Labels

Sunday, May 25, 2008

Το Παραμύθι της Μουσικής κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.




"Το Παραμύθι της Μουσικής θα μπορούσε να είναι μια αληθινή ιστορία που να αφορά κάθε τέχνη. Αν στεγάζεται κάτω από την σκέπη του παραμυθιτικού λόγου είναι γιατί αυτή είναι φτιαγμένη από ουρανό που επιτρέπει ανεμπόδιστα το φως του να διεισδύσει στην καρδιά του ανθρώπου.Αν αφορά τη μουσική και όχι κάποια άλλη τέχνη, δεν είναι μόνο γιατί αυτή υπακούει στους ρυθμούς της ανθρώπινης καρδιάς, αλλά και γιατί στο παρελθόν η μουσική αποτέλεσε ισχυρή ενοποιητική δύναμη ανθρώπων, πολιτισμών, κόσμων ολόκληρων.
Ο μύθος αποτελείται από μια διαδοχική σειρά ανατροπών που οδηγούν διαρκώς σε νέες συνθήκες ανοίγοντας λίγο λίγο το δρόμο προς το παράδοξο και ακατανόητο μυστήριο της ύπαρξης, ταυτόσημο της ουσίας της, δηλαδή της αγάπης.
Η παραίτηση από την αψεγάδιαστη τελειότητα παράλληλα με την αποδοχή της ανθρώπινης αδυναμίας θα φέρει στον κόσμο την Θεοδώρα από τους μέχρι τότε άτεκνους ηλικιωμένους γονείς της.
Η αποδοχή της τυφλότητας από την ίδια την Θεοδώρα θα αναπτύξει τα άλλα της χαρίσματα σε τόσο αξιοθαύμαστο βαθμό ώστε η αδυναμία της να μεταποιηθεί σε φωτεινή δύναμη που θα την κάνει σοφή.
Η αναπτυγμένη της ακοή που την οδηγεί στην στενή σχέση της με την μουσική θα δημιουργήσει μέσα της την ταύτιση: μουσική-έρωτας-γάμος, με αποτέλεσμα να ζητά να παντρεφτεί μουσικό όταν έρχεται η ώρα του γάμου.
Η γνωριμία της με τις μουσικές ποικιλλίες της Μεσογείου, -καθώς περνούν ως υποψήφιοι γαμπροί οι μουσικοί-, αναδεικνύει την διαφορετικότητα των ανθρώπων, των μουσικών, των πολιτισμών.
Η γνώση όμως δυσχεραίνει την επιλογή που αφορούσε μέχρι τότε λογικά σχήματα. Σχήματα που θα καταρρεύσουν μπροστά στο αίσθημα της αγάπης που ξυπνά ένα τραγούδι που ακούει η ενήλικη Θεοδώρα μια νύχτα από τον παιδικό της φίλο τον Αλέξιο.
Η παιδική αγάπη ενηλικιώνεται και η επιλογή γίνεται καρδιακά.
Όταν αναχωρούν οι μουσικοί για τις πατρίδες τους αφήνουν δώρο στο ζευγάρι τα μουσικά τους όργανα και παίρνουν μαζί τους το μεγάλο δώρο που τους έκανε η αρχοντοπούλα, τη σοφία της: "...πως από μόνη της η μουσική, όπως ίσως κάθε τέχνη, δεν είναι αρκετή για να κερδίσεις μια καρδιά αν δεν την αγαπάς αληθινά..."
Έτσι, ο μουσικός διάλογος μέσα στο παραμύθι, -η οικείωση του ξένου δηλαδή-, είναι αυτός που οδηγεί αφενός στην κατανόηση των πολιτισμών των γειτονικών λαών, αλλά και στην αυτογνωσία της δικής μας πολιτιστικής ταυτότητας και εν τέλει... της καρδιάς μας."

(Από την Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Τετάρτη 21 Μαϊου στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού με αφορμή την ομώνυμη παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών).

