Labels

Thursday, June 13, 2013

Κι εγώ που πλήρωνα την ΕΡΤ, χωρίς να έχω τηλεόραση;




Και με ρωτούν οι φίλοι μου: "εσύ γιατί δεν γράφεις τίποτα για την ΕΡΤ;" Μια απλή απάντηση θα ήταν: "επειδή γράφουν  όλοι οι άλλοι." Δεν είναι όμως αυτό. Είναι που ίσως θα ήμουν ο τελευταίος άνθρωπος που θα έγραφε γι' αυτό το θέμα. Ας τους κάνω όμως το χατίρι. Βλέπετε, εγώ έχω αρνηθεί εδώ και 25 χρόνια αυτό το μαύρο κουτί στο σπίτι μου. Δεν το έχω, -όχι έχω και δεν βλέπω. Είτε καλώς, είτε κακώς, είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει, αυτή ήταν μία επιλογή της ζωής μου. Να ψάχνω τις ειδήσεις με άλλους τρόπους, να μην τρώω ό, τι μου σερβίρουν, να μην επιτρέπω να με κακοποιεί η αθλιότητα της ενημέρωσης, η ωμότητα των εικόνων και η κιτσαρία των εκπομπών, αντί να αποχαυνώνομαι βλέποντας πώς ζουν οι άλλοι, προτίμησα να ζω. Φυσικά στη διάρκεια τόσων χρόνων έχασα και κάποια καλά της τηλεόρασης, αλλά θεωρώ πως κέρδισα πολλά καλύτερα και σημαντικότερα για μένα, -για μένω, όχι για τους άλλους.

Παρόλα αυτά, εγώ την πλήρωνα την ΕΡΤ, και την πληρώνω ακόμα. Δεν μπορούσα, ούτε μπορώ να κάνω διαφορετικά. Όταν κάποτε πήγα στον διευθυντή της ΔΕΗ και του ζήτησα να πάψω επιτέλους να πληρώνω, μου απάντησε: "Μα μιλάτε σοβαρά; Εδώ πληρώνουν ΕΡΤ οι είσοδοι των πολυκατοικιών! Ξέρετε εσείς καμιά είσοδο πολυκατοικίας με τηλεόραση ή βλέπει καμιά είσοδος τηλεόραση;" Εκεί τελείωσε η συζήτηση. Αργότερα έμαθα πως ΕΡΤ πληρώνουν και όσοι διατηρούν ηλεκτρικά καντηλάκια στους τάφους των νεκρών τους...

Εμένα προσωπικά η ΕΡΤ μου χρωστάει 25 χρόνων κρατήσεις. Είναι φασιστικό αυτό ή δεν είναι; ρωτώ. Κατά τη γνώμη μου είναι και παραείναι.

Κατά τα άλλα, σέβομαι κάποιους ανθρώπους που δούλεψαν στην κρατική τηλεόραση και στα κρατικά ραδιόφωνα με δημιουργικότητα και ήθος, και γι' αυτούς λυπάμαι στ' αλήθεια. Δεν λυπάμαι όμως την ΕΡΤ ως φερέφωνο της κάθε κυβέρνησης, δεν λυπάμαι για τους παχυλούς μισθούς των υπαλλήλων της, τις ψεύτικες υπερωρίες τους, και όλα τα σκάνδαλα που συνδέονται με το όνομά της. Λυπάμαι επίσης που το κλείσιμό της έγινε μ' αυτόν τον τρόπο. Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε πρώτα να αξιολογηθούν οι υπάλληλοί της, το καταστατικό της και όλα τα συναφή, για να ξεσκαρτάρει το πράγμα, να κλείσει σήμερα και ν' ανοίξει αύριο μικρότερη, ανανεωμένη, φρέσκια.

Μ' ενδιαφέρει να υπάρχει κρατική τηλεόραση και κρατικό ραδιόφωνο, κι ας μην είμαι εγώ ο θεατής και ακροατής τους. Με ενδιαφέρει για όλους αυτούς που την έχουν ανάγκη, για τους ηλικιωμένους που την αγαπούν και την έχουν αποκλειστική συντροφιά τους, για τον απόδημο και ακριτικό ελληνισμό. Και επιπλέον όμως, μ' ενδιαφέρει να μπορώ επιτέλους κι εγώ, να το δικαιούμαι, να μην την πληρώνω εφόσον δεν την έχω. Και εφόσον δεν θα μου επιστρέψει αυτά που μου χρωστάει και μου έχει πάρει με αισχρό τσαμπουκά τόσα χρόνια να σταματήσει η εκμετάλλευση του προσώπου μου και των χρημάτων μου, αφού ακόμα δεν διανοούμαι να αποκτήσω τηλεκατευθυνόμενα του είναι μου... 





No comments:

Post a Comment

Σχόλια