Labels

Friday, February 3, 2017

Τα πάντα τοις πάσι Χριστός - Σκέψεις με αφορμή την Υπαπαντή του Κυρίου


Η Παναγία γεννάει τον Χριστό. Καθώς γίνεσαι μητέρα, ο Χριστός γίνεται το παιδί σου κι αν εισαι παρθένος μπορείς και να γεννήσεις τον Χριστό.
Δωδεκαετής ο Χριστός στον ναό των Ιεροσολύμων φωτίζει τους σοφούς. Αν γίνεις σοφός, το παιδίον Χριστός μπορεί να σου φανερώνει τη σοφία Του.
Ο Χριστός βαφτίζεται από τον εξάδελφό του Ιωάννη τον Βαπτιστή. Μέσω των συγγενών σου μπορείς να βαπτιστείς εν Χριστώ.
Ο Χριστός καλεί τους ενήλικες ψαράδες να γίνουν μαθητές Του. Αν προτίθεσαι να μαθητεύσεις ακόμη και ως ενήλικας, δάσκαλός σου θα γίνει ο Χριστός.
Ο Χριστός χαμογελά παίρνοντας αγκαλιά τα μικρά παιδιά. Αν είσαι μικρό παιδί, ο Χριστός σε παίρνει στην αγκαλιά Του. Μπορείς να Τον κάνεις ακόμα και να χαμογελάσει.
Οι παραλυτικόί, οι τυφλοί, η αιμορροούσα, οι δαιμονισμένοι θεραπεύονται από τον Χριστό όταν Του το ζητούν. Αν είσαι ασθενής, ο Χριστός προτίθεται να γίνει ο γιατρός σου.
Ο Χριστός ταϊζει χιλιάδες πεινασμένους. Αν πεινάς, ο Χριστός θα γίνει τροφός σου. 
Η νεκρή κόρη κι ο νεκρός Λάζαρος ανασταίνονται από τον Χριστό. Αν είσαι πεθαμένος, ο Χριστός θα σε αναστήσει.
Η πόρνη κι ο τελώνης μετανοούν. Ο Χριστός ελευθερώνει τους αμαρτωλούς από τα δεσμά τους. 
Η ξένη Σαμαρείτιδα δίνει νερό στον ξένο Χριστό κι Εκείνος την ξεδιψά με το αθάνατο νερό Του. Αν είσαι ξένος και τον ξένο σπλαχνιστείς, ο Ξένος δε θα σε αφήσει αγνώριστο και μόνο. Θα σε κάνει δικό Του.
Αν είσαι γαϊδούρι, ο Χριστός θα καθίσει ταπεινά επάνω σου να τον μεταφέρεις δίχως καλά καλά να το καταλάβεις. Θα τον μεταλάβεις ως άδολο ζώο. Ζώο φτιαγμένο για να κουβαλά τα ανθρώπινα βάρη.
Ο ληστής κακό λόγο δεν λέει στον Χριστό, ζητά μόνο το έλεός Του. Αν είσαι ληστής, μπορεί να σου ανοίξει διάπλατα τις πόρτες του Παραδείσου.
Στην πορεία προς Εμμαούς, ο Χριστός πρωτα γίνεται συνοδοιπόρος κι ύστερα φίλος των μαθητών Του. Αν προχωράς αναζητώντας στο δρόμο σου συνοδοιόρο και φίλο και τα δυο θα γίνει για σένα ο Χριστός και θα αφαιρέσει απ' την καρδιά τη λύπη και τη μοναξιά σου.
Αν Τον σταυρώσεις, θα ζητήσει από τον Πατέρα Του να σε συγχωρέσει γιατί δεν ξέρεις τι κάνεις.
Ό,τι κι αν είσαι, όποιος κι αν είσαι, όπου κι αν βρεθείς, αν αυτό δε σου φτάνει κι αν καίγονται τα σπλάχνα σου για το Θείο Άγγιγμα, -που πάντα καίγονται κι ας μην το ξέρεις-, ο Χριστός θα γίνει για σένα αυτό που διψάς, αυτό που πεινάς, αυτό που έχεις ανάγκη. Θα προσαρμοστεί Αυτός σε σένα κι ας μην ξέρεις ποιος είσαι, πού πας, τι ζητάς.
Κι αν είσαι ηλικιωμένος σαν τον προφήτη Συμεών, θα γίνει βρέφος και σαν εγγόνι σου θα φωλιάσει στην αγκάλη σου γιατί μια ζωή αυτό περίμενες, γι' αυτό ζούσες, αυτό ευχόσουν, αυτό ονειρευόσουν κι είχες γίνει ολόκληρος μια προσμονή. Θα αναπαυθεί στην αγκαλιά σου, γέροντα κουρασμένε από τα χρόνια και τις θλίψεις της ζωής. Θα αναπαυθεί ολόκληρος Θεός στην στοργική σου αγκάλη και θα δεχθεί ολόκληρος την δική σου ευλογία, Αυτός που εξαιτίας Του υπάρχει κάθε ευλογία στη ζωή και κάθε ζωή. Τι Θεός Μέγας ως ο Θεός ημών... Μέγας ως βρέφος Πανάγιον, Άχρονον, Υιός του Θεού και του ανθρώπου, δικό μου παιδί και δικό σου...



3 comments:

  1. σ ευχαριστω.

    ReplyDelete
  2. Συγχαρητήρια φοβερό το κείμενο σας δεν υπάρχουν λογια

    ReplyDelete
  3. Συγχαρητήρια φοβερό το κείμενο σας δεν υπάρχουν λογια

    ReplyDelete

Σχόλια