29 comments:

  1. Καλημέρα και καλή εβδομάδα! : ))Θα περιμένω να το δω πως και πως αοπό την ΕΡΤ! : ))

    ReplyDelete
  2. Από τα αρχαία χρόνια οι μύθοι και τα παραμύθια για τους μικρούς και το θέατρο για τους μεγάλους ήταν βασικοί μοχλοί για την ηθική παίδευση και ανέλιξη των ανθρώπων. "Το Παραμύθι της Μουσικής" καταφέρνει με άξονα τη μουσική, που είναι ολοζώντανη στ' αυτιά του αναγνώστη, ακόμα κι αν δεν έχει δει την παράσταση, να προσφέρει ένα μεγάλο μπουκέτο από ηθικά διδάγματα για όλους ανεξαρτήτως ηλικίας. Ένα αληθινά πολύτιμο δώρο.

    ReplyDelete
  3. Βασιλική μου έχω περάσει ενα απο τα δυσκολώτερα δίμηνα της ζωής μου. Μη βλέπεις που δεν γκρινιάζω και δεν σας φορτώνω τα βάρη μου, η κραδούλα μου το ξέρει. Λυπάμαι ειλικρινά που έχασα το "Παραμύθι της Μουσικής" αλλά πραγματικά νοιώθω πένθος και δεν έχω αντοχή για καμμία "δημόσια εκδήλωση". Ελπίζω μετα την κηδεία, την Τετάρτη, να κλεισει αυτός ο κύκλος. Ακόμα και ψυχοσωματικά τάπαιξα την Παρασκευή τα χαράματα με πυρετούς και ρίγη, βήχα, συνάχι, οτι θέλεις. Ευχομαι στο "Παραμύθι της Μουσικής" να παίζεται και να ξαναπαίζεται παντού και πάντα για να το δούμε και να το "μοιραστούμε όλοι". Είμαι με αντιγριππικά χάπια, βιταμίνες και αντιβιοτικά. Πάω για ύπνο. Η προσμονη του τελευταίου αντίο της Τετάρτης μ΄εχει κυριολεκτικά εξοντώσει. Είναι πάνω απο μια βδομάδα νεκρός αλλά οι διαδικασίες μεταφοράς του ηταν πολύπλοκες και ψυχοφθόρες. Προσπάθησε να με καταλάβεις. Με τι μυαλό να πάω σε δημόσια εκδήλωση; Την αγάπη μου και καλό ξημέρωμα. Ο αγιος Ιωάννης ο Ρώσσος αύριο Τρίτη και ο αγιος Ελλάδιος ελπίζω να μας δώσουν ενα χέρι γιατί είναι φανερό οτι κουραστήκαμε και οι δύο..

    ReplyDelete
  4. Καλημέρα Νικόλα μου και όλα καλά!
    Ελπίζω να είναι καλή η λήψη, ο σκηνοθέτης ήταν ένας πανέξυπνος χοντρούλης που κάτι μου λέει πως έκανε καλή δουλειά... Είδωμεν!

    ReplyDelete
  5. Χαίρομαι γι' αυτά που γράφεις Σοτ και μακάρι όλοι όσοι πάρουν και το βιβλίο να το βιώσουν έτσι.
    Τον Σεπτέμβριο με το καλό και πρώτα ο Θεός θα βγει και το cd της παράστασης από το Εν Χορδαίς, οπότε θα έχουμε πια όσοι το θέλουμε και το ηχητικό της ντοκουμέντο. Ας έρθει πρώτα η ηχογράφηση από το Μέγαρο να δούμε πώς ήταν και μετά βλέπουμε.
    Καλή μας ημέρα!

    ReplyDelete
  6. Άρη μου αγαπημένε,
    μη λυπάσαι για τίποτα απ' αυτά!
    Τα είπαμε κι απ' το τηλέφωνο, αλλά σου λέω εδώ τώρα πως η παράσταση θα ταξιδέψει και μπορείς να την δεις κάπου στο εξωτερικό... Θα είσαι επίτιμος προσκεκλημένος μας, στο υπόσχομαι αυτό, για να ιοσφαρήσουμε τις απώλειες...

