Labels

Sunday, December 22, 2013

Ο Χριστός μάς προσφέρει τη συγνώμη και τη λύτρωση. Ας τις δεχθούμε. - Αρχιμανδρίτη Ανανία Κουστένη




Κυριακή πριν από τη Χριστού Γέννηση είναι η σημερινή, αγαπητοί μου. Η Εκκλησία μας εορτάζει και τιμά όλους τους προπάτορες του Χριστού μας, από τον Αδάμ μέχρι και τον Ιωσήφ τον Μνήστορα και εξαιρέτως τους προφήτες, και κυρίως τον Προφήτη Δανιήλ και τους αγίους Τρεις Παίδας, οι οποίοι εντονότερα προακατήγγειλαν και προεκύρηξαν τη θεία Γέννηση του Χριστού μας.
Σήμερα διαβάζουμε την αρχή του ευαγγελίου του Ματθαίου και μας ομιλεί για την ανθρώπινη καταγωγή του Χριστού από τον Δαβίδ και τον Αβραάμ μέχρι τον Ιωσήφ τον Μνήστορα, τον προστάτη της Παναγίας μας, και κυρίως μέχρι την Θεοτόκο, που καταγόταν από τον Αβραάμ, τον Δαβίδ και τη φυλή του Ιούδα.
Στη συνέχεια, αφού αναφέρει τρεις φορές τις δεκατέσσερις γενιές των Προπατόρων του Κυρίου, ο ιερός Ευαγγελιστής Ματθαίος μας ομιλεί για την υπερφυσική και πρωτοφανή Γέννηση του Ιησού Χριστού. Πριν παραλάβει ο Ιωσήφ την Παναγία ως μνηστή του στο σπίτι του εκείνη εβρέθη έγκυος με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος. Έχουμε δηλαδή, το θείο Ευαγγελισμό Της. Ο Ιωσήφ δεν το εγνώριζε και όταν επληροφορήθη την εγκυμοσύνη, ηθέλησε να Της δώσει μυστικό διαζύγιο και να φύγει για να μην Τη διαπομπεύσει, όπως προέβλεπε ο Νόμος. 
Τον πρόλαβε ο Ουρανός. Άγγελος Κυρίου του είπε πως αυτό που έχει στην κοιλία Της η Παναγία είναι εκ Πνεύματος Αγίου. Ο Ιωσήφ σεβάστηκε, άκουσε τη θεία παραγγελία και παρέλαβε τη μνηστή του στο σπίτι του να συγκατοικήσουνε, χωρίς να υπάρξει καμία απολύτως άλλη συνάφεια. Κι έτσι συνέβη, έλαβε δηλαδή σάρκα και οστά η προφητεία του Ησαϊου, που μιλούσε για την κόρη που θα γεννούσε "παιδίον νέον", τον "Εμμανουήλ" με τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος.

Και όταν εγέννησε η Παναγία μας, ο Ιωσήφ, ως προστάτης και ως νόμιμος μεσίτης απέναντι στο Νόμο του Μωυσή, εκάλεσε το όνομα του Παιδίου "Ιησούς". Και "Ιησούς" σημαίνει Σωτήρ. Ο Ιησούς δηλαδή σώζει το λαό Του, το Νέο Ισραήλ, από τις αμαρτίες αυτών.

Καθώς φτάνουμε στα ιερά Χριστούγεννα, ας εκμεταλλευτούμε και φέτος αυτή την προσφορά της Εκκλησίας. Μας προσφέρει εκείνη τον Χριστό, τον Ιησού, τον Σωτήρα και Λυτρωτή μας.

Καλά Χριστούγεννα!



Αγγίγματα ψυχής, εφημερίδα Πρώτο Θέμα, 22 Δεκεμβρίου 2013, αρχιμανδρίτης Ανανίας Κουστένης



Το Ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας εδώ: http://aerapatera.wordpress.com/2013/12/22/κυριακή-της-προ-χριστού-γεννήσεως/



No comments:

Post a Comment

Σχόλια