Labels

Thursday, April 23, 2009

Η Κωνσταντινούπολη των λαλέδων.



Φόρεμα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της, στο σώμα της, στο άρωμά της.
Η Κωνσταντινούπολη ντύνεται την Άνοιξη με τρόπο τόσο ανεξήγητα ταιριαστό που φτάνει να ταυτίζονται η μία με την άλλη.
Φόρεμα μετενσαρκώνεται σε σώμα. Σώμα εξανεμίζεται σε πολύχρωμες μεταξωτές κλωστές στους αιθέρες των αισθήσεων διασπώντας την ύλη σε στιγμές αστραπές.



Τέτοιες που από  αιώνες η Ιστορία έπαψε να επιτρέπει την εμφάνιση, αποτύπωση και αποδοχή τους, ως μυθικές.



Εκατομμύρια εκατομμυρίων τουλίπες επιδεικνύουν προκλητικά το κάλλος τους στις νησίδες των δρόμων, στα πάρκα, στα ανθοδοχεία των cae, στα πανέρια των πλανόδιων πραματευτών. 
Αναρίθμητα χρώματα λαλέδων αναγκάζουν τον περαστικό σε προσευχή 
ή -το λιγότερο- σε προσοχή.



Από το πλέον εκκεντρικό κίτρινο που και ο ήλιος θα εποφθαλμιούσε, το βαθυκόκκινο ανταγωνιστικο σχεδόν του αίματος και το άλλο το αλαζονικό στη φωτεινότητά του της φωτιάς, μαβί της ταραγμένης θάλασσας και λιλά πένθιμο των μεγαλοβδιομαδιάτικων ιερατικών αμφίων, μέχρι της απελπισίας το ακέραιο μαύρο που βυθισμένο στα τόσα άλλα χρώματα χάνει ολοσχερώς την παντοδυναμία του.



Σε σχηματισμούς ελικοειδείς φιδίσιους, σπειροειδείς κυκλωτικούς και φύλαυτους μέχρι ελεύθερους και παντελώς ανέμελους και αδιάφορους για τη γεωμετρία.



Μονόχρωμες ασκητικές λωρίδες γονυπετείς, δίχρωμες σε κραυγαλέες χρωματικές αντιθέσεις ή σε υπόκωφες διαβαθμίσεις του ίδιου χρώματος, έως πολύχρωμες που ξέφρενα αποτινάζοντας τους αναγκαίους, κατ' άλλους, ζυγούς των κανόνων της αρμονίας, αφυπνίζουν τα ερωτικά σισθήματα από την χειμερία τους νάρκη.



Η Άνοιξη είναι η εποχή της Πόλης. Το ξέρουν και οι δύο. Το γνωρίζουν και οι κάτοικοί της και οι εφήμεροι περαστικοί. Καλύτερα απ' όλους το νιώθουν οι 'ράφτες' της δεύτερης. Αυτοί που στην κυριολεξία της γλώσσας καλούνται: γεωπόνοι, γεωργοί και κηπουροί, και που αναλαμβάνουν να μεταφράσουν την εξαίσια εποχή σε ένδυμα απο τουλίπες όλων των ειδών και των χρωμάτων για να 'ντύσουν' την Βασιλεύουσα.



Σαρανταπέντε χιλιόμετρα δυτικά της Πόλεως, η Τσατάλτσα, διατηρεί το αποκλειστικό προνόμιο καλλιέργειας της τουλίπας. Όλοι κάτοικοί της ζουν από την καλλιέργεια αυτού του μοναδικού άνθους που στα τουρκικά ονομάζεται lales.



Αυτοί είναι οι μυθοπλάστες. Οι παραμυθάδες. Αυτοί κατασκευάζουν με επιμέλεια και περισσή φροντίδα τους βολβούς της μυθικής εικόνας της Πόλης την Άνοιξη και μας παρηγορούν σαν καλοί εργάτες της ελπίδας, της χαράς και του κάλλους της ζωής που υπόσχεται την Παραδείσια πανδεσία.



8 comments:

  1. Φωτό απο τουρκαλαλέδες... Ωραιότατοι...
    Πάντα μου άρεσαν, και η "εαρινή σύναξη των αγροφυλάκων" απο τις αγαπημένες μου ταινίες...περιμένω να τις δω, ανθισμένες κι εδώ...
    Καλημέρα Βασιλική μου..

    ReplyDelete
  2. Σαν κάποιες από τις ωραιότερες σελίδες του "Τέμπο".
    Πολύ καλή μαγιά για ένα καινούριο.

    ReplyDelete
  3. Artanis, εσύ καταλαβαίνεις από ομορφιά και είσαι χαρά μου! Καλό βραδάκι!

    ReplyDelete
  4. Σοτ, είναι μια διαφορετική απόπειρα γραφής αυτή και είναι εντελώς δοκιμή. Νομίζω πως Τέμπο δεν θα ξαναγράψω, έτσι νομίζω... μια φορά γράφονται αυτά... Το καταλαβαίνω βέβαια ότι σου θυμίζει αντίστοιχες σελίδες. Τώρα σειρά έχουν πολύ διαφορετικά κείμενα που περιμένουν την δουλειά τους, επέκταση, διόρθωση και θα φανεί τι άλλο...
    Καλό βραδάκι!

    ReplyDelete
  5. Την επιθύμησα την πόλη, η μάλλον μ΄εκανες να την επιθυμήσω γιατί συνήθως δεν είναι στις προτεραιότητές μου! Και τι ωραίες φωτογραφίες! Καρφωμένη στα λουλούδια η ματιά σου, ε; Με τι φωτογραφίζεις; Εννοώ με τηλέφωνο ή με φωτογραφική μηχανή; Και τι είναι αυτή η μουσική που ακούγεται; Και τι είναι αυτό που το λένε αγάπη; Τι είναι αυτό; Τι είναι αυτό; (Ποτέ, ποτέ κανένα στόμα,δεν τόβρε και δεν τόπε ακόμα!)........

    ReplyDelete
  6. Άντε καλά, μετά το Παρίσι θα πάμε Πόλη μαζί!
    Όλες οι φωτογραφίες είναι από το ιντερνετ, δεν φωτογραφίζω πια καθόλου, προτιμώ να το κάνω με τα σωθικά μου παρά με μηχανήματα!
    Και η μουσική είναι το θέμα του παραμυθιού της μουσικής, αυτό έπρεπε να το ξέρεις απέξω!
    Όσο για την αγάπη, αφού κανένα στόμα δεν το βρε ακόμα, ας μην κάνω άλλη μια καινοτομία στην Ιστορία του πλανήτη!

    ReplyDelete
  7. Υπέροχες!!Ολες υπέροχες..Οι εικόνες αλήθεια είναι από την Πόλη;

    ReplyDelete
  8. Κάποιες εικόνες είναι από την Πόλη, άλλες από την Χίο και άλλες νομίζω από την Ολλανδία, όλες από το ίντερνετ όμως. Καλό βραδάκι και καλή βδομάδα!

    ReplyDelete

Σχόλια