    Το βιβλίο αφιερώνεται στον τυφλό φίλο μου τον Βσαίλη που σε λίγο παντρεύεται και στον τυφλοκωφάλαλο Πολύκαρπο. Χθες το βράδυ -μέσα στην τρέλα που ζήσαμε- πήγα στην σχολή Τυφλών και το χάρισα στον Πολύκαρπο σε μορφή Μπρέιλ που επίσης εκδόθηκε. Έβαλε το δάχτυλο και διάβαζε μία μία τις σελίδες ώσπου έφτασε στην αφιέρωση. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη στιγμή αυτή. Γελούσε σαν μωρό παιδί κι έπαιρνε ο γέρων το κεφάλι μου και ακουμπούσαμε μέτωπο μέτωπο αγκαλιασμένοι... Δόξα τω Θεώ!

    Αγωνιστήκαμε τόσο παράλληλα οι δυο μας για μια ακόμα φορά, τερματίζοντας σε τόσο διαφορετικά τέρματα αυτή τη φορά...
    Με το καλό να γίνει η κηδεία του αγαπημένου σου ξαδέρφου.
    Όπως ακριβώς το είπες κι εσύ:
    Τώρα έχουμε ακόμα έναν άγγελο στον ουρανό!
    Καλή δύναμη χαρά μου!
    Και καλή αντάμωση όλοι μαζί την μέρα την Λαμπρή της παντοτινής Αναστάσεως!

    ReplyDelete
  7. Βασιλική μου Μπράβο και πάλι Μπράβο.
    Ευχήθηκα κι από κοντά καλή επιτυχία στην προσπάθεια σας αυτή.
    Ήρθε η σειρά του βιβλίου τώρα.
    Καλοτάξιδο να ναι!
    Καλοτάξιδο Βασιλική μου!

    ReplyDelete
  8. Εγώ, πάλι, μόλις χθες διάβασα το παραμύθι σου "Αν τ'αγαπάς ξανάρχονται" και η αίσθηση που μου άφησε? Ένα μεγάλο σοκολατένιο μπισκότο που μόλις βγήκε από το φούρνο και η μυρωδιά του αγκάλιασε το σπίτι...
    και ξέρεις, αφού φας το ένα θέλεις κι άλλο κι άλλο! Έτσι να συνεχίσεις!

    ReplyDelete
  9. Συγχαρητήρια για το παραμύθι. Υπέροχο. Αν και δεν μπόρεσα να το απολαύσω ως έπρεπε λόγω της θέσεως στην οποία βρισκόμουν.

    Φιλιά σε όλους!

    ReplyDelete
  10. Ως συνήθως το ξέχασα πριν να το γράψω.
    Αναμένω ακόμη το βιβλίο...

    :-)

    ReplyDelete
  11. Θα το δείξει η ΕΡΤ; πότε;

    Μακάρι να μου δοθεί βέβαια η ευκαιρία να το δω από κόντα, όποτε...

    Πάντα επιτυχίες γιατί σου αξίζουν!

    Και τα δυό βιβλία τα παιδιά τα διαβάζουν ξανά και ξανά. Θα χαρούν να μάθουν ότι θα βγει σε cd.

    Καλό απόγευμα

    ReplyDelete
  12. Βασιλικούλα, χάρηκα πολύ με τη χαρά σου, που γεμίζει τα δικά μου κενά, κάπως. Χάρηκα που όλα τελικά πήγανε τόσο καλά, που είδα το όνομά σου σε τόσες εφημερίδες και άλλες τόσες ιστοσελίδες.

    Εις ανώτερα, μα πάντα να στοχεύουμε στην αγάπη.

    ReplyDelete
  13. Βασιλική Καλημέρα!

    διέγραψε το σχόλιο που βρίσκεται από πάνω μου, μην κάνεις κλικ στο λινκ που έχει, συνήθως έχουν ιό!

    Τώρα, χαίρομαι πολύ για τις επιτυχίες σου, μου φαίνεται όμως ότι όλ΄αυτά (ίσως να κάνω και λάθος) σε έχουν εξαντλήσει, ελπίζω σε καλές διακοπές (για να ανανεωθείς και να γράψεις περισσότερα :)

    ReplyDelete
  14. Βασιλική!!!
    χαίρομαι με τη χαρά σου..
    να σαι πάντα καλά
    από τη Κρήτη με αγάπη!!!

