Labels

Friday, November 17, 2017

17 Νοεμβρίου 1973 η Σοφία Βέμπο - του Δημήτρη Τριάντου


17 Νοεμβρίου 1973, ο σωστός άνθρωπος στην σωστή θέση και στιγμή, η Σοφία Βέμπο στο μπαλκόνι της στην οδό Στουρνάρη 49A παρακολουθούσε τα τανκς να εισβάλλουν στο Πολυτεχνείο (φωτο 1, Β. Καραγεώργος). Κατέβηκε στην είσοδο της πολυκατοικίας της, άνοιξε την πόρτα και έβαλε μέσα όσους φοιτητές έβλεπε να περνάνε από μπροστά της. Τις αμέσως επόμενες ώρες, το σπίτι της μετατράπηκε σε πρόχειρο σταθμό πρώτων βοηθειών, ενώ αρνείται ότι συμβαίνει κάτι όταν η ασφάλεια χτυπά την πόρτα της. Ποιος να τολμήσει να πάει κόντρα στην "Εθνική" μας τραγουδίστρια. «Εγώ δεν φοβήθηκα Γερμανούς και Ιταλούς, θα φοβηθώ τους δικούς μας!» 
Πράγματι, ένα βράδυ που επέστρεφε από βραδυνή παράσταση στο θέατρο, ένας Ιταλός τη χτύπησε δυνατά με σιδερένιο λοστό και σωριάστηκε κάτω. Την επομένη με ανώνυμο τηλεφώνημα την απειλούν να μη ξαναεμφανιστεί στο θέατρο, εκείνη τους λέει «εντάξει, τότε θα τραγουδάω στο ραδιόφωνο»....ακολούθησε η σύλληψη και ο εγκλεισμός της στις φυλακές Αβέρωφ, η φυγάδευση της -μεταμφιεσμένη- στην Αίγυπτο όπου συνέχισε τις εμφανίσεις της στους εκεί Έλληνες δίνοντας όλες τις εισπράξεις για τις ανάγκες του αγώνα (πάνω από 18.000 χρυσές λίρες, ποσό τεράστιο για την εποχή!). 
Ο Εθνικός ύμνος «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά» που εμψύχωνε τους φαντάρους στον πόλεμο ήταν η αρχή της εκρηκτικής της σχέσης με τον Μίμη Τραϊφόρο, που έγραψε τους στίχους σχεδόν όλων των τραγουδιών της. Παθολογική η ζήλεια της μια που είχε τη φήμη του «άτακτου», είχε βάλει μάλιστα να τον παρακολουθούν με ιδανική κατάσκοπο την κολλητή της, Γεωργία Βασιλειάδου ! θρυλικό το επεισόδιο με την Σπεράτζα Βρανά, που καταμάτωσε από τα απανωτά χτυπήματα που της έδωσε η μαινόμενη Βέμπο, μετά βέβαια τα βρήκανε. 
Σε μια σπάνια συνέντευξη της εξομολογείται: «Τη φωνή μου και τα τραγούδια μου τα γνωρίζουν πολλοί. Τη ζωή μου όμως ελάχιστοι….τα χρόνια και την ερωτική μου ζωή δεν θα τα μάθετε ποτέ. Από το στόμα μου τουλάχιστον.. Από έρωτες λοιπόν μόνο ό,τι ξέρετε, κι από χρόνια μόνον ό,τι βλέπετε...!
Η καλύτερη τραγουδίστρια της εποχής της! Η σημαντικότερη στιγμή της καριέρας της, τα ρεσιτάλ που έδωσε στο διάσημο Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης τον Μαΐο του 1947, sold out 3 φορές , 2.5 ώρες μόνη της στη σκηνή χωρίς μικρόφωνο με τη συνοδεία μόνο πιάνου ή ακορντεόν, αποθεώθηκε, ύμνους έγραψε η «Herald Tribune». Ο Σπύρος Σκούρας, πρόεδρος της 20th Century Fox, της κάνει πρόταση για ταινία στο Χόλιγουντ, αυτή αρνείται, λέει πότε να γυρίσει Ελλάδα!. 
Με την στάση της την βραδιά του Πολυτεχνείου εξιλεώθηκε για την αμήχανη για όλους πράξη της να συμμετέχει στις γιορτές της επταετίας στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Μάλιστα, ήταν η πρώτη που εμφανίστηκε στο ίδιο Στάδιο στις εκδηλώσεις για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας , παραφράζοντας "τον ύμνο της" 
Παιδιά, της Ελλάδος, παιδιά..
Που τα τανκς γονατίσαν, κείνη τη βραδιά... 



φωτο 2. η πρώτη επαγγελματική φωτογραφία της, ντυμένη τσιγγάνα τραγουδά με την κιθάρα «Τσιγγάνα μαυρομάτα», 1933 
φωτο 2. ο τάφος της στο Α’ Νεκροταφείο πάντα τυλιγμένος με την Ελληνική σημαία!





Δημήτρης Τριάντος: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1684662278272169&id=100001852400562




No comments:

Post a Comment

Σχόλια