Labels

Sunday, December 29, 2013

O εν σπηλαίω γεννηθείς Κύριος μάς φροντίζει πάντοτε - αρχιμανδρίτη Ανανία Κουστένη



Κυριακή μετά τη Χριστού Γέννηση σήμερα, αγαπητοί. Περάσαμε τα άγια και ιερά Χριστούγεννα, γέμισε η ψυχή μας με χαρά, ευφροσύνη και ειρήνη. Η Εκκλησία συνεχίζει ακόμη να ετοιμάζει και να εκμεταλλεύεται πνευματικά αυτή τη μεγάλη εορτή. Γι' αυτό και σήμερα τιμά τους προπάτορες του Χριστού και περισσότερο τους μάρτυρες της Θείας Του Γέννησης.
Πρώτη μάρτυς η Παναγία μας, που γιορτάσαμε την πρώτη δεύτερη των Χριστουγέννων. Και τώρα, μάρτυς μεγάλος ο άγιος Ιωσήφ ο μνήστωρ, ο προστάτης της Παναγίας και διακονητής, καθώς και του Ιησού Χριστού, του Θείου Βρέφους. Εκείνος είδε τόσα, άκουσε τόσα και έγινε μάρτυς τόσων μεγάλων και θαυμαστών. Και είναι αξιόπιστος μάρτυς.
Στη συνέχεια γιορτάζει τον άγιο Δαυίδ, τον προπάτορα του Χριστού και της Παναγίας και προφητάνακτα. Εκείνος χίλια χρόνια πριν, με το Θείο Πνεύμα, προφήτευσε τον ερχομό του Χριστού.
Και τρίτον γιορτάζει τον άγιο Ιάκωβο τον Αδελφόθεο, τον δίκαιο αυτόν άνδρα, ο οποίος και κατά την παράδοση ήταν και στη θεία γέννηση και στη φυγή στην Αίγυπτο, και στη συνέχεια. Και είναι και αυτός αξιόπιστος μάρτυς γιατί η Εκκλησία θέλει να μας παρέχει πάντοτε τη βεβαιότητα και την αξιοπιστία, -και το κάνει.
Το άγιο Ευαγγέλιο, (Ματθαίου, κεφ. β΄, 13-23) αναφέρεται στη φυγή του Ιησού, της μητέρας Του και των υπολοίπων στην Αίγυπτο. Διακόνησαν εκείνοι τον Θείο Λυτρωτή, ευλογήθηκε η χώρα της Αιγύπτου, έκαναν υπακοή ο Ιωσήφ και η Παναγία -υπακοή στον ουρανό κι εμπιστοστύνη στον Θεό. Τα άφησαν όλα στα χεράκια Του και στα ποδαράκια του Θείου Βρέφους και περίμεναν με γαλήνη και υπομονή πάλι το χρησμό του ουρανού για να γυρίσουν από την Αίγυπτο.
Και όταν ο άγγελος Κυρίου είπε στο όνειρο του Ιωσήφ να πάρει το Παιδίον και τη Μητέρα Αυτού, -εκείνος δεν είχε καμία σχέση με αυτό, ήταν προστάτης όπως είπαμε, γιατί πολλοί λένε διάφορα και ανόητα...- κι εκείνος το έκανε, ήρθε στην Παλαιστίνη. Βασίλευε στην Ιουδαία ο Αρχέλαος, ο γιος του Ηρώδη του μεγάλου, κι ήταν κακός. Και φοβήθηκε να πάει στην Ιουδαία. Και επήγε στη Γαλιλαία, όπου βασίλευε ο άλλος γιος του Ηρώδη, ο Ηρώδης Αντίας, ο οποίος ήταν πιο ήπιος.  Κι έμεινε στη Ναζαρέτ. Κι εκεί ο Ιησούς Χριστός ο Κύριος μεγαλωνε μαζί τους και πρόκοβε και στην ηλικία και στη σοφία και στη χάρη. Και πήγε, λοιπόν, στη Ναζαρέτ, για να πραγματοποιηθεί η προφητεία της Παλαιάς Διαθήκης ότι θα ονομαστεί και Ναζωραίος. Όλα τα υπέμεινε αγαπητοί, ο Ιησους Χριστός για τη δική μας αγάπη, για τη δική μας σωτηρία, για το δικό μας μέγα καλό. Πώς και με τι να Τον ευχαριστήσουμε; Ας ανοίγουμε την ψυχή μας σ' Εκείνον κι ας Τον βάλουμε στη ζωή μας τον Κύριον. Και τότε σίγουρα θα είμαστε καλύτερα και εδώ και στην αιώνια ζωή. 
Καλή Πρωτοχρονιά!

Αντιγραφή από την εφημερίδα Πρώτο Θέμα, 29/12/13, Άγγιγμα ψυχής, το κήρυγμα της Κυριακής, Αρχιμανδρίτη Ανανία Κουστένη


Κυριακή μετά του Χριστού Γέννησιν, ευαγγελική περικοπή:
http://aerapatera.wordpress.com/2013/12/29/κυριακή-μετα-την-χριστου-γέννησιν/

No comments:

Post a Comment

Σχόλια