    ReplyDelete
  15. Καλημέρα Βασιλική μου και καλό μήνα!

    Πολύ συγκινημένη με όσα διάβασα.
    Πήγα εκεί, στη στιγμή που έδινες το βιβλίο στον Πολύκαρπο.
    Τι ευλογία Βασιλική, να αξιώνεται κανείς τέτοια χαρά, να χαρίζει και να του χαρίζεται η αγάπη στην πιο αγνή της μορφή!

    Σε φιλώ

    ReplyDelete
  16. Καλημέρα!
    Σ' ευχαριστώ πολύ Πλάγιε Ήχε μου και όλα καλοτάξιδα με ούριο άνεμο!

    ReplyDelete
  17. Κορίτσι με το καναρινί φόρεμα
    πάντα να κελαηδάς εύχομαι και να γεύεσαι τα σοκολατένια μας μπισκότα με χαρά παιδιού! Να είσαι καλά και πολύ σ' ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  18. Dante μου καλέ,
    εγώ είχα μάλλον παραπληροφόρηση πως θα έρθεις να το παραλάβεις με τα χεράκια σου, γιατί είναι αλήθεια πως στους δικούς μου ανθρώπους δεν θέλω να το στείλω ταχυδρομικώς και δεν το έχω στείλει σε κανέναν. Είμαι υπέρ του χειροποίητου, ακόμα και στην παράδοση ενός βιβλίου! Για έλα καμιά βόλτα, λοιπόν, άντε! Σε περιμένουμε με ανοιχτές αγκάλες!

    ReplyDelete
  19. Αλεξάνδρα μου καλημέρα!
    Αναμένουμε ακόμα την ημερομηνία από την ΕΡΤ.
    Χαίρομαι όμως πάρα πολύ που τα βιβλία αρέσουν τόσο στα παιδιά, γιατί αυτός είναι όλος ο στόχος.
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  20. Γιώργο μου καλέ,
    σου έστειλα την πρώτη μέρα των εξετάσεων ένα μήνυμα στο κινητό που μετά από πολλές μέρες μου γύρισε πίσω. Ευχές ήταν και ελπίζω πως όλα πήγαν καλά. Αν θέλεις στείλε μου μέηλ να μου πεις λεπτομέρειες.
    Η αγάπη κινητήριος δύναμη και στόχος μαζί! Φιλιά!

    ReplyDelete
  21. Ηλιογραφάκο μου, έκανα την υπακοή μου και διέγραψα το άνωθέν σου σχόλιο και σ' ευχαριστώ!
    Πώς να αρνηθώ πως έχεις δίκιο όσον αφορά την κούραση; Εκεί που νομίζω πως συνήρθα ξαφνικά καταρρέω. Οι μέρες αυτές είναι και η Διεθνής Έκθεση Θεσ/νίκης. Έπρεπε να τρέξω λίγο, πολλές συναντήσεις, ευοίωνα προγράμματα, άνθρωποι που με εκπλήσουν ποικιλλοτρόπως γνωστοί και άγνωστοι, άνθρωποι τρελοί που πια στο πρόσωπό μου βλέπουν τα βραβεία και όχι τα μάτια μου, και πολλά πολλά που μας κάνουν να μαθαίνουμε κάθε μέρα κάτι παραπάνω και να εκτιμούμε ακόμα πιο βαθιά τους γνήσιους και αληθινούς φίλους μας...
    Να τελειώσει με το καλό και η απογευματινή παρουσίαση που έχω εκεί και λίγο λίγο να αποσυρθώ και να ησυχάσω που το έχω όντως μεγάλη ανάγκη.

    ReplyDelete
  22. Σ' ευχαριστώ Περίπλου!
    Να την χαρείς πολύ την Κρήτη τώρα που αυτή η εποχή της πάει τόσο πολύ! Έχω τόσες ωραίες αναμνήσεις από τα Χανιά κι έχω κάνει μερικά από τα σημαντικότερα μαθήματα της ζωής μου με πολύ σπουδαίους δασκάλους εκεί!
    Καλό μήνα, λοιπόν, και καλό καλοκαίρι! Όλα καλά!

