεύμα υπόσχεση πως δεν θα πεθάνει πριν ιδεί τον Χριστό του Κυρίου. Το παιδίον Ιησούς.  Και την ημέρα εκείνη που πήγαν στην αγία πόλη ο Ιωσήφ και η Μαριάμ, που πήγαν το παιδίον, παρακινούμενος απ' το Πνεύμα το Άγιον, ήλθε κι εκείνος εις το ιερό. Στον ναό. Και του πρόσφερε η Κυρία Θεοτόκος τον Ιησούν Χριστόν, που εκείνη στην αγκάλη της κρατούσε, τον αγκαλοφορούμενο Κύριο, και τον έδωσε στην αγκάλη του Συμεών.

Κι έτσι η Παλαιά Διαθήκη παρέδωσε στην Καινή Διαθήκη τον Χριστό.
Ο Νόμος παρέδωσε στη Χάρη.
Η σκιά παρέδωσε στην αλήθεια.
Κι ο χειμώνας παρέδωσε στην άνοιξη.
Στην αιωνία άνοιξη που είναι ο Χριστός μας.
Γι' αυτό και του είπε: "Νυν απολύεις τον δούλον σου, δέσποτα". Τώρα απόλυσέ με. Να πάω στην άλλη ζωή, να πω και στους εκεί ότι ήλθες. Ο πρώτος που πήγε στον Άδη και είπε πως ήλθε ο Λυτρωτής ήταν ο άγιος Συμεών ο Θεοδόχος. Και μετά ο Τίμιος Πρόδρομος, όπως γνωρίζομε. Γι' αυτό και το άγίος Συμεών έχει μεγάλη παρρησία στον Κύριο. Και προανήγγειλε και στην Παναγία το Πάθος και την Ανάσταση του Χριστού μας. Ήταν και προφήτης.  Και ύστερα, την επόμενη μέρα, παρεδόθη στον Χριστό μας. Στον Κύριο. Γιατί ο Χριστός, όταν Τον πήρε ο Συμεών στα χέρια του, τι έκανε; Ενώ ο Συμεών ευλόγησε την Μαριάμ και τον Ιωσήφ, ο Χριστός ευλόγησε τον Συμεών. "Και χείρας του Συμεών" λέει ο άγιος Ρωμανός ο Μελωδός "ευλογήσας ως έπρεπε". Γιατί το "έλαττον", ο Συμεών, "υπό του κρείτονος" που είναι ο Χριστός, "ευλογείται". 
Κι έχει μεγάλη παρρησία ο άγιος Συμεών. Είναι μεγάλη η εορτή της Υπαπαντής. Πολύ μεγάλη. Τρισμεγάλη. Την αγαπούσε και την τιμούσε ιδιαίτερα κι ο μέγας αυτοκράτορ Ιουστινιανός. Κι έκαναν αγρυπνία εκείνη την ημέρα το βράδυ, στον ναό των Βλαχερνών.








Αντιγραφή από το "Χειμερινό Συναξάρι" τόμος Β΄,  Αρχιμανδρίτη Ανανία Κουστένη, εκδ. Ακτή, Λευκωσία 2008.


No comments:

Post a Comment

Σχόλια