    ReplyDelete
  23. Ρωξάνη μου καλημέρα και καλό μήνα!
    Κυριακή του Τυφλού σήμερα και η χαρά που πήρα με τον Πολύκαρπο όπως και με τον Βασίλη δεν την αλλάζω με καμία από τις μεγάλες χαρές αυτού του καιρού! Όλα έχουν την αξία τους και όλα είναι σημαντικά, αλλά η χαρά της ψυχής δεν μετριέται με τίποτα, δεν μπαίνει στο ζύγι! Δόξα τω Θεώ τώρα και πάντα! Σε φιλώ πολύ! Και φιλιά στα παιδούδια τα γλυκά!

    ReplyDelete
  24. Βασιλική μου, σου είχα πει ότι θα επανέλθω (έστω λίγο καθυστερημένα).
    Δεν ήρθα να σε δω γιατί είχα κάποιο πρόβλημα με το γόνατό μου εκείνη την ημέρα και έφυγα αμέσως μετά. Σου λέω πάντως ότι ανέβηκα με δυσκολία τον τελευταίο όροφο του 3ου θεωρείου που δεν είχε ασανσέρ, αλλά με τίποτα δεν ήθελα να χάσω την παράσταση.

    Όπως σου ξαναείπα ήταν υπέροχο. Η μουσική, οι φωνές και οι μουσικοί, τα κουστούμια, ο φωτισμός, η αφήγηση, οι κινήσεις, ο συγχρονισμός, τα slides, .
    Ποιότητα σε όλα, λεπτομέρειες που μιλούσαν, σκηνοθετικές ιδέες (οι ντελάληδες, αυτά τα φαναράκια, το ντύσιμο της νύφης)....Πολύ πολύ δουλειά και έμπνευση.

    Μα πάνω από όλα η ιδέα, το παραμύθι σου που είπε πολλά περισσότερα από τους φλύαρους που προηγήθηκαν για τον σκοπό της διοργάνωσης:Την Νύκτα Διαλόγου.

    Ξεκουράσου τώρα, οι μέρες αυτές είναι γλυκές, να τις απολαύσεις.
    Επιτυχίες θα έρθουν κι άλλες πολλές, να τις περιμένεις.

    Καλό μήνα:))

    ReplyDelete
  25. Κι άλλες χαρές γι αυτό το μήνα αλλά κυρίως πολλές ανάσες.

    ReplyDelete
  26. Ω, ναι, βέβαια το είχα διαβάσει και το δικό σου σχόλιο και του Σοτ.
    Αλλά είπα να κάνω κατευθείαν υπακοή και στους δυο σας χωρίς να βγάλω λέξη κι έτσι ξεκίνησα να ξεκουράζομαι και να ανασαίνω!
    Πολύ σ' ευχαριστώ και μάλιστα που ήρθες άρρωστη κι έκανες τόση προσπάθεια!
    Η δύναμις εν τη ασθενεία τελειούται, λέει... φιλιά και καλό βράδυ!

    ReplyDelete
  27. Πολύ ενδιαφέρον ιστολόγιο. Το ανακάλυψα καθώς έψαχνα στο Google για την ταινία Το Νησί. Το πέρασα στους συνδέσμους μου και θα το παρακολουθώ τακτικά.
    Χάρηκα που σε γνώρισα.

    ReplyDelete
  28. Όταν διάβαζα το συγκεκριμένο βιβλίο ποτέ δεν πίστευα πως μια μέρα θα σχολίαζα στο προσωπικό σου ιστολόγιο. Το παραμύθι σου πολύ με άρεσε!

    ReplyDelete
  29. Άλλαξαν οι καιροί κι αυτό έχει μια γοητεία, όπως και να 'χει. Χαίρομαι που σου άρεσε το παραμυθάκι και που αφήνεις και σχόλια στο ιστολόγιό μου. Καημέρα και καλή βδομάδα αδερφέ!

    ReplyDelete

Σχόλια